Драматичен театър Стоян Бъчваровпл. Независимост N10 коментара за Драматичен театър

...
Драматичен театър Стоян Бъчваровпл. Независимост N10 коментара за Драматичен театър
Коментари Харесай

Премиера на Отело“ във Варненския драматичен театър

  Драматичен спектакъл Стоян Бъчваровпл. " Независимост " N1

0 коментара за Драматичен спектакъл Стоян Бъчваров Шекспир е допустимо най-хубавото начало за новата 2020 година в креативния път на Варненския трагичен спектакъл. Създаден през 1921 година, утвърдил се като една от водещите театрални обединения у нас, Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ е насочен изобретателно към 100-годишния си празник през 2021 година. Към този празничен лимит е адресирана и постановката на " Отело “ от Шекспир, чиято премиера следва на 20, 22 януари 2020, 19.00, Основна сцена.

Режисьорската трактовка е на изтъкнатия български режисьор проф. Пламен Марков, приет шекспировед, поставял разнообразни заглавия от Шекспир или по Шекспир на сцените на Народния спектакъл, Малък градски спектакъл зад канала, Софийска опера и балет, Театър " Сълза и смях “, НАТФИЗ, също в Добрич, Стара Загора и несъмнено Варна. След неговия " Ричард III " от 2011 година, трансформирал се в една от най-успешните, отличени с най-вече награди, постановки на Варненския трагичен спектакъл, последва елегантната сантиментална драма " Влюбеният Шекспир “ от Ли Хол по едноименния звезден филм с българска премиера от януари 2017. И като че ли напълно разумно, януари 2020 идва под знака на Шекспир и проф. Пламен Марков.

За театралното претворяване на " Отело “, в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип със сценографката Мира Каланова, костюмографката Габриела Кърджилова, композиторката Петя Диманова и хореографа по театрален пердах Камен Иванов. Асистент режисьори са Николай Кенаров и Траяна Минкова, а за съветник по африкански спектакъл е привлечена екзотичната Бистра Окереке, с българо-нигерийски генезис, приключила наскоро актьорско майсторство в НАТФИЗ.

В ролята на разкъсвания сред любовта и ревността Отело се превъплъщава харизматичният Симеон Лютаков, основал през последните години доста забавни облици на театралната сцена, филмовия и телевизионния екран. Ролята на неговата вярна брачна половинка и почтена жертва Дездемона е поверена на младата Полина Недкова, която впечатлява с изключение на с поредното нюансирано създаване на театралните си функции, също като влогър и създател на btv предаването " Като на кино “. Образа на подлия изверг Яго, адютант на Отело и мотор на трагичните събития в пиесата, пази преподавателят в НАТФИЗ и добре прочут от театралната и кино сцена Пенко Господинов, свързал забележителна част от креативния си път с Варненския трагичен спектакъл. Лейтенант Касио, антипода на Яго, пресъздават ярките млади варненски артисти Ненчо Костов и Станислав Кондов. Стоян Радев, приет за най-хубавия Ричард III, с ИКАР за основна мъжка роля в едноименната режисура на проф. Пламен Марков, построява облиците на венецианския сенатор Брабанцио и неговия брат-близнак Грациано. Участват още: Валентин Митев, Цветина Петрова, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Бистра Окереке и Мария Коса.

Всички те са потопени безрезервно в атмосферата на " Отело “, безсмъртната покруса на Шекспир, написана в бял стих, петстъпен ямб и прозаичност (1603-1604). Сюжетът, който не е автентичен, се базира върху " Дездемона и мавърът “ от сборника с новели " Хекатомити “ (1565) на италианеца Джовани Чинтио. Тъй като не е прочут британски превод на сборника, се допуска, че Шекспир го е чел на италиански или френски език. Други възможни източници за Шекспировата покруса биха могли да бъдат " Естествена история “ на Плиний Стари и " Географска история на Африка “ от Лъв Африкански. Историята на Отело въодушевява, наред с Шекспир, и доста други създатели, оставили забележителни творби в международната съкровищница на изкуството. Сред тях се открояват Джузепе Верди с едноименната опера по либрето на Ариго Бойто и в по-ново време Марк Шагал, чиято картина " Отело и Дездемона " бе обект на незаконно посягане. А в случай че става дума за най-хубавите реализатори на Отело, те не се по никакъв начин малко, само че дано да споменем най-малко Сър Антъни Хопкинс и тенора Йонас Кауфман.

Оригиналното заглавие " Трагедията на Отело, мавъра на Венеция “ насочва към разликата сред венецианците и основния воин, който въпреки и издигнал се до поста военачалник, продължава да търси себеутвърждаването си в непознатата среда, където в някаква степен остава постоянно пришелец. Английската дума " moor “, която се превежда на български като " мавър “, по времето на Шекспир е означавала човек с мургава кожа, без да се конкретизира етнически генезис или расова принадлежност, само че заложеният спор придобива все по-голяма новост с времето, та чак до през днешния ден. Разбира се, със наложителната спогодба, че тематиките при Шекспир в никакъв случай не са еднопосочни. " Шекспир - и няма край ", както написа Гьоте за гениалния драматург на всички столетия.

" Пиесата " Отело “, знае се, се отнася за " ревността, това страшилище зеленооко, което прави смешни тез, които му служат за храна! “ Пиесата " Отело “, дори чичо Google знае, е за възрастен черен мъж, който в изблик на неоснователна ревнивост, удушава красивата си млада бяла жена. Пиесата " Отело “ е за свръхзлодея, свръхинтриганта Яго, който преуспява в своите пъклени проекти да разрушава щастието на другите. Какъв прелестен сюжет за сериал за домакини, за комикс, за антирасистка агитация! “, иронично отбелязва проф. Пламен Марков.

" Но в случай че създателят е Шекспир, може да става дума и за измяната на индивида към общността, към рода, към фамилията, към които принадлежи, както и за отмъщението на тези групи към индивида, който не желае повече да е пленник на своята общественост, на нейните ограничаващи неповторимата му характерност морал и кодекс от правила “, продължава разбора си режисьорът, насочвайки ни към многопластовата интерпретация на неговия варненски " Отело “ 2020, която освен това напълно не изключва заниманието.

 

Летописът на Варненския трагичен спектакъл сочи, че пиесата се е играла за пръв път още при започване на варненската театрална история в сезон 1922-1923, като режисьор в бил самият Стоян Бъчваров.

Втората режисура в сезон 1945-1946 е режисирал Изидор Хершкович, а проф. Пламен Марков прави своя прочит в сезон 2019-2020.

Интересен факт е, че тази трета режисура на " Отело “ се осъществя съвсем век след първата среща на варненската аудитория с великата Шекспирова творба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР