Драматичен дипломатически скандал се разигра между британския премиер Риши Сунак

...
Драматичен дипломатически скандал се разигра между британския премиер Риши Сунак
Коментари Харесай

Дипломатически скандал: Сунак и Мицотакис се скараха за скулптури и фризове от Античността

Драматичен дипломатически скандал се разигра сред английския министър председател Риши Сунак и гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис през миналата седмица. Той докара и до анулация на планувана среща на двамата министър председатели в Лондон.

Причината за разногласието са творби на изкуството - статуи и фризове от Античността в Партенона в Лондон. 

Снимка: Ройтерс

Сунак анулира срещата си с Мицотакис, защото счита, че обещанието да не се разисква обществено скулптурите на Партенона е нарушено. Ден преди срещата гръцкият министър председател сподели в изявление пред Би Би Си, че желае артефактите, известни още като мраморите Елгин, които са 17 скулптури, както и 75 метра от истинския 160-метров фриз, да бъдат върнати от Британския музей в Гърция.

Жената е упрекната в кражба на археологически артефакти

Храмът Партенон е издигнат през V в. пр.н.е. на Акропола в чест на Атина - богинята - настойничка на града Атина.

Снимка: Ройтерс

В началото на XIX в. по разпореждане на английския дипломат в Османската империя лорд Елджин служащи смъкват цели фризове от паметника. Официалната позиция на британците е, че огромна част от фризовете и статуите са били " избавени " от руините към Партенона и не всички от тях са били изрязани.

Елджин продава мраморите на английското държавно управление, което през 1817 година ги предава на Британския музей, където те остават един от най-ценните експонати.

Посетителите би трябвало да се екипират с водолазен костюм

Атина счита, че скулптурите са били откраднати, като доказателство за изказванията си те показват и кореспонденцията на шотландския лорд с италианския художник Джовани Батиста Лусиери, на който е било поверено набирането на античните предмети през 1801 година

През 1983 година Гърция стартира акция за връщането на скулптурите от Лондон, като за задачата построи и специфичен музей в Атина, а тематиката е източник на от време на време напрежение в двустранните връзки, само че анализатори показват, че в никакъв случай не са ескалирали  дотам.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР