ДПС затяга наказанията за домашно насилие. Парламентарната група на Движението

...
ДПС затяга наказанията за домашно насилие. Парламентарната група на Движението
Коментари Харесай

Убийството на Алена Щерк форсира ДПС да поиска по-строги наказания за домашно насилие

ДПС стяга наказванията за домашно принуждение. Парламентарната група на Движението внесе законопроект за смяна в Наказателния кодекс. С нея от дефиницията за закононарушение, осъществено при изискванията на домашно принуждение, отпадне условието за методичност.

В момента, с цел да се приложат по-тежките сформира на Наказателен кодекс, преди съответното действие се изисква да бъдат направени три регистрации в полицията, заяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид. А в болшинството от случаите още първия акт на принуждение оставя трайни физически и душевен последствия, тежки телесни повреди. За страдание, в редица случаи се стига и до загуба на човешки живот, добави Хамид, припомняйки, че единствено преди дни още една жена загуби живота си – Алена Щерк.

Промяната, която предлагаме, визира общата част на Наказателния кодекс, която касае изискванията за използване на Наказателен кодекс и квалифицираните сформира за осъществени закононарушения при условия на домашно принуждение, изясни Хамид. Той заяви, че сред първо и второ четене на плана ПГ на Движение за права и свободи ще внесе и предложение за увеличение на наказванията за закононарушения, осъществени при условия на домашно принуждение.

Конкретният мотив за този законопроект беше острата реакция на комисаря по правата на индивида. Миналата седмица госпожа Дуня Миятович остро изрази своето терзание от забавянето на тези промени от страна на държавното управление и настоя по най-бързия метод тази смяна да бъде осъществена, сподели Хамид.

Преди две години омбудсманът предложи на Министерството на правораздаването да внесе оферти, с които да се отстранен условията за методичност, тъй като по силата на тях текстовете за домашното принуждение в Наказателен кодекс не работят, сподели Хамид.

За страдание, до момента в който държавното управление си разменя писма, събира работни групи и не се ангажира със периоди, станахме очевидци на следващото тежко закононарушение при домашно принуждение. Затова считаме, че текстът би трябвало да бъде признат неотложно, безапелационен бе Хамид Хамид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР