ДПС поема курс на още по-голямо отваряне - в това

...
ДПС поема курс на още по-голямо отваряне - в това
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Доган е може би най-големият ни патриот и единственият истински политик

Движение за права и свободи поема курс на още по-голямо отваряне - в това се крие капацитет и за първа политическа мощ

Връщането “на терен ” на Доган вещае сериозна промяна в Движение за права и свободи

Пеевски бе сатанизиран до неуместна степен, само че фактът, че той съумя да мине през подобен огън, приказва за доста вътрешна мощ.

Карадайъ в последните две години намерено се заиграваше на юг. Доган в никакъв случай не толерира това

Доган желае постоянна и обединена България, тъй като знае, че единствено по този начин ще имаме късмет в турболенцията, която към този момент е близо до сериозната точка.

 

 

- Господин Стойчев, Мустафа Карадайъ подаде оставка като ръководител на Движение за права и свободи, а до Националната конференция Ахмед Доган поема оперативното управление на партията. Как разчитате Вие тези ходове?

- Г-н Карадайъ на процедура в последните месеци бе отхвърлен и изолиран, новото е, че това към този момент е “де юре ”. Така че огромна изненада няма по тази линия. Изненадата е връщането “на терен ” на Доган - това вещае сериозна промяна в Движение за права и свободи, тъй като той е “тежката артилерия ” и се намесва единствено при основни стратегически въпроси.

- Изтласкването на Карадайъ на по-заден проект бе очевидно в последните месеци и изключително отчетливо в предизборната акция. Може да се допусне, че смяната е била подготвяна от дълго време. Защо се дава знак за смяна в този момент? Виждате ли в нея и геополитически аргументи?

- Точно преди избори смяна на водач не се прави, тук изненада няма. Колкото до по този начин наречения „ външен фактор ”, при Движение за права и свободи той през цялото време е основен.

- Номинациите за партиен водач предстоят и към този момент работим единствено с хипотези, които обаче са значими. Какъв очаквате да е профилът на новия ръководител на Движение за права и свободи? Възможно ли е да е с българско име и по какъв начин електоратът на Движение за права и свободи ще одобри сходен завой?

- В тясното управление на Движение за права и свободи от ден първи постоянно на основни позиции са били и българи. Затова не би било чак такава изненада новият водач да е от тях. Когато някои дефинират Доган като национално благосъстояние, те имат цялостните учредения да го вършат - той е може би най-големият ни родолюбец. При това първо - не на думи и второ - всеки ден, откогато е в политиката.

- Предположението, че Делян Пеевски ще бъде новият партиен водач пристигна естествено – той бе водещо лице в Народното събрание, след това стана съпредседател на парламентарната група, в този момент е неин ръководител. Пеевски е и в центъра на предизборната акция. Крие ли опасности този избор, в случай че стане факт?

- Пеевски задоволително дълго се учи на политика от Доган, а последният е може би единственият ни същински политик с непрекъснато и постоянно решаващо присъединяване към този момент повече от 30 години. Не виждам нито един различен, които може да се мери с него. Да, Пеевски бе сатанизиран до неуместна степен, само че фактът, че той съумя да мине през подобен огън, приказва за доста вътрешна мощ. Той мина през призрачен сън и сигурно е научил доста.
А знаем, че един обичай коства доста повече от 10 не бити.

- Има партии, където една промяна на водача постоянно е знакова, и Движение за права и свободи е тъкмо такава партия. Смяната на Лютви Местан мина с доста драматизъм - помним, че той се скри в посолството на Турция, след това посланикът бе отзован. Крие ли някакви секрети и отдръпването на Карадайъ?

- Не бих споделил секрети. Карадайъ в последните две години намерено се заиграваше на юг. Доган в никакъв случай не толерира това, само че постоянно работи невъзмутимо, без избързване или както се споделя - без да форсира мотора.

- Движение за права и свободи стана партия в доста сложен миг – след смяната на 10 ноември 1989, когато падна табуто за тематиката възродителен развой, когато можеше да се стигне до цивилен конфликти след връщането на имената на българските турци. Движението канализира радикалните настроения тогава, резервира етническия мир (и това е реалност, а не клише), взе участие в превеждането на Българи през рецесиите на 90-те. Това предизвика въпроса дали настоящето обновяване в Движение за права и свободи не подсказва, че още веднъж се намираме в исторически миг?

- Критичен е моментът в световен и европейски проект - глобализацията е заровена за дълго, нашата европейска фантазия е на кръстопът. Да, може да се каже, че се намираме в съдбоносен исторически миг. Затова се намесва Доган - той желае постоянна и обединена България, тъй като знае, че единствено по този начин ще имаме късмет в турболенцията, която към този момент е близо до сериозната точка.

- Как ускорената динамичност в Движение за права и свободи ще се отрази на вътрешно-политическите процеси?

- Движение за права и свободи постоянно е в центъра на политическите процеси у нас и постоянно се отличава с отговорност и стратегическо мислене. Така ще бъде и в този момент.

- Има ли Движението за права и свободи капацитет да стане втора политическа сили и при какви условия?

- Да. На скорошните избори бе към този момент по този начин. Движение за права и свободи съгласно мен поема курс на още по-голямо отваряне и в случай че това е по този начин, има капацитет и за първа политическа мощ в изискванията на фрагментацията на политическия ни живот.

- Местните избори свършиха – всички ли са спечелили, или всички са победени? Коментарите се люшкат и в двете направления.

- Няма локални избори в  само число - става дума за над 260 избори. Затова и има толкоз доста тълкования на резултатите.
И въпреки всичко може да се рисува една по-едра картина, която наподобява почти по този начин: ГЕРБ, въпреки и с доста рани, устоя и резервира първото място.
ПП-ДБ направи пробив, само че надалеч не безапелационно. Движение за права и свободи усили тежестта си, Българска социалистическа партия направи с непозната пита помен.
Възраждане не съумя да вземе завоя. Но най-важното е, че се появиха и нови водачи и това са освен Григорова и Терзиев, а и много други по места.

- Сега, когато районната конкуренция завърши, очаквате ли вътрешното напрежение в сглобката да спадне? Едно съдружно съглашение може ли да заздрави връзките сред (не)коалиционните сътрудници? Или проверка на ръководството със промяна на министри преди ротацията?

- Ние нямаме обстановка, при която първо е имало цяло гърне, а след това се е счупило и е лепено. “Гърнето ” в тази ситуация е през цялото време лепено и ни се споделя, че е цяло, а то такова в никакъв случай не е било. И в никакъв случай няма да бъде. Но ще има опит са ни се предложи нов роман без избори. Истинските нови разкази обаче постоянно минават през избори и в това е чарът на демокрацията.

- Опозицията още веднъж изиска избор на съмнение към държавното управление „ Денков-Габриел “. Ако съдим по поръчките на политическите сили, той няма да мине. Но какви позитиви очаквате да донесе идният избор на неговите вносители?

- Трудно се оцелява в съпротива. Затова е значимо опозицията да е непрекъснато дейна, без значение от възможностите и за пробив.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР