ДПС обмисля дали и как да се национализира Лукойл и

...
ДПС обмисля дали и как да се национализира Лукойл и
Коментари Харесай

ДПС обмисля формула за национализация на 'Лукойл' и на пристанище 'Росенец'

ДПС обмисля дали и по какъв начин да се национализира " Лукойл " и нефтеното пристанище " Росенец ". Това съобщи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

Той добави, че през днешния ден е пристигнала новината, че рафинерията " Лукойл " в Италия е предходна под контрола на италианското държавно управление, с цел да не затвори и да може да обслужва стратегическите ползи на страната. В този смисъл Движение за права и свободи мисли за законодателен акт, с който би било допустимо това да се случи и у нас, в случай че има такава потребност. Цонев позволи, че това би могло да се случи и със Златната акция.

Депутатът от Движение за права и свободи акцентира, че страната би трябвало да реализира и цялостен надзор над концесионираното пристанище „ Росенец “ и разгласи, че това също влиза в законодателните планове на партията.

" Трябва да знаем тъкмо какъв нефт идва и от кое място идва, кой е съветски и кой не, какви количества се преработват и накъде отпътуват ", добави той.

Цонев добави, че след два дни влиза в действие ембаргото за съветски нефт, поради което няма да могат да се изнасят петролни артикули от съветски първични материали.

" Нашата цел е, в случай че се забрани износът, с продължаването на работата на рафинерията да се обезпечи на ниска цена гориво за българските жители. "

Движение за права и свободи към този момент внесе законопроект, който не разрешава износа на недопечен петрол с генезис от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Текстовете минаха на първо четене в комисия. Кабинетът към момента чака решение на Европейска комисия за това дали " Лукойл Нефтохим " има право да изнася нефтопродукти. Инициатива за национализация на " Лукойл " придвижването стартира още в 47-ото Народно събрание, когато оповестиха своите оферти за " депутинизация ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР