ДПС иска демонополизация на здравната каса, както и въвеждането на

...
ДПС иска демонополизация на здравната каса, както и въвеждането на
Коментари Харесай

ДПС иска демонополизация на Здравната каса

ДПС желае демонополизация на здравната каса, както и въвеждането на единна интегрирана осведомителна система. Това разгласи зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер пред БГНЕС. Нигяр Джафер акцентира, че с сътрудниците й открили, че частта за опазване на здравето в програмата на държавното управление съответствува с това, което те пишат от 10 години. „ Ако в политиката имаше плагиатство сигурно ръководещата коалиция трябваше да понесе някакви наказания, само че в противен случай, ние сме удовлетворени от това, че те буквално са написали това, което ние пишем от 10 години, даже със същите словосъчетания и думи ”, сподели Джафер, която е и член на здравната комисия в Народно събрание.

„ Демонополизацията на Здравната каса, както и въвеждането на единна интегрирана осведомителна система са двете ограничения, които биха довели до по-добър надзор в здравната система и до по-добри резултати както за пациенти, по този начин и за хората, които работят в здравната система. Като алена нишка през всички политики в опазването на здравето би трябвало да минава профилактиката и скринингът.

България продължава да отделя извънредно малко средства за профилактика и скрининг, само че отделя стотици милиони за скъпоструващо късно и мъчително лекуване. Това изрично би трябвало да се промени”, съобщи Джафер.

Според нея е нужна логистична поддръжка за незабавната помощ, да се търси опция за превъзмогване на диспропорциите на територията на страната, тъй като сега не можем да приказваме за еднакъв достъп до опазване на здравето.

„ Ние към този момент декларирахме, че за нас не е значимо да има непоклатимост на това държавно управление, а да има непоклатимост в страната. Не поддържаме това държавно управление, поради присъединяване на фашистки детайли в него, само че декларирахме доста изрично, че бихме подкрепили политики и хрумвания, които са в нашата предизборна платформа”, съобщи депутатът.

Нигяр Джафер призна, че до този миг не е разгадала какво имат поради под „ поетапна " демонополизация. „ Това ме тормози, само че мисля, че в едни последващи диалози и полемики с сътрудниците от ръководещата коалиция, уповавам се това да бъде в здравна комисия, да се обясни какво считат да вършат. Крайният резултат би трябвало да бъде избор на каси от страна на пациентите, както и на лечебните заведения”, съобщи тя и още веднъж акцентира, че моделът, който е заложен в България с една монополна каса, генерира недостиг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР