ДПС е закъсняло с реакцията си по темата за златните

...
ДПС е закъсняло с реакцията си по темата за златните
Коментари Харесай

Министър Йорданова: ДАНС вече разследва златните паспорти

ДПС е закъсняло с реакцията си по тематиката за златните паспорти. Това разяснява в предаването " Въпросите " с Генка Шикерова правосъдният министър Надежда Йорданова през вчерашния ден. Преди Коледа бе оповестено, че Делян Пеевски и група депутати от Движение за права и свободи ще внесат при започване на тази година законопроект за възбрана на така наречен златните паспорти - даването на българско поданство на чужденци против вложения у нас. Ден по-рано стана ясно, че визите на българите за Съединени американски щати няма да отпаднат, до момента в който опцията да се дават такива паспорти не бъде отстранена. " Пеевски е употребявал Желязков (Илко Желязков, бел. ред.) за реализирането на скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна ", се споделяше в претекстовете за глобата против Пеевски и Желязков по закона " Магнитски ".

Вчера ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, заместникът му Йордан Цонев и депутатът Делян Пеевски сезираха Държавна организация " Национална сигурност " с гледище да бъде осъществена инспекция на всяка една процедура по приемането на българско поданство от чужденци против вложения за интервала от 2013 година до момента.

Още лятото обаче ДАНС беше сезирана по тематиката от тогавашния длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов. Йорданова изясни, че по сигнал на Министерството на правораздаването ДАНС е открила към този миг 5 случая със съществени нарушавания при приемане на българско поданство против вложения . Проверката продължава. Министърката изясни, че Стоилов е алармирал ДАНС за 47 случая, за които има подозрения за престъпления. На процедура това са повече от половината от всички процедури, завършили с декрет за " златен паспорт " от 2013 година, когато влиза в действие тази законова опция у нас.
" Това са случаи, при които е добито българско поданство против изказвания, че претендентите са създали съществени вложения в страната. Установяват се обаче доста притеснителни данни. Например декларирани са вложения в скъпи бумаги, които по-късно бързо трансформират притежателя си. Засечена е и порочна система за прекачване на финансови средства ", сподели Йорданова. Тя напомни, че Министерството на правораздаването има направен законопроект за анулация на капиталовото поданство, който се чака да бъде прегледан на идващото съвещание на Министерския съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР