Дойде времето, когато можем да видим най-зрелищният звездопад през годината.

...
Дойде времето, когато можем да видим най-зрелищният звездопад през годината.
Коментари Харесай

Пикът на Персеидите е, кои са добрите места за наблюдение около Варна

Дойде времето, когато можем да забележим най-зрелищният звездопад през годината. Пикът на метеоритният поток " Персеиди " тази година е 12 август, само че падащите звезди могат да бъдат следени и през прилежащите нощи, когато интензивността също е задоволително огромна.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци с помощта на яркостта и скоростта на " падащите звезди ", се виждат към 100 метеора на час.

Тази година също се чакат към до към 100 астероида в час.

Условията за наблюдаване ще са близки до съвършените поради обстоятелството, че луната е във фаза няколко дни преди новолуние и на практика няма да осветява нощното небе.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, защото по време на оптималната им интензивност точката от която наподобява, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира към звездите в съзвездие Персей.

Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многочислените й прекосявания през вътрешната част на Слънчевата система.

Падащите звезди от метеорния поток Персеиди могат да се следят от края на юли до към 20 август, само че в нощите 9-14 август интензивността е най-голяма.

Звездният дъжд може да се следи с просто око. Астрономите предизвестяват, че биноклите може да оказват помощ, само че също по този начин ще лимитират обзора до по-малка част от небето.

Кои са положителните места за наблюдаване към Варна?

Градският светлинен звук е сериозна спънка да се следи явлението. За да наблюдавате метеоритният дъжд от региона на Варна би трябвало да изберете място на най-малко 10км от града. За положително място за наблюдаване се смятат високите полета ситуирани северно (в региона на Кичево) и южно (в региона на Приселци) от Варна.

Родоначалник на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рояк дребни прашинки. В взаимозависимост от химичния си състав метеорите изгарят в атмосферата с друг цвят, само че особено Персеидите са синкаво-бели, по-рядко жълтеникави. Частиците изгарят на към 100 километра над земната повърхнина. Те се движат със скорост сред 30 и 70 км. в секунда, като Персеидите са измежду най-бързите метеори, движещи се с към 60 км. в секунда. Влетяла в атмосферата, такава парченце става забележима единствено за елементи от секундата.

Според старинните поверия метеоритният дъжд носи благополучие и шанс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР