Дойде времето да бъде призната Македонската православна църква (МПЦ) под

...
Дойде времето да бъде призната Македонската православна църква (МПЦ) под
Коментари Харесай

Николай Кръстев: СПЦ ще ни подкани да признаем автокефалността на МПЦ - поредното унижение, което ще трябва да преглътнем

Дойде времето да бъде приета Македонската православна черква (МПЦ) под името Охридска епископия. Така тя ще се появи като независима православна черква. На Петдесетница може би ще бъде оповестен томосът от Вселенската патриаршия, която е първа измежду равни. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия журналистът Николай Кръстев.

Сръбската православна черква (СПЦ) реши да не пречи на своята страна и да признае автокефалността на МПЦ. Тя сподели какъв брой прагматична може да бъде СПЦ - това, което не направи Българската православна черква (БПЦ). Тя сподели по какъв начин се прави с църковни каузи политическа дипломация. България можеше да бъде в ролята на СПЦ още преди 4 години. Тогава нямаше потребност да пазим дипломатичност във връзка с СПЦ, трябваше да бъдем по-активният състезател на Балканите и да отговори на щенията на българския народ – да признае МПЦ за своя щерка, аргументира позицията си Кръстев.

Ще забележим финално какво ще бъде записано в томоса, само че определянето на МПЦ като Охридска епископия може би се свързва с Охридското съглашение. БПЦ можеше да признае за връзката й с Охридската епископия като нейн правоприемник. Трябваше БПЦ да бъде доста по-активна, да направи съглашение с МПЦ, само че за жал не беше реализирано нужното доближаване поради недооценяване на обстановката. Нещата не бяха премислени добре. България изпусна един необикновен късмет да станем черква майка на МПЦ, акцентира журналистът.

Сега обстановката ще пристигна до там, че СПЦ ще ни подкани да признаем автокефалността на МПЦ – би трябвало да преглътнем следващото оскърбление, заключи Николай Кръстев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР