Дойче велеТурция продължава да се противопоставя на присъединяването на Швеция

...
Дойче велеТурция продължава да се противопоставя на присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Дойче веле: Турция - проблемният партньор в НАТО

Дойче веле

Турция продължава да се опълчва на присъединението на Швеция към НАТО. Същевременно Анкара блокира и новите отбранителни проекти на Алианса, за които бе планувано да се одобряват дефинитивно на идната среща на върха във Вилнюс. Те трябваше да съставляват ядрото на тактиката за въздържане на Русия, отбелязва " Ханделсблат ". В началото на седмицата ръководителят на военния комитет на НАТО - нидерландският адмирал Роб Бауер - към момента се надяваше, че постигането на съгласие е допустимо, само че от този момент до момента всички опити за ходатайство се провалиха.

Срещата във Вилнюс може да се окаже неуспех

Както декларират дипломати, представени от немското издание, Турция се опълчва на всичко, а решенията в НАТО се взимат с единогласие. Спорът обаче е чудноват. Турското държавно управление няма кардинални съображения против отбранителните проекти, само че има искания по отношение на някои географски формулировки. Анкара упорства да вземем за пример интернационалните води сред Босфора и Дарданелите да бъдат вписани в документа като " турски протоци ", също така е срещу споменаването на Кипър, чиято северна част е приета за самостоятелна единствено от Турция. При това, както отбелязва " Ханделсблат ", в тази ситуация става дума за строго секретни военни документи, които няма да попаднат на вниманието на обществеността. Защо следователно Турция спори по формулировките, които никой различен с изключение на някои стратези от НАТО няма да прочете, остава неясно за мнозина в Алианса.

Както Германия, по този начин и Съединени американски щати обезверено се пробват да подбуден Ердоган към поврат, само че досега на вятъра. Спорът с Турция " не слага НАТО в добра светлина ", признава неназован посланик пред немското издание. Блокадата на присъединението на Швеция към този момент навреди, а търканията към отбранителните проекти утежняват нещата още повече.

" Различията с Турция не са нищо ново за НАТО, само че в подтекста на съветската нападателна война в Украйна те стават все по-проблематични ", споделя пред " Ханделсблат " специалистът по защитата Ян Лесер. Ако Алиансът не успее да утвърди новата си отбранителна тактика във Вилнюс, това ще е знак на уязвимост и единствено ще зарадва Путин, счита специалистът.

Защо Турция продължава да не позволява Швеция в НАТО?

Турция дава някои положителни външнополитически сигнали. В това число опити за доближаване с очевидни съперници като Армения и Гърция. Но какво е обяснението за опозицията против шведското присъединение към НАТО?
Ръководителят на Института по външна политика в Анкара Хюсеин Багджъ декларира пред " Ханделсблат ", че Турция държи на ползите си. " НАТО е военно-политически съюз, а не клуб по танци. " Швеция би трябвало да убеди Турция, че при нужна ще застане на нейна страна, споделя той. Опозиционният политик Билал Билиджи на собствен ред акцентира: " Западът би трябвало да почита турските ползи в областта на сигурността. "
Турция от години упреква Швеция, че дава леговище на кюрдски екстремисти, напомня " Ханделсблат ". Швеция отхвърля упреците, а нейното правораздаване явно изостря метода си по отношение на неразрешената кюрдска партия ПКК. В сряда да вземем за пример кюрд бе наказан в Стокхолм по обвиняване, че е осигурявал средства на ПКК. Но в Турция не считат, че затегнатато антитерористично законодателство, влезнало в действие в Швеция през юни, е задоволително.


" Турция желае да показва предимство "


Експертът по външната политика Багджъ има и още едно пояснение за политиката, провеждана от Турция - натискът от Москва. Русия е измежду най-големите вложители в Турция, също така прави на страната отстъпки в цените на природния газ. Турция поддържа " по-амбивалентни връзки " с Русия спрямо множеството сътрудници от НАТО, споделя пред " Ханделсблат " специалистът по защитата Ян Лесер. Същевременно той не счита, че тъкмо връзките с Русия най-после ще се окажат решаващи.
По-скоро " Турция желае да показва своето предимство на международната сцена ", както показва Нилс Шмид от немската Социалдемократическа партия. Не е изключено да се стигне до неуспех на срещата на върха, въпреки Турция да е съвсем напълно изолирана в границите на Алианса. Освен нея единствено Унгария още не е утвърдила присъединението на Швеция.

 

Пред изданията от немската медийна мрежа RND Шмид споделя още: " Последните изгаряния на Корана, които бяха осъществени в Швеция, затрудняват договарянията с Ердоган, само че те няма да са определящи за одобряването на присъединението към НАТО ". Според него Ердоган се интересува не толкоз от отношението на Швеция към кюрдите, колкото от отстъпки в договорката за изтребителите, които чака да получи от Съединени американски щати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР