Дойче ВелеКолко е държавната субсидия за един действителен глас и

...
Дойче ВелеКолко е държавната субсидия за един действителен глас и
Коментари Харесай

Германските партии получават от държавата по 0,85 евро за глас

Дойче Веле

Колко е държавната дотация за един автентичен глас и на какви доходи имат право немските партии? Правила има, само че има и нарушавания. Принципно на глас се поставят по 0,85 евро държавна дотация.

С оглед на високата степен на отговорност, която носят политическите партии, " произходът на техните средства и методът, по който те се употребяват, би трябвало да бъдат публично притежание " - е записано в немската конституция. Поради това парламентарно показаните политически сили годишно показват подробни отчети за своите финанси, които след това се ревизират и оповестяват от ръководителя на Бундестага.

От аферата " Флик " до аферата " Мойтен "

Законодателите са се постарали да обезпечат стопански опцията на партиите да оказват въздействие - без да са подвластни от огромни външни спонсори или най-малкото като наложително ги разгласят. Същевременно се поставят старания за гарантиране на самостоятелност от благоволението на съответното държавно управление - с условието партийните и държавните финанси да бъдат стрикно отделени. Което, несъмнено, напълно не постоянно се получава, в случай че се имат поради аферата " Флик " (десетки хиляди марки рушвет, платени от концерна " Флик " на депутати от всички парламентарно показани партии през 80-те години) и аферата с незаконните " черни каси " на Христиандемократическия съюз през 90-те.

Йорг Мойтен от " Алтернатива за Германия ", твърди, че не е имало нарушавания

В центъра на най-актуалната спекулация с нерегламентирано облагодателстване е партията Алтернатива за Германия, чийто водач Йорг Мойтен приел една швейцарска рекламна организация да му направи акция против 90 000 евро - освен това не неотдавна, а още на локалните избори през 2016-а година в провинция Баден-Вюртемберг. Скандалът избухна към последните европейски избори, без обаче да смути Мойтен: не бил направил нищо неправилно и имал чиста съвест, тъй като не ставало дума за подаяние. Както написа " Шпигел " - Мойтен си признал, че поддържа другарски връзки с шефа на швейцарската организация, и изрично отхвърля да му е възлагал самичък поръчката. Не е подаяние и толкоз, упорства водачът на Алтернатива за Германия.

 

Цялата публикация ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР