Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката

...
Доволен съм да се сложи 1 млрд. евро за подготовката
Коментари Харесай

Борисов: Ние строяхме магистрали, а Китай, САЩ и Япония инвестираха в суперкомпютри

Доволен съм да се постави 1 милиарда евро за подготовката на Европа за тази извънредно конкурентна среда в тази сфера. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Международна конференция под наслов "Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения в извънреден мащаб ", съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Европейската комисия ще обезпечи 1 милиард евро за суперкомпютър, което съгласно българския министър-председател е стъпка напред в тази сфера.

„ Неслучайно през днешния ден по едно и също време се откриват това мероприятие и конференцията по цифрово образование, където е вицепремиерът Томислав Дончев. Говорим за една и съща тематика. Доста сме изостанали като континент от тази сфера. Неслучайно водещите стопански сили Китай, Съединени американски щати, Япония имат тези суперкомпютри. Неслучайно и там стартира да се приказва за градски превоз, авиотранспорт, жп превоз без човешка интервенция “, съобщи Борисов. По думите му това може да се прави единствено със суперкомпютри.

„ В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с хакерски атаки. Дори на сегашните системи не можем да осигурим надеждна отбрана. Доста безнадеждно на пръв взор сме изостанали, само че имаме голям капацитет “, сподели още Бойко Борисов.

Докато в Китай, Съединени американски щати и Япония вложиха в супермашини и компютри, ние занапред правихме пречиствателни станции, акцентира Борисов.

„ Дори тази сфера като сигурност, с цел да развиваме своите технологии, би трябвало да бъде предпазена. Иначе става проблем за персоналните данни и опция на терористите да вършат чудеса в тази сфера, когато сме сложи всичко в ръководство на тази компютърна система. България има своите големи обичаи в тази сфера и по тази причина мисля, че доста ѝ прилича да бъде част от всички тези страни и да взе участие интензивно. Балканите са място, където, правилно, ние до момента в който в Китай, Съединени американски щати и Япония вложиха в супермашини и компютри, технологии, галактически стратегии, ние занапред правихме пречиствателни станции, подменяхме жп линиите или за първи път строяхме автомагистрали “, разяснява Борисов.

По думите му има още страни на Балканите, които нямат и една цяла автомагистрала.

„ Доста безнадеждно на пръв взор сме изостанали, само че в тази сфера със своите обичаи, тъй като виждате от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света по математика, физика, със златни медали, имаме голям капацитет. С отделените средства, с тези районни центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани, имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция и други европейски страни като високотехнологични, можем да се обединим, да сложим нужните пари и да се върнем назад до четвъртото място, където сме били. Сега сме отвън десетката “, добави той.

По думите му идващите години нациите, континентите, страните, стопанските системи, които разполагат с такива машини, внезапно ще надминат останалите.

„ Само за няколко години толкоз промени станаха, които единствено преди 1-2 години даже не сме си ги представяли. Виждате в този момент по Интернет даже и медиите предават толкоз бързо, а единствено преди 5 години бяха нужни и станции, преместване на сигнали, трасета “, сподели още Бойко Борисов.

В основаването на суперкомпютъра ще вземат участие България и още 15 страни от Европейския съюз, предава Канал 3.

"Това ще е гражданска война в медицината, сигурността, превоза ", разгласи европейският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, която също бе част от откриването на конференцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР