Доверието на аудиторията в България към медиите действително е много

...
Доверието на аудиторията в България към медиите действително е много
Коментари Харесай

Лозанов: Спадът на доверието в медиите е израз на по-сложни отношения в обществото

Доверието на аудиторията в България към медиите фактически е доста ниско. Това е нов развой към този момент, защото, изключително публичните медии, постоянно са се употребили с високо доверие.  В момента обществото доста едва има вяра на личните си медии. 
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ дългогодишният член и ръководител на Съвет за електронни медии доц . Георги Лозанов във връзка резултатите от  оповестеното неотдавна социологическо проучване за публичното доверие в медиите у нас.

Второто, което би трябвало да кажем, е, че в действителност ние приказваме за медии, само че става дума за доста по-сложни връзки, които в действителност рефлектират в спада на доверие към медиите. Функцията на медиите в демократичния свят е в това да могат да упражняват критическо въздействие върху властта, да могат да осведомят хората, да им дават опция да основават лично мнение и това публично мнение след това да ръководи ръководещите.
Наричаме демократични общества тези, в които ръководещите са ръководени от публичното мнение. И въпросът е до каква степен медиите могат да конструират такова публично мнение. Усещането на жителите е, че тяхното мнение няма задоволителна тежест или все по-малко има тежест и това те го претърпяват като отношение към медиите.

 Емилия Милчева Независимият публицист   Емилия Милчева назова резултатите " огромна присъда за нас, публицистите ", която тя отдаде на това, че в избора " сред обществото и властта множеството медии и публицистите, работещи в тях, избраха властта, да застанат на нейна страна ". 

Спадът на доверието е и резултат от положението на стопанската система в България, и от прехода като подобен, разяснява тя:
Няма огромни, съществени, задгранични вложители в България, в българските медии. Собствениците на тези активи имат потребност от " свои "   медии, заради което обществото губи. Погледнете тематиките, които са в медиите, там няма едни естествени, човешки тематики, които вълнуват жителите на най-бедната страна в Европейски Съюз.Както е тръгнало, и в случай че продължава по този начин да върви с медиите и методът, по който ги приема обществото, има действителна заплаха да стигнем равнището на утвърждение на Народното събрание, който е с най-нисък рейтинг. Тогава към този момент в действителност ще сме блъснали дъното и в действителност тези медии, които, по израза на един сътрудник, " ослънчват " властта, ще бъдат напълно безполезни, просто тъй като никой не им има вяра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР