Доверието между Българската академия на науките (БАН) и правителството са

...
Доверието между Българската академия на науките (БАН) и правителството са
Коментари Харесай

БАН: Правителството не изпълни договорките си с нас

Доверието сред Българската академия на науките (БАН) и държавното управление са мощно разтърсени. Причината за това са преходните и заключителни разпореждания в проектозакона за Бюджет 2019 година Това сподели по време на конференция, ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките Евелина Славчева, съобщи БГНЕС. „ Текстовете, които попадат в преходните и заключителни разпореждания, са незаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на Българска академия на науките. В момента тече подписка, която в границите на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души. Ако законът бъде признат, ние ще го дадем на Конституционния съд ”, съобщи още Славчева.

Разбирането ни е отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките да стане според разпоредбите ни, а не със законов акт. Това сподели и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. „ В съглашението с Национален институт по метеорология и хидрология е записано, че въпросите ще се решат от Общото заседание на Българска академия на науките “, посочи още той. „ Предоставяме безплатно имуществото за прилагане през един интервал. При инвентаризация ще се види кое отива при Национален институт по метеорология и хидрология, кое остава в Българска академия на науките “, изясни акад. Ревалски. „ Обменихме мнение, изпратихме писмо до министър Красимир Вълчев. За момента нямаме отговор “, съобщи той. „ В писмен и вербален тип ще кажем това и на комисиите в Народното събрание. Ще забележим какъв ще бъде резултатът “, разяснява Юлиан Ревалски. „ Нямаме сведения други институти да желаят да изоставен Българска академия на науките “, разяснява Ревалски.

„ Не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт. Доверието е мощно нарушено. Страхувам се, че нататък ще вървим доста мъчно в този развой “, изясни още Евелина Славчева, представена от организация " Фокус ".  „ От април сме имали най-малко 5 съвещания за проблема с Национален институт по метеорология и хидрология. Имахме и многочислени срещи с протестиращите “, уточни Славчева. „ Имаме настройката и желанието въпросът да бъде завършен допустимо най-бързо. Влагаме доста сила и време в решаването му “, съобщи проф. Славчева. „ Беше шокиращо в проектобюджета да забележим текстове, които обезсмислят напълно интензивността ни и взетите към този момент решения “, сподели още ръководителят на Общото заседание на Академията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР