Довереничката на отстранения от власт президент Пак Гън Хе -

...
Довереничката на отстранения от власт президент Пак Гън Хе -
Коментари Харесай

Чой Сун Сил беше осъдена на 20 години затвор

Довереничката на отстранения от власт президент Пак Гън Хе - Чой Сун Сил беше приета от съда в Сеул за отговорна и наказана на 20 години затвор поради невиждания корупционен скандал, който провокира и с който докара до импийчмънта на приятелката си.

Агенция Франс Прес предава, че присъдата на Чой се отнася до обвиняванията против нея в корист с власт, взимане на подкупи и вмешателство в държавните каузи.

Според данните тя е взела подкупи на стойност 14 милиарда уона от телекомуникационния колос " Самсунг " и от конгломерата " Лоте ".

" Вината на обвинената е голяма ", посочи арбитър Ким Се Юн преди да произнесе присъдата й.

Както БГНЕС напомня, политическият скандал към Пак Гън Хе и Чой Сун Сил се разгоря през 2016 година, откакто Пак сервира обществено извиненията си за приключване на информация към близката й другарка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, само че е имала достъп и е нанасяла корекции по десетки текстове на речи и изявления на президента преди те да бъдат произнесени. По този метод Пак е предоставяла на Чой въздействие над стопанската система и политиката на страната, в това число и във връзка с борбите със Севера.

Чой се е намесвала още в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Освен това близката другарка на Пак е употребила въздействието си, с цел да принуждава огромни корпорации да дават милиони като подаяние на обвързаните с нея фондации. Според редица изявления от интернационалните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. $.

Откритията провокираха един от най-големите политически кавги в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куанджу през 1980 година насам, които доведоха и до позорното събаряне на Пак от власт. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР