Довчерашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев обяви за най-голям

...
Довчерашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев обяви за най-голям
Коментари Харесай

Асен Василев: Доказахме, че силната фискална политика не фалира държавата

Довчерашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев разгласи за максимален триумф на четворната коалиция достиженията в обществената сфера.

" Успяхме да покажем, че може да се направи доста необятна обществена стратегия и това да не докара до банкрут на страната ", уточни Василев при предаването на поста на приемничката си Росица Велкова. Бившият към този момент министър сподели, че доста се радва да съобщи поста точно на Велкова, която беше негов заместител, отговарящ за бюджета. Тя бе на същия пост и в третото държавно управление на Бойко Борисов, като се употребява с доверието на редица финансови министри, които са работили с нея.

" Помните, че претърпяхме ужасни рецензии, че това е най-разточителният бюджет, че ще банкрутира страната. А в действителност оставяме държавните финанси по-стабилни, в сравнение с ги заварихме. През последните 12 месеца вдигнахме пенсиите повече, в сравнение с те са повишавани през последните 12 години. Въпреки това дългът е с 2 милиарда лева по-малко от този, който заварихме и оставяме бюджета с остатък от 1.5 милиарда лева ", сподели Василев.

По думите му това е доказателство, че " нашите налози могат да работят за всички жители, а освен за една дребна част ".

Действително в последната година на няколко стъпки бяха направени обилни нараствания на пенсиите и се разшири обществената поддръжка към по-големи групи хора. Фискалните резултати от тези решения обаче занапред ще се инкасират. Само юлското и октомврийското повдигане на пенсиите тази година се чака да доведат до спомагателни разноски за 1.4 милиарда лева за тази година и 3.7 милиарда лева през идната. Отделно, страната занапред би трябвало да тегли забележителен вътрешен и външен дълг тази година, като годишният предел за вдишване на нови отговорности е над 10 милиарда лева

Асен Василев се похвали, че до дни приемничката му може да изпрати " фактурата " за първото заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност, която ще е на стойност над 2.5 милиарда лева и в допълнение ще поддържа фискалния запас.

Росица Велкова сподели, че целите ѝ ще бъдат обезпечаване на пари за провеждането на изборите, осъществяването на бюджета с оглед обезпечаването на ликвидността, гарантиране на събираемостта на приходите, съставянето на базов Бюджет 2023, както и продължение на дейностите по проекта за въвеждане на еврото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР