„Дотук говорихме за трите „Д“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

...
„Дотук говорихме за трите „Д“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина.
Коментари Харесай

Кунчев: Глобяваме ГЕРБ и БСП, допуснаха събирането на много хора, без да се спазват мерките

„ Дотук говорихме за трите „ Д “ – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност. Сега към тях прибавяме и едно „ К “ – надзор. Оказва се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. Немалка част взеха решение, че всичко е наред и могат да вършат каквото си желаят “.

Това сподели на брифинг в Министерството на здравеопазването основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ За да не бъдем упреквани, че вършим подборен надзор и гледаме най-дребните отклонения, решението на министъра и столичната РЗИ е да съставим актове на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Да ги глобим с оптималната сума от 3000 лева за това, че са позволили събирането на доста хора на закрито без съблюдаване на разстояние и без носене на маски. В резултат на това към този момент има резултати за инфектирани хора “, изясни Кунчев.
Връщат маските на закрито По 1000 души на бранш по време на футболните мачове
По думите му същото ще бъде направено и с Националния стадион „ Васил Левски “, тъй като не са изпълнени условията и въпреки че официално е спазен процентът за оптималната претовареност на стадиона, хората в действителност са се струпали на едно място и съгласно него резултатът няма да закъснее.

Кунчев добави, че коронавирусът продължава да не се държи като естествен респираторен вирус по доста индикатори.

„ Ситуацията е комплицирана. Имаме действително увеличение на броя на случаите, изключително през последната седмица. За благополучие то не е чак толкоз доста при хората, признати в болница и имащи потребност от интензивни грижи, само че е задоволително притеснително като численост “, съобщи Ангел Кунчев.
Тестват за COVID-19 всички в Националния съвет на Българска социалистическа партия след случай на инфектиран Социалистът Янаки Стоилов е с ковид и се лекува във ВМА
„ Големият въпрос е на какво е дължи това – наше родно явление; нещо, което се случва в други страни; нещо, което се дължи на промени във вируса или нещо, което се дължи на промени в нашето държание “, сподели още той.

Данните на Балканите за изтеклата седмица демонстрират, че преди всичко по заболеваемост е Северна Македония, следвана от Албания, Босна и Херцеговина, Турция, България и Сърбия.

„ Отговорът на въпроса у нас ли се случва това е - не, случва се на Балканите най-вече и в огромна степен и в Европа “, разясни основният държавен здравен контрольор.
Проф. Радостина Александрова: Няма удостоверение за по-лек вид на COVID-19 Съветът на вирусолога е да се носят маски на всички закрити публични места
За Европа данните демонстрират, че преди всичко продължава да е Швеция, следвана от Португалия, Англия, Турция и Румъния.

Според Ангел Кунчев не става въпрос за втора вълна, а за повишение броя на случаите на база на държанието на хората, които считат, че всичко е завършило.

„ Доста от ограниченията отпаднаха, а тези, които останаха, не се извършват със строгостта, която ние бихме предложили. В резултат на това имаме една доста нараснала заболеваемост “, на мнение е Кунчев.

Той прикани лечебните заведения да не не помнят заповедта на здравния министър кой, по кое време, в какви случаи и с какъв брой кревати приема заболели от COVID-19.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР