Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична организация съобщи, че частен

...
Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична организация съобщи, че частен
Коментари Харесай

Педиатър: Частен инвеститор е изявил желание да прави детска болница в България

Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична организация заяви, че частен вложител е изявил предпочитание да прави детска болница.

" Министърът е основал група за подпомагането му, намирането на терен и построяването ѝ. Ние имаме представител там - проф. Литвиненко. Ние, като асоциация, можем да дадем мнение за структурата на болничното заведение откъм здравното съоръжение. Министерство на здравеопазването няколко пъти е търсило професора за мнение по дейностите ", сподели тя пред NovaNews. 

" Не е редно да се прави детска болница от дарения. Не бива посредством събирането на пари със SMS или с капачки да имаме сложна детска болница. Не би трябвало да бъде подобен образецът. Процесът е почнал през 40 години. Стартирал е тогава градеж с добра идея - да има детска болница на територията на ВМА. Не знам за какво това не се случи ", сподели още доцент Йорданка Узунова.

Мария Брестничка от Националната гражданска самодейност за същинска детска болница споделя пък, че през 2018 година Министерски съвет е решил да бъде издигната такова лечебно заведение. " Продължаваме да сме единствената страна в Европейски Съюз, която няма детска болница. Четири държавни управления са предприемали дейности, някои искрено неверни, като да вземем за пример болничното заведение да бъде напъхана в остарял скелет в двора на " Александровска ". Защо няма такова лечебно заведение до ден-днешен може би се дължи на новите визии на всеки нов здравен министър. Намеренията остават като усещания за откъслечни дейности - среща се терен, след това различен, вземат решение да строят, след това всичко стопира ", сподели тя. 

Според нея теренът е обект на консенсус. " Той е огромен и държавен, само че нямаме информация за проекта до прерязване на лентата - по какъв начин ще протече анализът на потребностите на такава болница, за 50 години се строи такава болница като най-малко. Тя ще се сътвори с парите от обществени налози, по тази причина би трябвало да ни бъде обяснено. В момента се разисква целесъобразността на Обществен съвет по тематиката ", разяснява Брестничка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР