Доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в специално интервю

...
Доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в специално интервю
Коментари Харесай

Шаламанов пред Safe News: България е в режим на политическо снишаване

Доц. Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата, в особено изявление за Safe News разяснява измеренията на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Според него НАТО става все по-голям и мощен съюз. Като риск, пред който е изправен Алиансът, доцент Шаламанов дефинира устойчивостта на демокрацията. За него на тази среща  България се показва криво-ляво, тъй като е в режим на политическо снишаване.

 

SN: Доц. Шаламанов, координирана военна помощ за Украйна, нов основен секретар, общ стандарт за муниции и въпросът за военните разноски са в центъра на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Какви решения очаквате да бъдат взети?

 

Шаламанов пред Safe News: България е в режим на политическо снишаване 10.07.24 14:34 Бомба от Брюксел!: Готви се проект за отстраняването на Унгария и Виктор Орбан от председателството на Европейски Съюз (ВИДЕО) 10.07.24 14:23 Ето по какъв начин да се откажете от ежедневната консумация на бира 10.07.24 14:19 Витаминът, който „ помпа “ мускулите 10.07.24 13:37 Отслабнете бързо и без диета: методът 2-2-2 ще ви помогне 10.07.24 13:27

Все по-ясно става, че има огромна консолидация по основните въпроси. От една страна за повишаване на отбранителните качества, възпиращите качества на Алианса. Това е доста съществено изпитание и е с фокус върху Източна Европа. Очаквам и България да се възползва от основаните благоприятни условия за повишение на нашата сигурност в доста сложен интервал за Европа. На второ място: моста за участие на Украйна в НАТО наподобява сносно планиран с ангажимент от 40 млд. евро годишна помощ. Както и със основаване на доста мощно командване във Висбаден, където е и командването на сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа, за цялостна координацията, на логистиката и на подготовката за реализиране на оперативна съгласуемост.

 

В този подтекст и на помощ към Украйна, само че и на помощ от Украйна към нас, от НАТО е центърът в Бидгошч, Полша по изучване на опита от войната и повишение на подготовката на силите на НАТО, добавя доцент Велизар Шаламанов.

 

Не на последно място са и решенията от директно в последните дни след варварските терористични удари на Русия против Киев и други украински градове. Ще се работи за ускорено подкрепяне на Украйна за противовъздушна защита. Всичко това обрисува интегриран пакет за усилване на защитата на НАТО и помощ на Украйна. Това ще се направи като част от гарантиране на сигурността в страните от Евроатлантическия алианс. Както и мощен ангажимент, че Украйна ще бъде част от нашия Алианс.

 

SN: Отбелязването на 75-ата годишнина от подписването на Северноатлантическия контракт какви стратегически вероятности изправя пред организацията?

 

Надявам се българите да отделят време и да видят тържеството от 75 годишнината от основаването на НАТО. Да чуят думите на генералния секретар и на президента Джо Байдън. Защото това ще бъде най-хубавото схващане на НАТО и схващане, че ние сме НАТО.  Това ще помогне България да стои по-добре в Алианса, както и всеки българин да почувства изгодата от участието ни в НАТО. А що се отнася до стратегическите измерения, те са ясно обрисувани. НАТО става все по-голям и мощен съюз.

 

НАТО е най-успешният и нескончаем съюз в човешката история, цитира генералния секретар Йенс Столтенберг доцент Шаламанов.

 

НАТО е съюз, който уголемява своите партньорства с азиатско-тихоокеанския район. С демокрациите там Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия, което дава стратегическа вероятност. Тази вероятност е, че първо: свободният свят може да издържи на експанзията, на натиска на зараждащия се властнически съюз. Но по-важното е, че напъните на НАТО са старания за мир на нашата планета. Това са старания за справяне с новите провокации, включително  климатичните промени и въпросите, свързани с новите технологии. Също по този начин това са старания за поддръжка в Космоса и сигурно поддръжка на всички, които имат компликации. Защото единствено дружно можем да живеем в един по-добър свят.

 

SN: Доц. Шаламанов, пред какви опасности е изправен като съюз НАТО?

 

Основното е устойчивостта на нашата народна власт. Защото фундаменталната причина за силата на НАТО и фактът, че е съюз на свободни страни с настоящи демокрации, точно заради това и главния вектор на опасност, приближаващ от властническия свят, е ориентиран към ерозия на демократичната народна власт в нашия свят. Тук НАТО може да направи значително, както и във военната  област. Но главната грижа и отговорност си остава на всяка страна, с цел да може не просто да запази, само че и да развие по-устойчива народна власт. Защото НАТО е вероятен единствено като съюз на свободни и демократични страни.

 

SN: Доц. Шаламанов, по какъв метод ще бъдат подсилени отбранителните проекти на Алианса? И по какъв начин България може да се възползва за повишение на нашата сигурност?

 

Ще стартира от България, тъй като, както споделих, НАТО – това са нациите. Всяко положително решение в НАТО е резултат от положителни, съгласувани и съветвани решения на обособените народи. Първо: на нас несъмнено ни би трябвало Външнополитическа и отбранителна тактика. Заедно със Стратегия за национална сигурност те би трябвало да отразят новите действителности и опциите, които България може да получи посредством ефикасното си участие в НАТО и Европейски Съюз. На второ място: в защитителен аспект с ресурсите, с които разполагаме, същинско превъоръжаване такова, каквото сега НАТО поддържа в Украйна, е мъчно постижимо в кратковременен интервал. Инвестиционната стратегия, призната от Народното събрание е много скромна и се извършва прекомерно постепенно. Важно е посредством отбранителните проекти на Алианса да получим качествата за отбрана по суша, море, въздух и в кибер пространството. Включвайки и гарантиране на резистентност на системите, от които подвластен, и които се намират в Космоса.

 

България би трябвало да има изясненост по какъв начин да задейства Центъра за морска сигурност  във Варна, акцентира доцент Шаламанов.

 

Този център е заявен като желание още през 2014 година Да приключи активирането на Щаба на силите за специфични интервенция в Югоизточна Европа като начало с Румъния, а по-късно и с другите страни от района. А това беше подписано като желание във Вилнюс преди повече от година. Необходим е действителен напредък в уголемение на бригадната бойна група. Необходимо е да се осъществя още един ангажимент, стихотворец във Вилнюс за основаване на многонационален девизионен щаб. Трябва да реализираме основаване на системи за противовъздушна и брегова защита в България от страни-съюзници до придобиване на такива национални качества, които да се интегрират в мрежата на НАТО. Най-важното е, че Алиансът се ангажира да добави 30-50 нови бригади в сухопътни войски. Това значи, че ние би трябвало да помислим по какъв начин да попълним некомплекта, който в този момент имат сухопътни войски и да разтеглим техния потенциал, рационализация, оперативна съгласуемост, подготвеност като част от тези отбранителни панове.

 

Срещата на върха на НАТО се съпровожда от Индустриален конгрес. Ще бъде  приет  промишлен ангажимент за разширение на отбранителната промишленост, припомня доцент Велизар Шаламанов.

 

В това разширение България може да реализира доста, тъй като имаме добра отбранителна промишленост. Особено в областта на боеприпасите, където ще бъдат взети ограничения за възстановяване на оперативната съгласуемост и използване на стандартите на НАТО. Става въпрос за доста необятна стратегия. Тя може да бъде създадена само, когато Народното събрание одобри нова тактика за национална сигурност, външнополитическа и отбранителна тактика. А също и това, което НАТО прави за Украйна: да сътвори резистентен капиталов фонд за осъществяване на всички тези амбициозни планове. В началния интервал Алиансът компенсира минусите ни в защитата с разполагане на многонационални сили, което е израз на атлантическата взаимност.

 

SN: Доц. Шаламанов, Украйна няма да получи покана за участие, само че съдружниците ще удостоверяват доближаването си с нея. Лидерите доста ясно декларират, че бъдещето на Украйна е в границите на Алианса. Не е ли обтекаема тази дефиниция?

 

Не е обтекаема. Ние също бяхме страна-кандидат за участие. Получихме тъй наречените План за деяние за участие. И на практика пет години по-късно към този момент бяхме член на НАТО. А бяхме поканени след три години, след стартирането на Плана за участие. Сега Украйна получава нещо доста по-сериозно от План за деяние за участие. Условно казано, получава мост за участие в НАТО. И този мост е със солидни основи – 40 млд. евро годишно, няколко командвания, които да поддържат Украйна. Но дружно с това и всички други принадлежности за политическо, икономическо и филантропично съдействие с Украйна. А това е мощна гаранция. Толкова мощна, колкото е мощно НАТО. Не се колебая, че Украйна ще бъде член на НАТО. Но първата задача е да надделее над съветския агресор и основната дума е надделее, не толкоз победи. Защото това възбужда въображението на някои хора, които не са доброжелатели на Украйна и НАТО в България.

 

SN: Доц. Шаламанов, по какъв начин България се показва на тази среща? Защо не можахме да устоим на изкушението да използваме знакови интернационалните събития за вътрешно консумация?

 

За страдание, България се показва криво-ляво, тъй като е в режим на политическо снишаване. Това са компликации от външнополитически темперамент. В същото време, без значение че няма ясно комуникирана и подкрепена от обществото позиция с опити за засекретяване; без значение, че отношението на най-високо равнище сред президент и министър председател не сътвори даже условия за позициониране на България, имаме доста мощно показване от страна на МО. С реализирани над 2% от Брутният вътрешен продукт е призната капиталова стратегия, с действителни старания за подсилване на отбранителната дарба.  Министър Запрянов е един от най-опитните и знаещи хора в тази област. Така че има баланс.

 

България пропусна необикновено добър късмет с неуспеха на ротацията, е изводът на доцент Шаламанов.

 

Защото България можеше да отиде във Вашингтон с призната позиция, с Външнополитическа тактика, с Национално-отбранителна тактика, с делегация водена от госпожа Габриел, с  участието на проф. Тагарев. Това щеше да сложи България по напълно различен метод на картата. Но ние сме там, където сме. И е значимо да продължим напред с научените уроци и с по-доброто схващане, че през последните 25 години всички положителни неща се случиха във връзка със устрема за участието ни в НАТО и самото участие в Алианса. Това, което може да се случи още по-хубаво през идващите 25 години, е развиването ни посредством развиването и триумфа на НАТО. Това е в народен интерес на България: да способства за триумфа и развиването на НАТО.

 

Автор: Цоня Събчева

Още вести четете в: България, Интервю, Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР