Доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология в Софийския университет

...
Доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология в Софийския университет
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Време е вече да не третираме политиците, извикани в прокуратурата, като осъдени престъпници

Доц. Светослав Малинов, началник на катедра “Политология " в Софийския университет “Свети Климент Охридски ", в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 01.06.2023 г.)

Доц. Малинов, доста неща се случиха, доста порти се открехнаха, политическите събития са извънредно динамични. Служебният министър председател през днешния ден, Гълъб Донев, съобщи че Бюджет 2023 е в хладилника. Преговорите сред ГЕРБ-СДС и “Продължаваме смяната - Демократична България " бяха размразени. Какво обаче ще излезе от всичко това? Можем ли да чакаме устойчиво държавно управление на фона на прекосяване от едно положение в друго, в границите на няколко дни. И както акад. Денков през днешния ден се изрази “температурата е от 0 до 100 градуса ".

Да оставим метафорите и хиперболите настрани. И да оставим епитетите. Какво ще кажете вместо устойчиво държавно управление, просто да имаме държавно управление? Това на този стадий, на мен персонално ми е премного. Стабилно е доста мъчно за пояснение, само че постоянно най-малко за 1 година, мисля че е изцяло постижимо. Искам единствено да отбележа, че шефът на Гълъб Донев, този който го назначи - президента, в действителност пожела неуспех на втория мандат. Така че, Гълъб Донев не знам дали си дава сметка по какъв начин опонира на президента или в действителност, той самият схваща какъв брой неуместно се държа президентът при връчването на втория мандат. Трябва да е ясно на всички, че голямото болшинство от българските жители желаят постоянно държавно управление. Разбира се, желаят и устойчиво такова, само че да оставим стабилността за по-нататък. Редовното държавно управление има да взема решение неотложни задания, които са оттатък лявото и дясното, оттатък партийните пристрастености. То е належащо на всички нас, на общините, на компаниите, на жителите. И то би трябвало непременно до 3 дни да се появи, идната седмица да бъде гласувано в пленарна зала. Президентът застава против това, и би трябвало да бъде разпознат сега като човек, който работи против ползите на всички жители. Това е главното, това е странното в тази обстановка.

Какви промени, съгласно вас, би трябвало да се създадат в проектокабинета “Денков "? Разбрахме през днешния ден, след 3 часовата среща сред двете обединения са били взети под внимание изискванията, които сложиха през вчерашния ден от ГЕРБ по отношение на новия състав на проектокабинета.

Всичко, което ще докара до безапелационно болшинство в Народното събрание е сега неотложно, належащо и рационално. В този смисъл, никой не може да ви каже какви, тъй като има кой да договаря. Не 3, а 333 часа са нужни, с цел да се изгладят всички проблеми. Но въпреки всичко, когато има воля за реализиране на компромис, някакъв компромис ще бъде реализиран. Аз персонално се придържам към доста ясна, построена през годините, позната на науката политология, ормула, наречена експертно държавно управление, която може да бъде преведена и като безпартийни министри, или надпартийни, или като технократско държавно управление. Но това е нещо, което по този начин или другояче сега, в някаква форма ще се получи. Разбира се, може би ще има политически фигури като акад. Денков и Мария Габриел, може би под тях, останалите министри няма да бъдат партийни фигури. Но отново споделям, получи ли се болшинство значи формулата е сполучлива. Не реализиран ли единодушие, няма никакво значение на доктрина по какъв начин е изглеждала формулата, откакто на процедура нямаш болшинство. Задачата е много елементарна, от позиция на дефиниция. Мисля, че се улесни от агресивното държание на президента и на службите през последните 48 часа, тъй като набъбна чувството с това, че с недемократични средства се пипа, по този начин да се каже, в демократичния развой.

Доц. Малинов, вие казахте, че съгласно вас задачата за държавно управление с втория мандат се е улеснила. Какво ви дава съображение да бъдете оптимист за съставянето на държавно управление?

Първо, фактът, че голямата част от българските жители желаят такова. И това оказва незабележим напън върху всички колебаещи се или нежелаещи да се образува такова държавно управление, които несъмнено, са въвлечени в процеса. Имам поради представители, партийни деятели, последователи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тъй като е добре известно, че тази коалиция не е известна, може би измежду болшинството от тези гласоподаватели. Но след тази офанзива, която на процедура се реализира от службите и прокуратурата, само че политически се оглавява от президента. И когато това се прави очевидно, надменно, безочливо, към този момент без никакво прикриване, аз мисля, че поддръжката, която ще получат политиците от тези две парламентарни групи ще бъде същинска, спонтанна и доста мощна. В някакъв смисъл, изключителната обстановка, в която се намираме, улеснява вземането на решение, без значение, че се вижда какъв брой непосилен развой върви на повърхността. Затова споделям, че е по-лесно. По-малко подозрения, по-голяма изясненост. Не знам по какъв начин би могло да не се види, да не се разбере какво сега става.

Леят се обвинявания за държавна измяна и национално изменничество отвред, и в същото време се нападат доста добре подбрани фигури, таман от двете партии. Нали на Бойко Борисов му се желае имунитета за нещо, което три години се разисква, Лена Бориславова бива атакувана, Делян Добрев бива нападнат и му се желае имунитета, Асен Василев е викан на разпит. Повярвайте, в идващите 48 часа ще има някаква офанзива и против претендента за министър председател акад. Денков, ще има и против Мария Габриел. Само че, в някакъв смисъл, те към този момент ще имат противоположен резултат, дублирам, поради наглото държание на държавния ни глава. Мнго е тъжно, доста е подтискащо да видиш по какъв начин президентът в миг на такава рецесия връчва втория мандат и пожелава неуспех на партиите, представляващи повече от половината български жители и повече от половината народни представители. Пожелава им неуспех, желае да му върнат мандата празен.

Прецедент в политиката ни беше това, в действителност не бяхме чували сходни мнения.

Това е непоносим казус. Думите би трябвало да бъдат мощни, тук би трябвало да са мощни думите. Повтарям, българският държавен глава пожела на болшинството и всички нас, да нямаме постоянно държавно управление. И това отекна в цяла Европа, тъй като за първи път държавен глава си разрешава такова държание, имайки поради неговите пълномощия. Сега схващат всички какво значи “Крим е съветски ", в този момент схващат всички, по какъв начин шефовете на службите са назначени от служебното държавно управление, което в действителност е назначено от президента. Сега схващат нашите сътрудници в действителност, в какво президентът Радев желае да трансформира България. И повярвайте ми, реакцията ще бъде доста мощна, тъй като това е не просто недемократично, неевропейско и други такива неща. Това на процедура е офанзива против демокрацията и европейската ориентировка на България. Атака, отпред на която стои президентът, ние не можем да избегнем този ужасяващ факт.

А изтеклите записи от Нацоналния съвет на Продължаваме промяната, не са ли също офанзива против демокрацията?

Не, не. Какво е произтекло от тези записи, от тези хиперболи, от тези изхвърляния? Нищо. А желая да ви кажа най-важното, тъй като то очевидно не се вижда. Каквото и да приказват от една или друга партия, която отива към властта. Когато се влезе във властта, има закони, има съпротива в Народното събрание, има постоянен парламент, който управлява държавното управление, има профсъюзи, има Закон за отбрана на държавния чиновник. Това, което става сега е безусловно безотговорно. Ние сме в доста характерна обстановка, в която вредите за които приказваме са нанесени и са действителни. А другото, другото са общо взето приказки, партийно говорене, може да е грозно, може да е както се споделя, да не е почтено, само че вредата нанесена на българското общество, народна власт е нулева. Те са несравними неща, по какъв начин съумяха да ни докарат до там, че да считаме, че и едното и другото. Не, не е по този начин. Това, което прави президентът минава всевъзможни граници и е същински рисково. Това би трябвало да се разбере, тъй като не е планувана в никаква конституция на света, президентът да се обръща против болшинството български жители и да не желае да се образува постоянно държавно управление. Ами няма конституция, която този миг да го е планувала и да има противопоставяне, с изключение на посредством гражданска опозиция, медиите да го нападат и анализаторите.

Доц. Малинов, споменахте, че очаквате офанзиви против още политически лица, само че съгласно вас, изострената борба сред Народното събрание и прокуратурата до какво ще докара?

Първо би трябвало да се излъчи постоянно държавно управление. То би трябвало да си влезе във функционалностите и да остави сега Висшия правосъден съвет да си върви по процедурата, там процедурата е почнала. След което, обърнете внимание, тъй като въпреки всичко в правосъдната власт има надзор, има някакви процедури, които вървят сега, и там има някакви салда. Ето, виждате в този момент прокурора, основният прокурор пита Конституционният съд могат ли да го сменят, защото знаете състава на Висшия правосъден съвет е с изминал мандат. Има благоприятни условия да се наблюдава този развой, той да бъде открит и най-сетне ще се стигне до едно гласоподаване, което може би ще се състои идната седмица и ще се види защо става дума. Оттук-нататък, Народното събрание много-много не би трябвало да се меси в цялата тази история, тъй като процесът, по този начин да се каже, стартира.

Прокуратурата обаче, желае да спре този развой и тя няма различен ход, с изключение на да нападна съответни политически фигури, с цел да може да провали съставянето на държавно управление. Забелязвате ли, свръхактивност тъкмо когато излиза наяве, че след провалянето на първия мандат, вторият в доста огромна степен е контрактуван. И внезапно избухнаха от години прикривани обстоятелства, може би събирани таман с такав цел. Не можем да се заблуждаваме от тази позиция какво става. Така че Народното събрание да си гледа сега законодателството, въпреки и непретенциозно, да си избере държавното управление, а Висшия правосъден съвет да си довърши делото. Ако не може да смени основния прокурор, се минава в различен режим на работа, замяна на състава по-нататък, просто ще стане след няколко месеца.

Не бива да се пренсичат повече тези неща, без значение, че прокуратурата непрестанно, сега ще привикват политици по всевъзможни мотиви. И единствено да напомним, да те повикат на разпит като очевидец, не значи покачване на обвиняване, не значи неоправдателна присъда. Време е към този момент да добием тази зрялост и да не третираме политиците, извикани в прокуратурата, като наказани нарушители, тъй като това дава голяма власт на всяка прокуратура. Фактически, тя с едно-две повиквания на някой политик в прокуратурата, може да му приключи, по този начин да се каже, демократичния мандат. Мисля, че е време да узреем и да разберем, че въпреки всичко хората в действителност са отговорни единствено откакто бъдат наказани в съд. А не пред съда на публичното мнение или пред съда на службите, както сега се пробват да създадат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР