Доц. Стойчо Стойчев е роден в Шумен през 1983 г..

...
Доц. Стойчо Стойчев е роден в Шумен през 1983 г..
Коментари Харесай

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Ако ГЕРБ падне, иде власт на БСП и ДПС. Това ли искаме?

Доц. Стойчо Стойчев е роден в Шумен през 1983 година. Той е приключил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Сега преподава „ Анализ на политическия риск и прогнозиране “ в катедра „ Политология “ на Софийския университет.

- Доц. Стойчев, като експерт по разбор на политическия риск, по какъв начин ще коментирате това, че ГЕРБ избра за лидер на листата си Мария Габриел и сподели, че не се преценява с профила на първия в бюлетината на главния си конкурент - Българска социалистическа партия?

- В тези избори ГЕРБ желае да покаже, че е проевропейска партия на фона на останалите евроскептични леви организации. Фактически ГЕРБ избраха да сложат в листата си хора, които са директно свързани с работата на Екологичен потенциал. Те залагат на партийния принцип, на марката, а не на един или различен атрактивен претендент, който да развлича гласоподавателите. Колкото до Българска социалистическа партия – явно е, че те желаят да изведат предизборната борба на равнище претенденти.

- Как ще се развият тези противоречащи си подходи в хода на акцията?

- Обичайно в евроизборите твърдите ядра на партиите дефинират резултата. В такава догадка, да се заложи на партията, е печеливша тактика. Ако обаче се окаже, че има мощно нагнетено обществено напрежение, това би довело до углавен избор и може да активизира вота към по-атрактивни и скандални кандидати като да вземем за пример Елена Йончева или Радан Кънев, който прави поръчка да стане по-грубоват. Ще забележим кой ще излезе прав. Но като цяло трендът на европейските избори освен в България, а и в останалите страни от съюза, е интензивността да бъде ниска и твърдите ядра да дефинират крайният резултат, като те не се въздействат от никакви външни условия.

- При главните кандидати е по този начин, а какво ще стане с останалите парламентарно показани наши партии – Движение за права и свободи, Оперативна програма, Воля?

- Патриотите пропуснаха своя огромен късмет да останат като обединен едносъставен политически индивид и да се възползват от това. За разлика от всички несполучливи десни формирования, при Оперативна програма можеше да се сумират общо техните достоверни гласоподаватели и да вземат най-малко две евродепутатски места. Сега обаче рискуват да не вземат нито едно място.

Според мен Воля няма късмет да влезе в този Екологичен потенциал, защото са партия на митинга и като такава са с повече шансове на локални, национални избори. Те нямат обособена твърда членска маса и мъчно могат да разчитат на хард поддръжка.

Виж при Движение за права и свободи можем да чакаме изненади, поради не изключително атрактивните листи на останалите партии. Движението към този момент не се тормози да е втора политическа мощ, проличава от държанието на техните представители, каквито опасения имаха на предходния евровот, в случай че си спомняте. Сега социолози предсказват 5 места за Българска социалистическа партия и 2-3 за Движение за права и свободи, само че е допустимо разликата да се стопи в интерес на придвижването.

- Вашият коментар за огласените през днешния ден резултати на социологическо изследване на „ Алфа Рисърч”, съгласно което ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат съвсем равни планирани резултати?

- Според мен разликата сред двете партии е по-голяма, не е по този начин стопена. „ Теренът” им е изработен по време на абсурда за жилищата, тогава евентуално жителите са се тормозили да кажат, че поддържат ГЕРБ. В отговорите на респондентите се забелязна това, само че то не е наложително да се отрази в електоралните им желания.

- По традиция офанзивите против ръководещите постоянно са най-силни, само че единствено критикарското говорене в положение ли е да докара до основаване на опция на тази власт?

- Не, не е в положение. Но, в случай че се стигне до събаряне на тази власт, то е ясно, че иде ръководство на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това ли желаеме?! Не е рационално първо да се възпламени пожар, пък след това да се мисли какво да се прави и по какъв начин да го гасим. Такива сметки нормално излизат доста къси. „ Демократична България” няма никакъв късмет да ръководи страната независимо в обозримо бъдеще. Ако въобще се стигне да вероятно тяхно присъединяване, то ГЕРБ е техният натурален сътрудник. Ама злостното им говорене в този момент, подкопава устоите на допустимо бъдещо съдействие сред тези партии. На какво разчитат те? На гьонсуратлъка да настояват в този момент какви мутри са тези и тези в ГЕРБ, пък след това с ненаситност да одобряват министерски постове, както се е случвало към този момент нееднократно и дваж. Българската политика е извънредно немеродавна в това отношение. Всеки мисли в вероятност от през днешния ден най-вече до на следващия ден.

- Ще реализира ли своите цели Българска социалистическа партия с продължаващото неявяване от Народното събрание?

- Няма нищо ужасно в това, че отсъстват. Това е тяхна законна тактика да показват своето политическо мнение. В свободна България всяка партия има право да постъпва и по този начин.

- Повече европейски или повече националистически ще е профилът на тези избори за Екологичен потенциал?

- В цяла Европа сега е доста засилено антиевропейското говорене. Стана съвременно да си националист, родолюбец, реакционер и съпротива на евролибералното. Друг е въпросът дали всичко, което е съвременно и се търгува сполучливо, е потребно. Очевидно хората, които употребяват популистки послания, реторики, ненавист, дребнодушие, нямат визия за дълготрайно ръководство. На фона на атрактивната госпожа Йончева, която ще се тръшка, ще повтаря какъв брой всичко у нас е извънредно и непоносимо, фалшифицирано и безнадеждно, се опълчва кандидатка като госпожа Габриел, която е наясно с работата в евроинституциите. Всяка партия си има лична тактика, само че все някой би трябвало и градивно да работи. Добре е да има носители на градивна политика, а освен стачкуващи. Какво свърши примерно един Николай Бареков за България и за европейските жители? Освен че пообиколи някои страни в Африка и твърдеше, че в страни с диктатури имало било народна власт!

- И най-после – след 16 години ръководство Реджеп Ердоган губи огромните градове в Турция като Анкара и Истанбул. В Украйна пък комедиант завоюва вота. Израз на какво е всичко това?

- В Турция обществото е надълбоко разграничено съвсем поравно сред последователите на Реджеп Ердоган и на поледователите на създателя на светската страна там Мустафа Кемал Ататюрк. Възходът на Ердоган се дължеше на икономическия напредък в Турция. Сега обаче сривът там е налице и разклаща поддръжката му, като има опасност устоите му напълно да рухнат.

Виж, изборът в Украйна мога да сравня единствено с това - у нас хората да си изберат Бареков примерно, тъй като им е доста атрактивен и занимателен. В Украйна са заблудени, че един човек ще може да излекува обществените патологии в обществото им. Да, но не става по този начин – нито единствено един човек, нито единствено за един мандат такива аномалии могат да се изтръгнат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР