Доц. Петър Марков Екип от акушер-гинеколози, съдови хирурзи, анестезиолози и

...
Доц. Петър Марков Екип от акушер-гинеколози, съдови хирурзи, анестезиолози и
Коментари Харесай

Родилка с тежко усложнение и бебето й бяха спасени в болница “Токуда“


Доц. Петър Марков

Екип от акушер-гинеколози, съдови хирурзи, анестезиолози и неонатолози извърши неповторима за страната мултидисциплинарна процедура, при която е избавен животът на жена с високорискова бременност и недоносеното й бебе, оповестиха от болница " Токуда “. Става дума за жена в 30-та седмица от бременността, с две предишни раждания посредством цезарово сечение, при която се е развила така наречен плацента превия перкрета. Това е положение, при което плацентата е ситуирана пред бебето, минала е през цялата маточна стена, като е достигнала и сраснала с пикочния мехур.

При сходни затруднения бебето се ражда по действен път, а матката се отстранява незабавно по-късно, защото плацентата не може да бъде отделена от нея. Животът на майката обаче е в риск, защото интервенцията е обвързвана с висока кръвозагуба – приблизително от 2 до 5 литра кръв се губят при такива случаи, съгласно актуалната статистика.

“Това, което беше направено в тази ситуация е, че при започване на интервенцията за раждане на бебето, посредством специфични катетри, съдовите хирурзи стопираха кръвотока по главните артерии, които кръвоснабдяват матката, като по този метод доста се понижи кръвозагубата. Важно е при такава процедура бебето да се извади незабавно след прекъсването на кръвотока към матката, защото в противоположен случай то не може да оцелее “, изясни началникът на отделението по Акушерство и високорискова бременност доцент Петър Марков.

Това е един от двата случая от началото на годината, при които акушер-гинеколозите и съдовите хирурзи работят в екип за спасяването на живота на родилка. Другият проблем е на жена след трето цезарово сечение, която на 20-ия ден след раждането подвига висока температура и постъпва за лекуване на тромбофлебит.

Въпреки подхванатото антибиотично лекуване с последна генерация широкоспектърни антибиотици, положението й остава усложнено, което постанова да се вземе тежкото решение за премахване на матката в късните часове на неделния следобяд.

Операцията е осъществена още веднъж в екип със съдовите хирурзи, които слагат във вена кава (голямата вена, която води кръвта от тялото към сърцето) специфичен стент, посредством който се предотвратява рискът от белодробна емболия. Белодробната емболия значи попадане на тромб в съдовото русло на белия дроб и е водеща причина за майчина смъртност в развитите страни, като честотата й е към 5-12/10 000.

По думите на доцент Петър Марков позитивното решение на сходни комплицирани проблеми дава мотив за задоволство на всички включени експерти. “Медицинската помощ у нас е проведена по подобен метод, че на процедура няма друга болница, в която да са събрани под един покрив всички нужни условия, с цел да се предложи на дамата най-адекватната модерна здравна грижа. Тя включва освен акушеро-гинекологична, съдова, анестезиологична и неонатологична експертиза на най-високо равнище, само че и организация, която дава опция тези експерти да се съберат когато и да е на денонощието, да имат цялата нужна здравна инфраструктура, съоръжение и консумативи, с цел да могат да свършат работата си по най-хубавия за пациента метод. “, добави доцент Марков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР