Доц. Ирен Цочева – специалист по детски болести и детска

...
Доц. Ирен Цочева – специалист по детски болести и детска
Коментари Харесай

Педиатър ни съветва, как да се справим ако детето има температура

Доц. Ирен Цочева – експерт по детски заболявания и детска пневмология и фтизиатрия, завеждащ педиатричното поделение в „ Пирогов ” изясни какво би трябвало да вършат родителите когато децата боледуват и покачват температурата в предаването „ Пулс “ по NOVA NEWS.
„ Температурата доста тревожи българите, това е най-честата причина за търсене на здравна помощ.
Има родители, които считат, че 37,2 е сигнал за прикрито, съществено заболяване температура и които считат, има и родители, които считат, е че в случай че детето вдигне 40 градуса температура то наложително детето ще направи спазъм.
Това не е правилно ”, съобщи тя.
Температурата не би трябвало да се приема като безспорна стойност, тя е сигнал, че не нещо се случва в организма и би трябвало да разбираем какво се случва.
В детска възраст тя най-често е израз на зараза, която при децата най-често е вирусна и самоограничаваща се.
Температурата има позитивни страни, когато се покачва се изчерпват значими субстанции за развиването  на бактерии, потиска се растежа и развиването им.

Стимулират се защитните и имунологични отбрани на организма. Това оказва помощ на детето да оздравее по-бързо. Затова целенасоченото събаряне на температура не се предлага ”, в детайли изясни доцент Цочева

„ Температурата има значение към възрастта на детето и положението му. При бебетата до 3 месеца всяка температура от 38 и нагоре би трябвало да се съветва с доктор.
При по-големите пациенти може да си позволим да изчакаме при 39,5 преди да се подхващат бързи дейности.
Като цяло висока температура за деца над една годишна възраст одобряваме 39,5 градуса. До 37,5 одобряваме за субфебрилна, за възрастта над 6 месеца изчакваме тя да стане 38 преди да решим да даваме антипиретици ”, изясни лекарят.

„ Златният стандарт е, че те температурата се мери под мишницата, която би трябвало да е подсушена авансово. Електронните термометри дават задоволително добра ориентировъчност.
Друг метод е с инфрачервен лъч на температурата в ухото.
При тях се предлага да е измерена температурата в крепко положение няколко пъти, с цел да се знае какъв брой е тя когато е крепко, тъй като при тях може да се следи температура до 37,5 в крепко положение. При премерване на ректална температура би трябвало да се смъкна половин градус ”, сподели лекарят.

Доц. Цочева сподели, че температурата би трябвало да се мери на три часа и при очевидно утежняване на положението на детето, не би трябвало да се прекалява, тъй като това травмира децата, а и самата температура не може да бъде измерена задоволително добре.
Лекарят изясни, че при по-високи стойности на температурата и по-дългото им поддържане води до дехидратация.
Когато детето е с висока температура, има разстройство и повръщане затруднява родителите, само че децата би трябвало да одобряват течности – по глътка, по-често, би трябвало са се следи и дали децата уринират, посъветва тя.

Доктор Цочева изясни, че фебрилните гърчове са присъщи за децата до 5-годшина възраст, най-голямата периодичност е до 2-годишна възраст. Най-често се дължат на генетична причинност, разясни тя.
„ Фебрилният спазъм е със симетрични потрепвания на крайниците, детето става неконтактно, може да се наруши и дишането.
Детето би трябвало да се сложи на пода, към него да няма предмети, главата да се завърти на една страна, не би трябвало да се опитваме да спрем потрепванията, не би трябвало да се бърка в устата, не би трябвало да се поставя под леден душ.
Трябва да се изчака по опция приключването на превивам.
Те нормално са краткотрайни до пет минути и да се засече времето, през което се е случил. Необходимо е родителите да се потърсят доктор ”, в детайли изясни доцент Цочева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР