Доц. Дилян НиколчевПо повод обявата на митр. Николай, че няма

...
Доц. Дилян НиколчевПо повод обявата на митр. Николай, че няма
Коментари Харесай

Отказът на Николай Пловдивски да се кандидатира за патриарх е тюрлю гювеч, леща на кебап

Доц. Дилян Николчев

По мотив обявата на митр. Николай, че няма да се кандидатира за патриаршеския избор - в каноничната процедура и в УБПЦ-БП няма самокандидатиране. Освен това, в Църквата няма искам-неискам. Вярно, че и в Църквата съществува правото на свободна воля, само че тя е само в посока персонално мнение и мнение. С други думи на митр. Николай може и да не му се желае да влезне в листата на достоизбираемите за Български патриарх /и на блаженопочиналия патриарх Неофит не му се е искало/, само че това е въпрос на решение от страна на Св. Синод - не решение съответно за неговото волеизявление, а лична оценка и решение на всеки един от архиереите, когато гласоподават самата листа на достоизбираемите.

Ако синодалните старци гласоподават в болшинството си той да откри място в тази листа, митр. Николай ще би трябвало да одобри това като смирение. Защото, дано си представим единствено, ами в случай че и останалите митрополити, по разнообразни претекстове, откажат също да им бъде издигната от наследник. състав кандидатурата им да бъдат включени в тази листа, какво става....

Тъй де! Тук не разясня самата публикация на митр. Николай - тя е тюрлю гювеч, " леща на кебап ", както споделя дядо Петко Славейков.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР