Доц. д-р Пламен Славов е роден през 1961 г., той

...
Доц. д-р Пламен Славов е роден през 1961 г., той
Коментари Харесай

Света гора пази православието повече от 1000 години

Доц. доктор Пламен Славов е роден през 1961 година, той е от Карлово. Магистър по история от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “. През 1991 година пази докторска дисертация. От  2006 година е учител в катедра „ История и археология ” към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Преподавателската му работа и научните ползи са ориентирани в региона на историята на религиите, християнството и ислямът в българските земи в България, на Балканите и в света, религиозните и етническите връзки и процеси в България. Неотдавна излезе книгата му „ Историческа традиция и модерни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора /XVIII-XXI век/ ”.

- Господин Славов, за какво е значима тематиката за православното поклоничеството и за Света гора Атонска?

-Православното поклонничество е форма на богопочитание, както и реализация на духовната нужда за поклонение пред светини, за присъединяване в свещенодействие на свети места, за молитвено общение с вярващите като  израз на единството и съборността на Православната черква. А православното поклонничеството до Света гора и нейните светини си остава най-древната духовно-историческа традиция на Православието.

- Какво е Света гора за православното християнство?

-Света гора на Атонския полуостров в Гърция е най-големият център на православното монашество в света. На целия християнски жанр е известно, че Светата Атонска гора се намира под особеното застъпничество на Пресветата Дева Богородица. Света гора е място на изключително наличие и настойничество на Божията майка. Съществува антично църковно поверие, което споделя за това, че в миналото тук Пресвета Богородица за всички бъдеще епохи освещава тази земя посредством Своите стъпки. Преданието гласи, че Богородица се възкачва на планината Атон, където бил повдигнат езически храм в чест на господ Аполон. Там в този момент се намира храм в чест на Преображение Господне, основния храмов празник на целия Атон. Атон е единственият православен отшелнически център, съществувал без спиране повече от хиляда години. Неговите устави, признати още от византийските императори, абсолютно се извършват в продължение на епохи и работят до ден сегашен. Верността към традицията значи непрестанно величаене на Бог, молитва за избавление на света и блян към вечността.

- Атон съществува към този момент 10 века, по какъв начин се отстоява това?

- Устоите на Атон и неговото антично привилегировано състояние се съхраняват през вековете с помощта на уважението и особеностите на монашеския живот, както и на вниманието и грижата на самите светогорски монаси. Атон се намира под църковната пълномощия на Вселенската патриаршия, а през днешния ден тези връзки се контролират от  конституцията на Гърция и законодателството на Света гора. Това състояние е прието и в контракта сред Гърция и Европейския съюз.

- Кое е най-важното за живота на монасите светогорските манастири?

-Мнозина монаси прекарват живота си в общежитие и напълно смирение. Едни - двадесет, други - тридесет, а трети - четиридесет, петдесет, шестдесет години. Те  достигат напълно безстрастие и стъпват на най-високата степен на любовта. Други достигат  дълбочината на кротостта и смиреномъдрието. Когато някой от тях се разболее, отива в болничното заведение, а в случай че не може самичък да отиде, го водят и се грижат за здравето му -  четат изключително предписание за болните  и съвсем ежедневно го причестяват. На Света гора има доста съвършени отшелници и пустиножители, които живеят  в най-дълбоките пустини и непроходими места - в планини, пещери, гори, проломи, където минават малко хора. Слава за Света гора и в наши дни са редица забележителни старци, които със своя живот и дейност  дават безценен принос. Известно е, че светогорските монаси като част от своето смирение включват проучване на духовната просвета и непрекъснато преписват ръкописи с религиозно, философско и историческо наличие. Света гора дава на православния свят доста известни богослови и йерарси, които след това реализират духовно-просветителска активност в страните, в които служат.

- Защо православното поклонничество на Света гора продължава да е толкоз мощно?

-Днес Света гора е единствената област на православния свят, където на едно място  и под единно ръководство се съхраняват и хармонично съществуват всички типове православно монашество: общежития, скитове, келии, каливи, отшелничество. Освен  това Атон е международен център на православното монашество и на християнската просвета. В неговите манастири са представители на всички православни нации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР