Доц. д-р Чавдар Бойков СТОЯНОВ, юрист, Международно право и Право

...
Доц. д-р Чавдар Бойков СТОЯНОВ, юрист, Международно право и Право
Коментари Харесай

Радев като гарант на промяната


Доц. доктор Чавдар Бойков СТОЯНОВ, правист, Международно право и Право на Европейски Съюз

Първият мандат на президента на България господин Румен Радев завършва. За миналите пет години той несъмнено съумя дейно да се утвърди като същински съперник на беззаконието, на мафията и ширещите се в страната ни всевъзможни корупционни схеми и практики. Нещо повече - в границите на релативно стеснените си пълномощия по конституция той непоколебимо, поредно и изцяло отстояваше с ясни причини крещящата нужда от честност и правдивост в българската политическа реалност, с цел да се утвърдят върховенството на правото и закона, с цел да има път напред и бъдеще за младежите.

Издигането на кандидатурата на сегашния държавен глава от мощен Инициативен комитет от авторитетни учени и общественици е блестящо доказателство за неговата политическа значителност, надпартийност и ярка социална ангажираност със значимите проблеми на днешното българско общество. Включването на две знакови лица от Българска социалистическа партия в този комитет без подозрение бе мощен ход на последователност и безапелационна поддръжка. Днес повече от всеки път ни е нужен Президент на смяната, само че и поръчител за честност. Той остава знак на стабилността и може да слага националните ползи над всичко, за разлика от някои от новите политически играчи, получили моментна популярност.

В доста сложни и напрегнати дни Радев бе единствената преграда против беззаконието, клиентелизма и ширещите се от десетилетия корупционни практики и подмолни зависимости. В всеобщите цивилен митинги от 2020 година президентът застана на страната на заслужено протестиращите български жители, привлекли благосклонността на непознатите медии. Това го направи неоспорим водач, който е обществено сензитивен и виновен, а хората му дават отговор с безрезервна поддръжка и доверие.

Кой застава против Радев на балотаж? Един ректор с незнайни управнически качества, за който в най-големия университет у нас ще чуете спорни оценки. Работил съм с него и не бих изразил позитивни усещания. Ето за какво с увереност като редови жител, като правист и доцент по Международно право и Право на Европейски Съюз, ще го поддържа за втори мандат. Смятам, че България единствено ще завоюва от неговия втори мандат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР