Доц. д-р Ася Консулова е началник клиника по медицинска онкология

...
Доц. д-р Ася Консулова е началник клиника по медицинска онкология
Коментари Харесай

Доц. д-р Ася Консулова пред Труд news: В България около 45 мъже годишно се диагностицират с рак на гърдата

Доц. доктор Ася Консулова е шеф клиника по здравна онкология към УСБАЛ - “Проф. доктор Иван Черноземски ” в София.

Тя е чест гост-лектор на български и интернационалните конгреси, най-много свързани с карцином на гърда, овариален карцином и невроендокринни тумори. Носител е на влиятелни награди на български и интернационалните професионални организации, в това число грант на Колежа на европейското учебно заведение по онкология - ESCO, Европейското общество по здравна онкология. 

За диагнозата " карцином на гърда " може да се каже доста и неведнъж това онкологично заболяване е обвързвано с дамите, защото, съгласно статистиката, една от осем заболява от него. 

С рак на гърдата обаче може да бъдат диагностицирани и мъжете. Представителите на мощния пол, с това заболяване, за разлика от дамите, попадат в графата - " рядка болест ".

За типовете лечения при мъжете, волята да се продължи едно не леко хормонално лекуване и качеството на живот след заболяването, пред " Труд news ", приказва доцент доктор Ася Консулова.



- Д-р Консулова, зачестиха ли случаите на рака на гърдата при мъжете в международен мащаб, а и в България?

- Ракът на гърдата при мъжете се диагностицира в по-напреднала възраст. Това се води " рядка болест ", което значи, че визира хора под 6%. Заболеваемостта при мъжете е релативно постоянна, с лека наклонност за повишаване. В България на година има сред 40 и 45 мъже, които се диагностицират с рак на гърдата.

- Мъжете, които са диагностицирани с карцином, с по-лоша прогноза за преживяемост ли са в сравнение с дамите?

- Ако са в един и същи етап и болест, която да е близка, прогнозата е малко по-лоша при мъжете, тъй като заболяването се диагностицира по-късно и не цялото лекуване би могло да бъде направено съответно. Освен това ракът на гърдата при мъжа, както и при дамата, е хормонозависим главно и резултатът на хормонотерапията при дамите е малко по-голям. В доста случаи заболяването може да я излекуваме, когато е в по-ранен етап. Тогава, когато стане в метастатичен етап, организираме лекуване и човек може да живее в продължение на доста години.



- При мъжете има ли фамилна обремененост?

- При мъжете тя е по-често срещана в сравнение с при дамите. Рискът от развиване на рак на гърдата, преносителство на разновидности при мъжете, може да нарасне до 40 пъти, да вземем за пример, преносителство на BRCA 2. Затова, когато при мъжа имаме карцином на гърдата, постоянно организираме генетично проучване, за да забележим дали в фамилията, от което произлиза той, има някакъв ген, който да е обвързван с унаследен карцином и надлежно да има негови родственици, които да могат да бъдат подложени на спомагателен скрининг и да открием заболяването доста по-рано или да се предотврати.

- Как един мъж би могъл да се усъмни, че има такова туморно обучение?

- При мъжа размера на самата гърда е доста дребен. Когато набъбнат гърдите той доста по-лесно се пипа. Но при мъжете е по-различно, защото те доста по-рядко го вършат. Освен това размерът на самата гърда е дребен и заболяването, като седи известно време и нараства, по-бързо стига до кожа или до гръдна стена, което я прави по-лесна за разпространение към мишниците и за далечни метастази. Затова по-често мъжете с рак на гърдата са диагностицирани и с метастази, за разлика от дамите. 

- Какви са типовете лечения при мъжете?

- Ракът на гърда при мъже се лекува както карциномът при дами. Индикациите за правене на химиотерапия и хормонална терапия, както и за хирургия, са едни и същи. Ако се наложи да се ползва химиотерапия се прави със същите медикаменти. По-деликатно е при хормонотерапията, защото това е антиестрогенна терапия, а при мъжкото тяло има повече тестостерон. Често пъти води до високи равнища на естроген и понижава равнището на тестостерон. След като премине хирургия, пациентите са за хормонотерапия. При мъжете, неведнъж, не се лекуват както би трябвало – не се организира лъчетерапия или пък не се организира интервенция в мишницата. Това нещо се „ почисти “ малко или доста, тъй като приказваме повече. Самата рядка болест към този момент е по-позната и на лекарите и тези пациенти се лекуват релативно покрай стандартите. Има разлика при една от хормонотерапиите, при която доста по-често при мъжете се дава Тамоксифен, а не инхибитори. Всичко друго се лекува при сходни правила. Мъжете имат малко по-труда търпимост към хормонотерапията и  затова процентът при мъжете, които се отхвърлят от хормоналното лекуване, което е най-важното, е по-голям. 



- Когато се стигне до отричане от това лекуване при пациентите, по какъв начин се действа, с цел да може да продължат да се лекуват съответно?

- Този проблем го има и при дами, и при мъже. Много пъти се оказва, че пациентите споделят на лекаря, че си взимат медикаментите, само че не го вършат. Не споделят дали от възприятие за виновност или с цел да не се изясняват, или просто някой път не желаят да кажат, че не се лекуват, с цел да са спокойни роднините и да няма фамилни проблеми. Всъщност един на пет мъже се отхвърля от хормоналната терапия, тъй като мъчно се понася от време на време. Това, което би трябвало да създадем, е авансово да разясним на пациента - човек да знае, че може да има болки в костите, изпотявания, горещи талази, прочувствена неустойчивост. Това изисква доста време и не всички имаме опцията. Затова, по света, за тъкмо такива неща има съвещания с здравна сестра – различен човек, който да поеме след лекаря, с цел да може да има един човек, който да е по-близо до пациента и да разиска с него на наличен език нещата. Освен това пациентът има по този метод опция да споделя и в случай че се убеди в правилността на лекуването, да го извършва.

- Много пациенти, когато тежко одобряват дадена терапия, считат, че тя не е „ тяхната “ и не оказва въздействие на заболяването. Правилни ли са тези техни мисли?

- Не, такива мисли не са верни. Случва се противоположното – идват пациенти, с които сме говорили, че може да има странични феномени лекуването, само че когато не се стигне до такива, те идват и споделят, че евентуално не пият „ вярното “ хапче, щом нищо им няма. Има и такива, които споделят „ Това не е моето хапче “. Много зависи от волята на пациента. Ако той не вземе няколко дни хормоналната терапия, може да се почувства по-добре тъй като, да вземем за пример, не му тежат ставите, не се усеща и толкоз изтощен, само че тогава неговата болест остава без лекуване. Понякога и ние лекарите толкоз се фокусираме върху онкологичната болест, че забравяме да приказваме със самия човек. 

- Какво съставлява мастектомията при мъжете?

- Мастектомията е унищожаване на цялата тъкан на гърдата. Самата гърда при тях е по-малка и доста постоянно интервенцията е мастектомия, само че обсъждаме, че бихме могли и при тях да вършим по-малки интервенции, с мисълта качеството на живот да не се утежнява толкоз, тъй като с премахването на цялата тъкан и най-много на лимфни възли, тези, които се намират под мишницата, водят до риск на оток на ръката или болежки в рамото, и по тази причина намаляването на размера на хирургия при гърдата на мъжете, може да се разисква, само че доста по-важно е, когато няма наранени лимфни възли – да се прави със сантинелна, а не аксиларна дисекция, т.е. не да се махат всички лимфни възли, тъй като, когато се махнат, рискът от отток на ръката е 20-25%, което значи, че един от 4-5 индивида ще направи подобен оток, което утежнява качеството на живот. 



- Много от спортуващите мъже употребяват най-различни добавки за трупане на маса. Това може ли да окаже въздействие по отношение на карцином на гърдата при тях?

- Да, приемът на хормонални средства оказва въздействие, по този начин, както и продължителният банкет на контрацептивите при дамите. 

- По-младите мъже, които са диагностицирани с този тип карцином, могат ли да спортуват по време на лекуването?

- Вече има не малко медицински данни, които демонстрират, че хората, които спортуват, имат по-добри резултати и резултат от лекуването, и даже по-добра преживяемост. Една от аргументите е, че се понижава токсичността от лекуването, тъй като тялото е в по-добра форма. Физическата интензивност е потребна и ние насърчаваме всеки пациент да го прави, несъмнено, в случай че няма съответен проблем, като метастази в костите, защото има риск от строшаване. Това са неща, които би трябвало да бъдат премислени авансово, само че дейната, физическа активност е потребна.  В крепко тяло човек доста по-добре се оправя и физически, и душевен с цялото лекуване. Възможно е няколко пъти в седмицата да се вършат кардио тренировки или всеки ден разходка е нещо, което е уместно. 



- Как продължава животът на мъжа, който към този момент е в ремисия?

- Психиката на тези хора от време на време се трансформира, тъй като една рутинна вирусна зараза или кашлица им напомня, че би трябвало да ревизират дали нещо не е обвързвано с другата болест. Не е елементарен животът след лекуването на рак на гърдата, само че е изцяло вероятен и зависи от волята на пациента и от неговата психическа настройка. Има доста групи за поддръжка, които коментират метод на хранене и живот, тъй като човек би трябвало да води здравословен метод на живот. Не става дума фрапантни да го промени, като това да стопира банкет на белтъци или захари, тъй като това е стрес за организма. Много пациенти – и мъже, и дами, постоянно живеят със прикрито терзание, че заболяването може да се върне. Това е по този начин, само че доста по-често тя не се връща. А по-късно, когато сме спрели и хормоналната терапия, човек може да се върне към естествен метод на живот и да продължи напред. 

- От УСБАЛ по онкология подготвяте Национална годишна конференция. Кога ще се организира и какви онкологични тематики ще засегнете?

- За 14-а поредна година ще се организира Националната годишна конференция на УСБАЛ на 14 и 15 юни в Боровец. Ще бъде показан опитът на доста клиники в България и положителната процедура по отношение на онкологията може да бъде споделена. Ние ще представим опита, който имаме – за карцином на дебело черво, на бял дроб, несъмнено и за рак на гърдата. Имаме и други локализации, за които ще поговорим, с мисълта, че се опитваме да се оправим оптимално добре и да използваме новостите, които излизат. Всъщност новостите не са единствено новите медикаменти, а и нови тактики, метод на мислене – по какъв начин да направиш лечението преди хирургия или какъв тип терапия да се направи, когато смениш с различен тип лекуване. Това са новите неща, които се опитваме да прилагаме и у нас. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР