Доц. д.н. Михаил Мусов, заместник-ректор на УНСС по научноизследователска дейност

...
Доц. д.н. Михаил Мусов, заместник-ректор на УНСС по научноизследователска дейност
Коментари Харесай

Ролята на университетите, бизнеса, политиката и средните училища за привличане на младите хора в туризма

Доц. д.н. Михаил Мусов, заместник-ректор на УНСС по научноизследователска активност и интернационално съдействие, приветства участниците кръглата маса, чиято цел е да насърчи основаването на подобаваща екосистема за привличане на младежите в туризма. По думите му през идните десетилетия реализацията в туристическата промишленост няма да бъде просто работа, а ще бъде задача. „ Най-важното за младежите е да схванат, че туристическата промишленост е извънредно разнообразна и всеки един от нас може да откри претовареност в този бранш ", сподели доцент Мусов. Той акцентира смисъла на разговора и партньорството за разгръщането на капацитета на туристическата промишленост и постигането на стабилно икономическо развиване.

С организирането на дискусионни събития Катедра „ Икономика на туризма " сплотява напъните на заинтригуваните страни и дава платформа за намиране на решения за развиване на туристическата промишленост. „ Срещата и полемиките през днешния ден ще оказват помощ да създадем по-големи благоприятни условия, да дадем концепция по какъв метод, къде и по какъв начин имат благоприятни условия да се развиват младежите в туризма и в България ", сподели ръководителят на катедрата проф. доктор Мариана Янева. По думите ѝ просветителните институции са най-устойчиви от позиция на последователността и приемствеността в активността и ръководството им, тъй че те могат да продължат да бъдат основател, да сплотяват заинтригуваните страни и да оферират хрумвания, решения и благоприятни условия.

„ Всички участници в екосистемата би трябвало да са сътрудници и да се поддържат. Едно партньорство не може да бъде стабилно, в случай че някоя страна е губеща ", счита Радослав Златков, изпълнителен шеф на България ер. Туристическите бизнеси би трябвало да се приспособяват по отношение на потребностите на новите генерации, само че и да намират здравословен баланс сред новата просвета и наследството от сполучливото минало, счита той. Българският авиопревозвач се стреми да основава работна среда, в която чиновниците са стимулирани, съвременни и ангажирани към постигането на високи резултати. Проф. Янева добави изявлението на Радослав Златков, като посочи, че УНСС приготвя качествени млади фрагменти и въодушевява студентите да търсят реализация в устойчиви компании или да основават лични бизнеси, които са гъвкави и дават огромни благоприятни условия за развиване на чиновниците.

Сред сполучливите млади бизнесмени от Катедра „ Икономика на туризма " е Борис Карагеоргиев, шеф на Mistral Travel & Events. Той разяснява, че има вяра в капацитета на младежите в туризма, които са амбициозни и стимулирани. И ги посъветва да имат вяра в себе си, да се учат от грешките си и да са отдадени на своите хрумвания и цели. „ За младежите нововъведенията и неповторимите артикули са най-интересни и вниманието би трябвало да бъде ориентирано към тях, с цел да могат бизнесите им да се откроят на пазара ", уточни Борис Карагеоргиев. Д-р Леона Асланова, икономист и изпълнителен шеф на Иновейшън Стартър, също акцентира смисъла на нововъведенията за привличането на младите фрагменти в туризма. Според нея най-лесният път към нововъведенията е доста добре да знаем къде и какво се случва по света, какво е най-хубавото в сферата и по какъв начин да се приложи в бизнеса у нас.

Според участниците в кръглата маса за сполучливо развиване на туристическите компании и задържане на фрагментите в бранша е належащо да има подкрепяща и удобна бизнес среда. „ По отношение на ролята на политиката при привличането на младежите сме относително напреднали, а младежите у нас вземат участие прочувствено в развиването на туризма ", уточни доктор Виолета Донева, началник на експертна група по туризъм на Демократична България. „ Тази промишленост изисква хора, които са готови и образовани в подобаващи просветителни институции. Държавата може да сътвори условия за това посредством студентски заеми, стипендии, възстановяване на връзката сред учебните заведения, университетите и бизнеса ", разяснява доктор Донева.

Велинград е един от сполучливите образци за работеща екосистема и партньорство сред образованието, локалната власт и бизнеса. Цвета Спасова, шеф на отдел „ Туризъм и реклама " в община Велинград, и Любка Байлова, шеф на ПГИТ „ Алеко Константинов ", споделиха опита си от взаимните старания за основаване на качествени фрагменти за туризма. Кетърингът и обслужването на събитията на общината да вземем за пример се правят от учениците от компетентност „ Кетъринг ", което им дава както практическа подготовка, по този начин и самочувствие при контакта с клиенти и сътрудници. Учениците от компетентност „ Бизнес администрация " организират практиката си в другите звена на общината. Специално внимание се отделя и на съдействието с висшите образователни заведения и с бизнеса. „ Всичко положително, което можем да създадем, е сговорът. Със сговор, екипно и в мрежа, където да обменяме концепциите си, можем да реализираме доста ", акцентира Любка Байлова. По думите ѝ бизнесът би трябвало да бъде деен участник в основаването на качествени фрагменти, да показва пътя и новостите и да стимулира младежите да работят в туризма.

Мария Каменова, ръководител на УС на Българската асоциация на частните учебни заведения (БАЧУ), е съгласна, че бизнесът би трябвало да бъде дейната страна, а от учебните заведения зависи да се откри баланс сред потребностите на бизнеса и подготовката на учениците. Частните учебни заведения възпитават младежите в полезности, които са значими за бизнеса - да ползват знанията си на процедура, да работят в екип, да са независими да мислят сериозно и аналитично.

Проф. доктор Еленита Великова, учител в Катедра „ Икономика на туризма ", също посочи смисъла на дейното партньорство. „ Свързаност, съдействие, промяна, това са основните пътища за сполучливо развиване на туризма. Това е методът да се сътвори добра среда и положителни условия за привличане на младите фрагменти в туризма и мотивирането им да бъдат отдадени на бранша ", счита тя.

Местната власт и бизнесмените в Банско също си сътрудничат дейно в развиването на туризма. Малките бизнеси в града са изключително дейни в устрема си да задържат младите фрагменти и да им предложат благоприятни условия за развиване. „ Трябва да работим за основаване на бъдещите фрагменти още в ранна детска възраст ", разяснява Юлия Попова, координатор на Задруга на банските механджии (Уникално Банско). По думите ѝ триумфът на дребните бизнеси в туризма идва с обединяването и общите старания. „ Когато си дребен е хубаво да се обединяваш и да имаш единно виждане с хората към теб, тъй като по този начин ставаш по-силен и можеш да свършиш повече работа ", уточни Юлия Попова. Борислав Попов, експерт по търговия и продажби, посочи и смисъла на постоянството и сигурността като фактори за атрактивността на туризма като шеф. „ За туризма най-важното нещо е постоянството в качеството на обслужването, което се реализира с дълготрайна ангажираност на чиновниците ", разяснява той.

Кръглата маса предизвика оживени полемики и приключи с заричане за още взаимни събития и срещи сред просветителните институции, ръководещите, бизнеса и студентите в търсене на хрумвания и решения за основаване на привлекателна работна среда за младежите в туризма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР