Доставя се оборудване за два кораба, за да изградим това,

...
Доставя се оборудване за два кораба, за да изградим това,
Коментари Харесай

Българската брегова охрана - с нови, модерни ракети срещу руска атака

" Доставя се съоръжение за два кораба, с цел да изградим това, което ще ни пази, купуват се ракети за бреговата защита ", разгласи министър-председателят. Той не влезе в конкретика, само че евентуално има поради покупко-продажби за закупуване на нови противокорабни ракети.

 

Още през април м.г. Министерството на защитата разгласява 17 спецификации на търсени оръжия. Тогава стана ясно и че флотът възнамерява да закупи неустановен брой противокорабни ракети RBS-15 Mk3, които се създават от шведската компания “Сааб ” и немската “Диел ”. Те ще бъдат поставени на двата кораба, които се построяват сега. Наскоро стана ясно, че се договаря за такива ракети и за бреговата защита, като един от причините е да има съгласуемост на въоръжението на корабите и брега.

 

Само часове след изказванията на Денков, държавното управление отпусна над 37,5 млн. лева за Министерството на защитата, тъкмо с цел да закупи ракети и торпеда. Парите ще бъдат ориентирани точно за рационализация на бреговата артилерия и закупуването на ракети RBS-15.

 

" За момента не виждаме директна опасност за българската черноморска територия, само че се вижда предпочитание да се блокира икономическата зона отвън териториалните води. Подадена е информация в НАТО за това и на най-високо равнище сме предизвестили, че има предпочитание от съветската страна " Черно море да се трансформира в съветско езеро ", отговори в четвъртък Денков на въпрос какво прави България в отговор на съветската експанзия в Черно море.

 

Денков акцентира, че страната ни би трябвало да развие военноморските си сили, с цел да може те да са задоволително готови да пазят страната. " В момента не виждаме директна опасност за българските пристанища, само че на мощ се дава отговор със мощ. Затова сме почнали да купуваме ракети за бреговата защита, с цел да не смее никой да приближава черноморските ни градове ", сподели той, като напомни съветските ракетни удари по Варна от 1915 година

По думите на премиера националният интерес на България е фронтовата линия и агресорът в лицето на Русия да бъдат допустимо най-далеч от границите на страната, по тази причина и България поддържа Украйна по всички вероятни способи. " Руски политици неведнъж обявиха, в това число Медведев, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските жители да си отворят очите, че има един агресор, който желае да си върне имперското въздействие ", добави Денков.

 

Черно море е доста значимо за НАТО, следим ситуацията там деликатно, съобщи също в четвърък генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР