Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна

...
Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна
Коментари Харесай

Кирил Петков пред VOA Украйна: Асен ни убеди за оръжието с пламенна реч!

Доставките на оръжия, създадени в България и превозени до Украйна посредством редица медиатори, стартират през април и не престават и до през днешния ден. Тази информация беше доказана пред украинската секция на " Гласът на Америка " от посолството на Украйна в София. От края на предходната година, след решение на Народното събрание от 3 ноември, България стартира намерено да дава оръжие и техническа помощ на Украйна.

По-рано немският вестник Die Welt пък разгласява следствие, съгласно което през първите месеци на войната в Украйна стартират да идват български оръжия, които са 30% от цялата военна помощ.

В извънредно изявление за " Гласът на Америка " тогавашният министър-председател Кирил Петков съобщи, че тогавашната държавна коалиция, формирана от четири партии с разнообразни идеологии, изисквала невиждано равнище на съгласуваност и изключвала опцията за директни доставки за Украйна.

" Благодарен съм, че други страни от НАТО и Европейски Съюз взеха решение, че би трябвало да разполагаме с тези муниции. Те го купуваха в България и го даваха гратис на украинската войска. Това беше най-хубавата допустима композиция. От една страна, бихме могли да допринесем доста за подпомагането на украинската войска. От друга, украинският народ не заплаща доста или въобще не заплаща. И трето, нямаше пряк експорт от България за Украйна, което отговаряше на условията на нашия съдружен сътрудник ", споделя Петков в изявление по Skype в понеделник.

В края на юни предходната година българският парламент гласоподава за разформироване на държавното управление на Петков, а от началото на август то не извършва функционалностите си. Петков и неговата партия " Продължаваме промяната " възнамеряват да вземат участие в идващите парламентарни избори, които са планувани за 2 април, напомнят от " Гласът на Америка ".

От украинското посолство в София обявиха, че са получавали претенции за оръжия и муниции и са ги препращали до държавното управление или непосредствено до тогавашния министър председател Петков. Нито българската, нито украинската страна ще кажат какви са били оръжията. Пентагонът също отхвърля да даде тази информация, допълват от там.

" Оставаме ангажирани с независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници и осъждаме съветската инвазия по допустимо най-категоричен метод. България е единна със своите съдружници и сътрудници, в това число Съединени американски щати, в даването на помощ в региона на сигурността, както и на филантропична и енергийна поддръжка за Украйна ", обявиха от българското посолство в Съединени американски щати.

Освен това от България за Украйна идва и сериозно значимо дизелово гориво, което съставлява до 40% от всички доставки, оповестява Die Welt. Петролът за това гориво се доставя в България от Русия и се преработва в рафинерия, благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ", допълват от там.

В същото време България е считана за една от най-проруските страни в района, а членовете на държавната коалиция обществено декларират, че няма да изстрелят нито един патрон към Украйна, напомня " Гласът на Америка ". През април 2022 година 44% от българите считат, че НАТО е виновна за войната в Украйна - най-високата стойност измежду 16 европейски страни и Обединеното кралство, интервюирани от YouGov, интернационална група за данни и разбори.



" Едно от събитията, разказани в обявата на Die Welt, са срещите на 25 и 26 февруари в Брюксел и Париж, на които обявихте по този начин нареченото " българско предложение ". Можете ли да ни разкажете какво се случи на тези срещи? ", подобен въпрос зададе на Петков Татяна Ворожко от " Гласът на Америка ".

" Никой не е очаквал толкоз огромна офанзива. Бързо разбрахме, че това няма да е районен спор. Това е война, която е почнала с цялостна мощ. Осъзнахме, че колкото по-последователно и бързо действаме в Европа, толкоз по-голямо е въздействието. Освен това осъзнахме - и президентът Зеленски изясни доста добре какъв брой извънредно е ситуацията. " Денацификацията ", за която приказва Русия, е нещо извънредно ужасно и България знае за нея ", дава отговор Петков, пред " Голос Америки Українською ".

Знаем какво е означавало това през 1944 година, когато са " денацифицирали " България. Това означаваше да влезеш и да убиеш всички здрави сили в обществото. След това имаше първична концепция за наказания - възбрана за влизане на Путин, Лавров - дребни, повърхностни стъпки, само че бяхме изправени пред напълно друга обстановка.

Тогава осъзнахме, че едно от първите неща, които можем да създадем дружно като европейци, е да замразим приходите, които отиват за войната. Разбрахме, че запасите на съветската централна банка се държат частично в еврооблигации и американски облигации. Ако ги замразим и създадем нетъргуеми, те няма да могат да бъдат употребявани за водене на война в степента, на която разчиташе Путин.

Казах: " Вижте, първото нещо, което можем да създадем, е да замразим запасите на централната банка. " Същата вечер получих доста позитивна реакция от Европейската комисия и някои водачи, които, несъмнено, няма да загатвам. Но някои от водачите смятаха, че това е огромен проблем и че първо би трябвало да се реши какво ще бъде въздействието.

На идващия ден министрите на финансите организират съвещание. Разбира се, както знаете, финансовите министри са консервативни по природа. Но Асен Василиев произнесе пламенна тирада и сподели, че не можем да губим време: " Ако президентът Зеленски е преди всичко в листата на убитите, сигурен съм, че фамилията му ще бъде на второ място, а водещите членове на обществото - на трето. " Това беше най-хубавата тирада на закостенял министър на финансите, за която би трябвало да сме смели. Няколко дни по-късно беше оповестено осъществяването на този проект, който в Брюксел беше наименуван " българското предложение ".

" Бяхме в доста комплицирана обстановка. За първи път в България имахме четирипартийна държавна коалиция, което изискваше невиждана съгласуваност сред партии с разнообразни идеологии. От една страна, имахме дясна демократична партия. Ако зависеше от тях, щяха неотложно да изпратят всичко в Украйна. Те имат мощно антируски възгледи, защото родителите на доста от тези хора са били жертви на събитията от 1944 година От друга страна, обединението включваше някогашната Комунистическа партия, която е тясно обвързвана с Русия. И споделиха, че нито един патрон не трябва да порази Украйна, тъй като в противоположен случай те ще изоставен обединението и държавното управление ще престане да съществува.

Благодарен съм, че други страни от НАТО и Европейски Съюз взеха решение, че би трябвало да разполагаме с тези муниции. Купили са го в България и са го дали гратис на украинската войска. Това беше най-хубавата композиция. От една страна, бихме могли да допринесем доста за подпомагането на украинската войска. От друга страна, украинският народ не заплаща доста или въобще не заплаща. И трето, нямаше пряк експорт от България за Украйна, което отговаряше на условията на нашия съдружен сътрудник.

И това е силата на партньорството, силата на НАТО. Много от страните, на които сме продали оръжия, са директни компании или директни държавни стратегии. Нашият принос е, че успяхме да координираме и ускорим тези връзки ", по този начин Петков отговори на въпрос по какъв начин е почнала доставката на оръжия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР