Доставките на газ от Русия за Европа все още не

...
Доставките на газ от Русия за Европа все още не
Коментари Харесай

Канада нанесе болезнен удар по “Северен поток”

Доставките на газ от Русия за Европа към момента не са обект на наказания - това е прекомерно сензитивно и за двете страни. Неочакван удар беше нанесен от Канада: нейните наказания направиха неосъществим ремонт на съоръжение за " Северен поток 1 ". Съществуват действителни опасности газопроводът да бъде изцяло спрян в близко бъдеще. Парадоксално е, че сходен сюжет може да даде късмет на “Северен поток-2 ” да проработи.

“Газпром” предизвести, че заради ненавременното връщане на газово-помпените елементи в компресорната станция “Портовая” от ремонт от немската компания “Сименс” и „ разпознати механически неизправности на мотора “ (получена е заповед от “Ростехнадзор” за краткотрайна възбрана на дейностите), единствено три елемента могат да бъдат употребявани. В тази връзка доставките на газ по „ Северен поток “ трябваше да бъдат понижени от 167 милиона кубически метра дневно на 100, т.е. с 40%.

“Северен поток-1” е най-важният маршрут за доставки на газ за Европа от Русия. Капацитетът на газопровода е 55 милиарда кубически метра газ годишно, само че действително през тръбопровода се изпомпват повече - през 2021 година - 60 милиарда кубични метра. Намаляване на размера на изпомпване с 40% на годишна база значи загуба от 24 милиарда кубически метра газ. Това е много сериозен размер самичък по себе си. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че други направления за доставка на съветски газ за Европа към този момент работят в понижен режим. Газопроводът “Ямал-Европа”, по който газът може да отива до Полша и Германия, към този момент не може да се употребява от “Газпром” заради съветските контрасанкции. " Северен поток-2 " не беше пуснат по политически аргументи. Украинският маршрут понижи на половина размера на преноса на съветски газ поради отхвърли на Украйна да получава газ в една от газово-компресорните станции - “Стахановка”. Сега опциите за изпомпване на синьо гориво през “Северен поток-1” се стесняват.

Първоначално не беше посочена повода, заради която немският тръст забави ремонта и не върна нужните елементи в точния момент. Поради това специалистите разумно допуснаха, че това е краткотраен проблем, зародил заради финансови или логистични проблеми.

„ Сега всички финансови транзакции, свързани с Русия, даже позволените банкови преводи, се забавят с няколко седмици, защото европейските банки се презастраховат и подробно ревизират всички транзакции. Страхуват се, тъй като при положение на нарушение на глобите ще би трябвало да платят санкция за доста огромна сума, която надвишава приходите от сходни операции”, споделя Игор Юшков, специалист от Фонда за национална енергийна сигурност. Възможно е логистични проблеми да зародят поотделно или редом: смяна на маршрута на доставка на съоръжение, на застраховката и други.

Всички тези проблеми са краткотрайни и тяхното решение ще отнеме най-много няколко седмици. Оказа се обаче, че обстановката е доста по-сериозна, в сравнение с изглеждаше първоначално. Германският “Сименс” не може да върне турбините за “Северен поток-1” от ремонт заради канадските наказания, разяснява представител на “Сименс”. От компанията обясниха, че газовите турбини за тръбопровода са създадени в Канада, доставени са през 2009 година и са в употреба повече от 10 години. Те би трябвало да се ремонтират от време на време, с цел да работят.

„ В момента единият мотор е на главен ремонт в Монреал. По механически аргументи тези газови турбини могат да бъдат ремонтирани единствено в оборудването на “Сименс” в Монреал, Канада. Поради канадските наказания компанията сега не е в положение да достави на клиента ремонтирани газови турбини”, сподели представителят на “Сименс”.

„ Русия получи непредвиден удар, който сигурно ще се отрази на размера на превозването на газ през „ Северен поток 1 “, до момента в който се откри решение на казуса “, споделя Алексей Громов, енергиен шеф в Института по енергетика и финанси.

Според него, в случай че приказваме за забранителни наказания на Канада, тогава немската компания несъмнено няма да помогне на “Газпром” да реши този проблем благодарение на сиви схеми, посредством доставка на елементи през трети страни и така нататък

Първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се обясни дали е допустимо да се удължи употребата на блоковете на компресорната станция за прочут интервал. Съобщението на “Газпром” показва две аргументи за намаляването на изпомпването през “Портовая”. Първата е невъзможността на да върнат газово-помпените елементи от ремонт. Втората е заповедта на “Ростехнадзор” заради откритите механически неизправности на мотора. Логично е да се допусна, че “Газпром” не може да изпрати този мотор на германците за ремонт, защото няма да е допустимо да се върне назад.

„ Случва се надзорният орган да третира отговорностите си официално. Ето за какво си коства още един път да желаяме в детайли пояснение от “Ростехнадзор”, с цел да разберем какъв брой сериозен е казусът или дали извеждането от употреба на газовите компресорни елементи може да се забави “, твърди Громов.

“Компресорните станции нормално разполагат със свободен потенциал при положение на непланови поправки. Можете бързо да разрешите този проблем благодарение на " канибализъм ". „ Сименс” си сътрудничи с Русия отдавна, тъй че компресорните станции с немско съоръжение работят освен в Северен поток, само че и в други газопреносни системи в Русия. Ако за нас е значимо да не загубим размера на газа, изпомпван през експортния водопровод, тогава има смисъл да отстраняваме изчезналите създадени в Германия елементи от компресорните станции във вторични направления”, споделя Алексей Громов.

Стратегическата задача на “Газпром” е да размени тези вносни елементи.

„ “Газпром” сбърка, че не размени вноса на съоръжение за компресорни станции. Въпреки че преди осем години, когато глобите таман започваха, започнаха да приказват за това, че оборудването за компресорни станции, които обезпечават нужното налягане в тръбите, изисква внимание. В същото време Русия преди този момент създаваше компресорно съоръжение, имаме предприятия, да вземем за пример заводът в Ижора. Имаме тръби съветско произвеждане, само че нямаме съоръжение за компресиране”, споделя източникът.

Експертът напомня, че въпросът за нуждата от промяна на оборудването на “Сименс” в компресорните станции с съветски също издигнат преди няколко години след хакерска атака против компресорна станция в Европа, обслужвана от тази компания.

„ Тогава прозвуча алармата. Това означаваше, че задграничното съоръжение, употребявано в компресорните станции от Русия, може да бъде подложено на хакерски атаки и да бъде изключено. Това значи, че „ Газпром “ би трябвало бързо да откри опция на съставените елементи “, споделя Громов.

Защо в началото Русия се закачи за немския тръст? Защото „ Северен поток 1 “ е интернационален план с задгранични вложители, в това число и немски. „ Сигурен съм, че потреблението на съоръжение на “Сименс” в „ Северен поток “ беше причина за немските вложители да вземат участие в плана “, споделя Громов.

Оттогава обаче обстановката се е промени фрапантно и Русия би трябвало бързо да откри сурогат на сериозното съоръжение, което включва такова за компресорни станции.

Най-лошият сюжет е, че в действителност отводът на “Сименс” да обслужва и ремонтира компресорни станции може да докара до цялостно прекъсване на " Северен поток 1 ".

Още повече, че това може да се случи скоро - през юли тази година. Факт е, че плануваната годишна ревизия на газопровода " Северен поток-1 " от немските надзорни органи е планувана за 11 юли, която може да продължи до две седмици. Невъзможността за поддръжка на компресорните станции основава съществени опасности. „ Германците са педантични хора и в случай че открият някакви закани за сигурността от потреблението на „ Северен поток-1 “, тогава газопроводът може като цяло да спре да работи по искане на немските органи за техническа сигурност. Опитите за затваряне на газопровода по политически аргументи в Европа се провалиха, само че в случай че има техническа причина, тогава никой няма да може да подлага на критика немците “, споделя Громов.

Това ще бъде енергиен колапс със загуба от 60 милиарда кубически метра годишно.

„ Това ще бъде следващият непредвидим черен лебед за европейския газов пазар, с отрицателни последствия както за “Газпром”, по този начин и за Германия. Освен това виновността ще бъде хвърлена върху “Газпром”, тъй като точно той като оператор на системата е задължен да поддържа сигурността на газопровода. „ Газпром “, несъмнено, може да напомни канадските наказания против “Сименс”, само че на европейците няма да им пука, защото канадските наказания са проблеми на „ Газпром “, твърди специалистът в промишлеността.

Друг вид за спиранена " Северен поток 1 " е, когато останалите елементи се повредят един по един и няма какво да ги смени, а компресорната станция няма да може да работи и да изпомпва газ през морския газопровод. Но има " пожарно " решение на казуса посредством унищожаване на сходни елементи от други, по-малко значими компресорни станции. Засега се работи по замяна на оборудването на немския тръст, тъй че да дава отговор на условията освен на “Ростехнадзор”, само че и на условията на европейските регулатори.

Последствията ще бъдат плачевни и за двете страни, както за Русия, по този начин и за Европа. Цената на газа в Европа в хъбовете към този момент се е повишила. А прекъсването на " Северен поток-1 " ще вдигне газа до небесата. Това заплашва на първо място със прекъсване на европейската промишленост. И в случай че казусът не бъде решен до отоплителния сезон, тогава и европейското население ще бъде под опасността от заледяване. От друга страна, сходна енергийна рецесия заради прекъсването на " Северен поток-1 " може по непредвиден метод да даде зелена светлина на " Северен поток-2 ". Нещо в действителност ужаснотрябва да се случи, с цел да проработи този газопровод.

Загубата от 60 милиарда кубически метра газ годишно, които “Газпром” изпомпва през “Северен поток-1”, е доста сериозна загуба. Това значи преустановяване на повече от една трета от доставките за Европа (от 155 милиарда кубически метра като цяло).

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР