Доставката на хуманитарна помощ от съседна Турция до контролираната от

...
Доставката на хуманитарна помощ от съседна Турция до контролираната от
Коментари Харесай

Помощта за Сирия от Турция със сигурност ще продължи, но за 6 или за 12 месеца?

Доставката на филантропична помощ от прилежаща Турция до следената от бунтовниците северозападна част на Сирия е съвсем несъмнено, че ще получи зелена светлина да продължи от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник – само че огромният въпрос е какъв брой дълго, предава „ Асошиейдет прес “.

Текущото позволение на съвета за доставки на помощ през пропускателния пункт Баб ал-Хава би трябвало да изтече през днешния ден, само че съветът има две съперничещи си резолюции за удължение, преди да гласоподава.

Руска резолюция ще продължи доставките на помощ за шест месеца , а резолюция на Бразилия и Швейцария , подкрепена от множеството членове на съвета и генералния секретар Антонио Гутериш, ще позволи удължение с 12 месеца .

Доставката на помощ в региона се усили доста след опустошенията, породени от земетресението с магнитуд 7,8, което опустоши Южна Турция и Северозападна Сирия на 8 февруари. Сирийският президент Башар Асад откри два спомагателни пропускателни пункта от Турция, с цел да усили потока от помощ за жертвите на земетресението, и той удължи действието им с три месеца през май доникъде на август. Тези спирания обаче не се загатват в нито една резолюция.

Северозападната провинция Идлиб в Сирия е дом на към 4 милиона души, доста от които са били принудени да изоставен домовете си по време на 12-годишната революция , която умъртви близо половин милион души и разсели половината от предвоенното население на страната от 23 милиона. Стотици хиляди хора в Идлиб живеят в палаткови селища и разчитат на помощта, която идва през граничния пункт Баб ал-Хава.

Земетресението аргументи повече от 4500 смъртни случая в Северозападна Сирия, а домовете на към 855 000 души бяха развалени или разрушени, съгласно Организация на обединените нации.

Ръководителят на филантропичните въпроси на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи пред Съвета за сигурност на 29 юни, че спорът в Сирия е тласнал 90% от популацията в беднотия и че милиони са изправени пред съкращения на хранителната помощ през юли заради дефицит на финансиране. Той изясни, че филантропичният апел на Организация на обединените нации за Сирия на стойност 5,4 милиарда $ – най-големият в света – е финансиран единствено с 12%, което значи, че незабавната хранителна помощ за милиони сирийци може да бъде понижена с 40% този месец. В петък той сподели, че Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации се нуждае от 200 милиона $, с цел да избегне съкращенията на храните.

Съветът за сигурност в началото позволи доставките на помощ през 2014 година от Турция, Ирак и Йордания през четири контролно-пропускателни пункта в следените от опозицията региони в Сирия. Но през годините близкият съдружник на Сирия Русия, подкрепян от Китай , понижи позволените прекосявания единствено до Баб ал-Хава от Турция – и мандата от една година на шест месеца.

Русия упорства повече помощ да бъде доставена през фронтовите линии в Сирия , което ще даде на сирийското държавно управление надзор върху доставките . Той също по този начин упорства за планове за ранно възобновяване, с цел да обезпечи работни места и да помогне на стопанската система на страната. По думите му съветската проекторезолюция акцентира императивът за поддържане на безконтролен и резистентен транслинеен достъп от Дамаск до всички елементи на Сирия . Той настоятелно приканва за усилване на напъните за разширение на филантропичните действия, с цел да включват обезпечаване на вода, канализация, опазване на здравето, обучение, електричество, разминиране и заслон. Той също по този начин приканва за „ невмешателство на едностранни наказания в филантропичните интервенции в Сирия “ .

В плана на Бразилия и Швейцария не се загатват наказания. Той приканва за разширение на филантропичните действия, само че ще ограничи доставката на електрическа енергия до места, „ които са от значително значение за възобновяване на достъпа до съществени услуги “ . По въпроса за доставките на помощ в границите на Сирия, той приканва страните да обезпечат доставки до всички елементи на страната, „ в това число посредством даване на навременни гаранции за сигурност, с цел да се подсигурява безвредното прекосяване на пресичащи линията конвои и филантропичен личен състав “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР