Доставчици по схемите Училищен плод и Училищно мляко за учебната

...
Доставчици по схемите Училищен плод и Училищно мляко за учебната
Коментари Харесай

Фонд ”Земеделие” бави парите за безплатни училищни закуски

Доставчици по схемите ”Училищен плод ” и ”Училищно мляко ” за образователната 2018/2019 година алармираха за закъснение или отвод за погашение на доставки от страна на Държавен фонд ”Земеделие ”.
На конференция шефът на " Ню проджектс консулт " Милена Рашева уточни, че липсват контрактувани връзки сред утвърдените заявители и фонд " Земеделие ". По нейни данни според Наредбата след осъществяване на доставките Фондът е задължен в интервал от 3 месеца да възвърне разноските на компаниите снабдители. Това обаче не се случва. Последиците са неизплатени трудови хонорари на личния състав, отговорности към Национална агенция за приходите и просрочени заеми към финансовите институции.

Управителят на компанията съобщи, че за осъществените доставки през ноември, декември и януари не е получила нито лев от Земеделския фонд, заради което е била принудена на 23 май да насочи покана към него за непринудено заплащане, с цел да им напомни отговорностите според наредбата. Тя акцентира, че в случай че не бъдат изплатени дължимите суми, ще се наложи компанията да си ги изиска от образователните заведения, защото все някой би трябвало да заплати въпросните доставки.

Освен " Ню проджектс консулт ", наранени са и компаниите " Фууд деливъри експрес ООД " - Пловдив, " Полидей 2 ООД " и " Екохрани ООД " - Варна, " Терра Веджис ООД " - Благоевград.

Заради обстановката е под въпрос дали учебните заведения ще продължат да вземат участие в програмата, която работи към този момент 9 години. Ощетените компании снабдители са безапелационни, че прекъсването на процедурата по заплащане е незаконосъобразно и унищожава дребния бизнес.

От своя страна Директорът на Дирекция " Противодействие на измамите " към Държавен фонд " Земеделие Димитър Димитров акцентира, че работата на Фонда е да следи за непозволено финансиране. По негови данни в Регламента на Европарламента е посочено, че помощта се изплаща от способния орган в 3-месечен период, в случай че не са подхванати административни следствия, какъвто е казусът с " Ню проджектс консулт " и останалите посочени компании. " Ние сме показани като безсъвестен и неточен сътрудник, което не е правилно ", безапелационен бе той.

Димитров изясни, че по отношение на компанията на госпожа Рашева се прави инспекция по сигнал и няма нито закъснение, нито отвод от страна на Фонда да се ангажира с разплащане. Фонд " Земеделие " нямал и отношение към подадените сигнали. Той прикани да не се употребяват децата като средство за разрешаване на един съответен проблем и увери, че за подхванати всички нужни ограничения за естественото протичане на програмата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР