Достатъчно е да отлетиш от Летище София. Където и в

...
Достатъчно е да отлетиш от Летище София. Където и в
Коментари Харесай

Летище София, едно възможно спасение от безхаберието

Достатъчно е да отлетиш от Летище София. Където и в Европа да кацнеш, незабавно ще схванеш какъв брой надалеч е столичната аерогара от актуалните показа за модерност, функционалност и пазарна стопанска система.
 Финансовата ревизия отиде на посетители на Летище София след разкритията на OFFNews  Отново удължиха периода за предложения за концесията на Летище София
Въпреки че пасажерите се усилват, макар че от 12 години София публично е евростолица, летището си стои в мизерията на изключителна всеобхватна провинциалност. И не са единствено непочистените тоалетни! Старият Терминал 1 наподобява повече на автогара на град от селски вид от времето на соца, а към момента новият Терминал 2 наподобява все по-отчайващо. Там за толкоз години по този начин и не бе открита от малко малко съответно решение за обикновено функциониращи търговски площи и даже обикновена привлекателност - тотална аматьорщина!

Излишно е да приказваме, че даже обикновена задача като обезпечаването на транспортната връзка сред двата терминала е нерешима задача за така наречен " мениджмънт " на аерогарата, а и за Столична община.

Всичко това е с помощта на една напълно обикновена и досадна причина - Летище София е държавно. Затова там има свръхперсонал (допълван непрекъснато със съпруги, съпрузи и всевъзможни роди на настоящите властимащи), безхаберие и липса на обикновена управническа логичност.

Там вместо да се вземат решение проблеми, непрестанно се основават нови. Съвсем неотдавна бе пробвана скица, при която доставките за фришоповете на аерогарата трябваше да минат извънредно през украинска компания, изгонена от летище " Жуляни " в Киев поради подозрения за осъществявана контрабанда. До влизане в действие на контракта не се стигна, само че това не попречи на герберските началници на летището да заплащат стотици хиляди левове на същата компания без да има какъвто и да е контракт. В момента аферата се проверява от АДФИ и евентуално от нея ще излязат още доста пикантни детайлности - кой, за какво и за какъв брой.

Всичко това е главната причина Летище София час по-скоро да спре да бъде държавно и най-сетне, колкото и да не му се желае, да " влезе в час ". Защото няма нищо по-устойчиво от корупционните схеми. Те постоянно оцеляват и при сегашната, и при бъдещата власт.

Концесията на най-голямата българска аерогара в действителност е без конкуренция. Което обаче не би трябвало да е мотив за легитимирането на неизгодна договорка със зле прикрити персонални ползи и непременно. Летището е задоволително атрактивно за вложителите при положение на почтено съревнование и има действителна опция да стане по-добро, по-печелившо и привличащо вложители в София и цяла България.

Така че следва един в действителност значим избор, който може да промени образа както на аерогарата, по този начин и на столицата като цяло. В министерството на превоза приказват за " 10-12 евентуални групи претенденти ", само че съгласно източници на OFFNews действителните предложения въобще няма да са толкоз доста - чакат се сред 3 и 5, което не би бил изключително добър резултат за процедура, която към този момент се бави съвсем цяла година.



Самите претенденти за 35-годишния концесионен контракт също избраха много друг метод. Всички наеха големи правни екипи, в някои от които има по двайсетина мастити адвокати, ангажирани със договорката и всички без един резервираха дълбока анонимност.

С едно изключение - Манчестър Еърпорт Груп, които на висок глас оповестиха още преди стартирането на сегашната процедура, че имат сериозен интерес. След това на няколко пъти го потвърдиха.

Кои са MAG?

През 2013 година MAG придобива летище Лондон Станстед от British Airports Authority/BAA за 1.5 милиарда паунда. През първите две години вземат решение да трансформират цялото пространство към терминала, увеличавайки комерсиалните обекти, и да препроектират оборудванията за летищна сигурност и за чекиране. Тази инвестиция от 80 млн. паунда се оказва основна за разрастването и развиета на аеропорта. Привлечени са повече пасажери и авиолинии и са въведени направления на огромни дистанции.



Половината от въпросната инвестиция е ориентирана точно върху комерсиалните обекти - магазини с висококачествени артикули, питейни заведения и заведения за хранене. Така Станстед последователно трансформира образа си и се трансформира в по-предпочитан избор за пасажерите. Привлечени на международни марки като Lacoste, Superdry, Hugo Boss и Mulberry. Създадени са спомагателни 300 кв.м. безмитна зона, която се трансформира в най-големия World Duty-Free магазин със свободно прекосяване.

Преусстройството е за сметка на  " свиването " на голямото пространство за чекиране. Проблем, който стои с цялостна мощ и за Терминал 2 на летише София. Безкрайните редици с гишета просто отпадат в цивилизования свят, защото все повече пътници избират да се чекират за полета си онлайн. 



И какво се получава в последна сметка? MAG съумяват да реализират както по-голям брой пасажери, по този начин и по-високи доходи на Лондон Станстед. През 2013 година летището е обслужвало 17,8 милиона пасажери, а за м. година те към този момент са 28 милиона (56,3% ръст).

А множеството пасажери и по-високата облага водят до нови обилни вложения. За следващата година на Станстед сега се работи по построяването на нов терминал за идващи.

Малки хитрости

MAG изцяло преобразява разположението на салона за заминаващи и комерсиалната зона, която е увеличена с 60%, освобождавайки място за 18 нови обекта. Около 80 марки се явяват на търг, с цел да получат тези наличие в новите магазини.

Новосъзрадената зона за заминаващи се състои от единна система за прекосяване, което значи, че към този момент пасажерите ще би трябвало да минават през целия комплекс и около всички търговски обекти по път за гишетата за заминаващи, което основава оптимални възможнсти за извършване на покупки за пасажерите и обслужващия личен състав.

„ Преустройството на комерсиалната зона в Лондон Станстед беше извънредно значимо за сполучливото развиване на летището откакто го придобихме. С увеличаванетоя на броя на пасажерите откакто MAG станахме притежател, нашата инвестиция от 80 милиона паунда даде на пасажерите едно усъвършенствано комерсиално прекарване и реализира позитивни финансови резултати. Тази инвестиция в оборудванията на терминала направи Лондон Станстед летището в най-бързо разрастващото се в Лондон “, споделя Греъм Фъргюсън, корпоративен шеф по развиването в MAG. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР