Достъпът на Великобритания до публични проекти за 1.7 трлн. долара

...
Достъпът на Великобритания до публични проекти за 1.7 трлн. долара
Коментари Харесай

Малката източноевропейска страна, която може да отреже достъпа на Великобритания до $1.7 трилиона

Достъпът на Англия до обществени планове за 1.7 трлн. $ след Brexit зависи от положителната воля на европейските й съседи. Но една дребна страна може да саботира ползите на Лондон, защото таи яд към британците.

Молдова - дребната страна, сгушена сред Румъния и Украйна - се причислява към няколкото страни, блокиращи повторното влизане на Обединеното кралство в Споразумението за публичните поръчки на Световната комерсиална организация. Тази конвенция улеснява присъединяване в публични поръчки, в това число на американския пазар от 837 милиарда $, написа Bloomberg.

Икономическият консултант на Молдова пред СТО Корина Кожокару и нейният екип получиха отвод да влязат в Обединеното кралство предходната година, когато желаеха да обсъдят бъдещите си връзки с Англия след напускането на Европейски Съюз.

А Кожокару има добра памет. " Не можах да получа виза и дипломатически паспорт, с цел да отида в Лондон и да договарям за държавните поръчки. Никой не ни обърна внимание в продължение на 6-7 месеца ", споделя тя пред Bloomberg.

По-късно Кожокару посочи, че пътуването до Лондон няма отношение към молдовската позиция за публичните поръчки.

 Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit
Европейците на Острова няма да са привилегировани след Brexit

Единствено висококвалифицираните фрагменти може да бъдат облагодетелствани

Дипломатическа засегнатост

Поддръжниците на Brexit се стремят да завоюват Англия с тяхната рискована визия за бъдеще като международна комерсиална нация, сключваща нови покупко-продажби на пазари, които преди този момент бяха затворени поради участието им в 28-членния блок. Но действително може да се окаже, че британците ще бъдат изнудвани от всяка страна като Молдова, понесла персонални оскърбления от тях.

За Кожокару дипломатическата засегнатост е емблематична за един по-широк въпрос: в случай че нейната делегация не е съумяла да получи визи в точния момент, по какъв начин молдовските снабдители, искащи да аплайват за планове в Обединеното кралство, да се конкурират с компании от страни, които по-бързо и елементарно получават достъп до Острова?

Към Молдова се причислиха Съединени американски щати, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и Израел, като показаха угриженост, че заявката на Англия не е минало през заседание и общо разискване, съгласно източници на Bloomberg, осведомени с процедурата по присъединение. Резервите на Съединени американски щати са подбудени от неуспеха на Англия да даде поисканата информация и актуализации.

Целта на съглашението е да отвори пазарите на държавни поръчки за задгранична конкуренция и да помогне за повишение на прозрачността на процеса. Британски чиновници настояват, че Англия е специфичен случай и би трябвало да получи ускорено утвърждение, тъй като към този момент е член (макар че в никакъв случай не е утвърдила съглашението самостоятелно), и може просто да повтори сегашните си задължения, произлизащи от статута си на участие в Европейски Съюз.

 Липсата на европейски служащи мъчи от ден на ден фирмите във Англия
Европейските служащи си потеглят от Острова. И това е все по-голям проблем за английските компании

Икономиката се задъхва, а управляващите все по-трудно позволяват чужденци

Търговски отстъпки

Макар всички членове на съглашението да желаят да запазят достъпа до пазара на публични поръчки на Острова от 67 милиарда паунда (88 милиарда долара), те към момента са склонни да се възползват от опцията да изстискат някои отстъпки. Някои членове се стремят да получат уголемен достъп до планове като английските високоскоростни железопътни линии, разширението на летище " Хийтроу " и държавните ИТ мрежи.

И защото по-голямата част от споразуменията на СТО се подписват посредством консенсус, което се отнася и за това за публичните поръчки, всяка страна има забележителна власт. Членовете на съглашението за публичните поръчки ще прегледат краткотрайно съглашение за кандидатурата на Лондон на идващото съвещание на държавната комисия по публични поръчки на СТО на 27 ноември.

Съединени американски щати, Нова Зеландия и други членове на СТО към този момент оказаха напън върху Англия да подсигурява, че Brexit не попречва опцията на техните компании да продават повече артикули като агнешко, говеждо и пилешко месо на английския пазар. Вашингтон и Уелингтън към този момент стартираха процедурни дейности, които предвещават договаряния за подписване на съглашения за свободна търговия.

Обединеното кралство ще би трябвало да изглади усложненията си с другите страни в съглашението напълно скоро, защото би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март. Но до момента в който договарянията за Brexit доближават кресчендо, излиза наяве, че всяка детайлност, въпреки и дребна, може да обърка проектите на Англия да напусне Европейски Съюз с допустимо най-малки последици.

В сряда, откакто английската кандидатура за присъединение към съглашението за публичните поръчки влезе в застой, " министърът на имиграцията на Англия се свърза с нашия дипломат в Лондон ", уточни Кожокару. " Надявам се, че ще съумеят да реализират компромис ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР