Достъпът до електрическата мрежа е един от показателите, по които

...
Достъпът до електрическата мрежа е един от показателите, по които
Коментари Харесай

България изостава в условията за правене на бизнес

Достъпът до електрическата мрежа е един от индикаторите, по които България се показва най-зле

© Надежда Чипева Двата подиндекса, по които България утежнява представянето си, са заплащането на налози и свързването към електричество. Още по тематиката
Гюлтекин Исиклар: В България настигането на приходите в Европейски Съюз става по-бавно от вероятното

Макроикономистът в Citibank за района пред " Капитал "
13 окт 2017
България е 38-а в света по условия за правене на бизнес

Страната се изкачва със седем позиции в годишната ранглиста на сп. Forbes за 2016 година
28 фев 2017
България с следващ спад в класацията Doing Business

Страната ни регистрира прогрес единствено по два индикатора от общо 10 съгласно Световната банка
26 окт 2016
Най-големият проблем за стопанската система

Индустрия и услуги още веднъж порастват. Липсата на хора е стената, в която ще се ударят.
7 окт 2016
Къде е България в икономическите ранглисти
18 яну 2016
Световната банка: България не съумява да понижи бедността

Основната причина е отсъствието на задоволително фокус върху проблематичните групи
17 дек 2015
Условията за правене на бизнес в България се утежняват

Страната ни пада с две места в класацията Doing Business 2016, изготвяна от Световната банка
28 окт 2015 Условията за правене на бизнес в България леко са се подобрили през миналите 12 месеца. Темповете, с които средата става по-благоприятна за фирмите, обаче изостават в съпоставяне със скоростта, с която това се случва в други страни по света. Това демонстрират данните от последната ранглиста Doing Business, изготвяна от Световната банка.

В тазгодишното издание на подреждането България заема 50-о място всред 190 страни, до момента в който преди година се намираше на 39-а позиция при изследвани също 190 стопански системи. Авторите от Световната банка акцентират, че тази година в методологията, по която е направена класацията, са направени промени, заради което резултатите не следва да се съпоставят автоматизирано с миналогодишните. Загубата на позиции обаче приказва, че други страни се оправят по-успешно с използването на промени и с подобряването на средата за правене на бизнес в стопанските системи си.

При класирането на страните Световната банка употребява така наречен индикатор " разстояние до границата " (Distance to Frontier, DTF), който регистрира какъв брой надалеч е дадена страна по отношение на най-хубавите международни практики. Стойностите му са от 0 до 100%, като за най-близко, т.е. най-хубаво показване, се приема 100%. В тазгодишното издание на класацията достижението на България е 71.91% при приблизително за района на Европа и Централна Азия ниво от 71.33%. За съпоставяне, година по-рано резултатът на страната би бил 71.81%, в случай че се пресмята по обновената методология.

Къде има да наваксва България

При изчисляването на крайния рейтинг анализаторите регистрират представянето на страните по 41 индикатора, групирани в 10 подиндикатора – трудност на започване на бизнес, взимане на позволение за градеж, достъп и свързване към електропреносна мрежа, вписване на благосъстоятелност, досегаемост на кредитирането, отбрана на правата на миноритарните акционери, елементарно ли се заплащат налози, трансгранична търговия, осъществяване на договорите и споразумяване на бизнес разногласия и признание на изпадането в несъстоятелност.

Двата подиндекса, по които България утежнява представянето си спрямо миналогодишното издание на класацията, са заплащането на налози (90 позиция през 2017 г.) и свързването към електричество (141 място). Най-значителен резултат за по-слабия резултат във връзка с достъпността и свързването към електропреносна мрежа оказва нарасналата цена, която компаниите би трябвало да платят за процедурите, свързани с приемането на услугата – през 2017 година тя се равнява на 468.4% от прихода на човек от популацията спрямо 374% година по-рано. При заплащането на налози цената на DTF показателя в категорията понижава поради лек растеж в общата данъчна тежест, измерена като дял от облагите на бизнеса.

При категориите, измерващи достъпността на кредитирането, отбраната на миноритарните акционери, осъществяването на договорите и трансграничната търговия, показателят DTF остава неизменен по отношение на година по-рано. В останалите категории данните за 2017 година демонстрират леко усъвършенстване по отношение на миналогодишното издание на класацията (актуализирано в сходство с новата методология).

Регионални и световни първенци

При общото класиране страните са разграничени в няколко групи въз основата както на географското им местонахождение, по този начин и на междинните приходи на популацията. България попада в района Европа и Централна Азия, от който са изключени богатите страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Така в нашия район по-напред в класацията се подреждат страни като Грузия, която заема 9-о място в общото нареждане, Македония (11), Литва (16), Русия (35), Сърбия (43), Румъния (45). Зад България остават страни като Хърватия (51), Кипър (53), Турция (60) и други Гърция, която е част от района на богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е на 67-о място в крайното нареждане.

Класирането в челната тройка остава непроменено по отношение на предходната година – водач е Нова Зеландия, следвана от Сингапур и Дания. В топ 10 попадат още Южна Корея, Хонконг, Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Грузия и Швеция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР