Доста хора би трябвало да трансформират своето мислене, че сме

...
Доста хора би трябвало да трансформират своето мислене, че сме
Коментари Харесай

Няма кадри за 30% от свободните позиции за работа

Доста хора би трябвало да трансформират своето мислене, че сме на етап, в който ние би трябвало да пригодим работата към служителите, а не противоположното – те да се пригаждат към работодателите.

Това показа в изказване за БГНЕС ръководителят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Тя разяснява регулярното проучване, което БКЗ прави на всеки 6 месеца за настройките на работодателите – дали те ще усилват своя състав, или ще го намаляват, или той ще остане в рамките, в който е бил.

Василева значи, че в последното проучване, което обгръща интервала април 2023 година – септември 2023 година настройките на работодателите са, че ще усилват своя средноспецифичен състав, единствено че с по-малък % – 8%, във връзка с предходното ни проучване.

„ Това намаляване ние отчитаме, тъй като самото проучване беше направено таман преди изборите и тази продължителна несигурност в политическата сцена безспорно обособи този резултат “, обясни тя и добави, че самите работодатели са отчели, че не са извънредно положително настроени каква ще бъде средата в България и на трудовия пазар, и като стопанска система, и би ли могла тя да се развие, поради неналичието на изясненост накъде ще върви политиката.



Председателят на БКЗ посочи, че работодателите от сектори IT и Outsourcing са по-обрани от позиция на назначения, не са толкоз позитивни, както са били в предходните изследвания. Според Василева това вероятно е обвързвано с намаление на проектите, по които те работят, единствено че пък голяма част от компаниите ще задържат служителите, които имат до момента.

„ Имайки заради развиването на пазара, а тъкмо неналичието на фрагменти, всички работодатели изпитват компликации при запълване на отворените работни места “, съобщи тя и добави, че към 30% от отворените позиции не могат да бъдат запълнени. Председателят на БКЗ дефинира това като много срамежлив факт.

Василева уточни, че няма подобаващ отрасъл, в който да бъдат изцяло съкратени служителите. Тя даде пример с финансовия отрасъл, където вследствие на сливания измежду разнородни банки, би могло частично да се получи по този метод, че някои служители да бъдат или преместени на други позиции, или освободени.

„ Предполагаме, че от позиция на изискванията на Европейския съюз във връзка със зелената мощ и закриването на предприятия, които са свързани с добивната промишленост, може би в някои региона – Стара Загора, Перник, Благоевград, може да имаме намаление на заетостта в някои от тези предприятия “, заяви ръководителят на БКЗ.
Василева подчертава, че в този момент има ексклузивен гърмеж на търсене на служители от страна на ресторантьорите и хотелиерите по морето заради летния сезон.

„ Изключително много се търсят търговци – електронна търговия, директни продажби, това отчитаме във връзка с увеличената инфлация и увеличените цени на продукти и продукти, които би трябвало да се продават повече в този момент “, показа още тя.


Председателят на БКЗ коментира и ситуацията с националния бюджет:

„ При всички случаи тази импотентност на политическата система към този миг години, се отразява много неприятно и на работодателите, и на търсещите работа, изобщо на целия пазар на труда, включително и на стопанската система. Като интернационалните макроикономически трендове се вижда, че имаме увеличена цена на живота и намаляващ икономически прогрес, което неизбежно би трябвало по някакъв способ да се адресира от всички страни, включително и България. “

Василева е безапелационна, че тази некадърност на политическата система да поддържа, от една страна бизнеса, все пак хората, не би могла да се отрази положително. „ Наистина се надявам много скоро, като се изключи бюджетът, който би трябвало да бъде гласуван, да се вземат и много незабавни ограничавания откъде ще се привлекат хората, които са нужни за бизнеса, защото на нашия бизнес му би трябвало 300 – 400 хиляди хора, които би трябвало да бъдат импортирани, защото не могат да бъдат открити в България “, смята тя.

Председателят на БКЗ коментира, че от много години насам заплатите в страната са в положителна последователност и че има такива, които от последните 10 година до момента са вдигнати със 100%, а някои и с 500%.

„ Дори и когато България е била в дефлация – 2013, 2014, 2015, 2016, даже 2021 година имаше такива шпации в началото, заплатите също се подвигаха. Те не следват инфлацията или дефлацията по способ, по който всеки позволява, така че заплатите порастват, единствено че те не могат да порастват по-бързо, спрямо това, което самото сдружение може да основава “, обясни Василева.

На въпроса в България следи ли се пристрастеност на незаети хора, които в това време не търсят работа, ръководителят на БКЗ отговори, че такава има, единствено че това съществува във всяка страна.

„ Надявам се в един иден период, когато ние по-бързо прегърнем новите технологии, дигитализацията, която неизбежно би трябвало да заеме таман тези работни места, които няма с какво да запълним, тогава в реалност хората да си отдъхнем и да оставим трудоемките задачи на машините, а ние да се заемем с по-стратегически задачи, да работим по-малко и да се радваме на нормално съществуване “, заяви Василева, която е безапелационна, че трудовото законодателство би трябвало да бъде променено.

Въпреки, че Кодексът на труда от 1976 година е променян нееднократно до момента, тя е на мнение, че имаме нужда от настоящ закон, който да обхване по подобаващ способ всички типични и атипични форми на заетост, за да не се стига до аномалии, до скрита заетост и до всевъзможни недобри работодателски практики.

„ Това, което ще бъде главен мотор на бизнестрансформациите, ще бъде развиването на технологиите “, значи Василева и добави упованията на хората бяха, че те ще се развият много по-бързо, спрямо това което се случи.

Председателят на БКЗ посочи, че преди няколко дни излезе доклад на Световния икономически конгрес, където стана ясно, че за момента 34% от алтернативите се правят от машини и изкуствен интелект, а 66% от хората. За сравнение, 2 година по-рано 33% от алтернативите са се изпълнявали от машините, т.е. има напредък от само 1% в развиването на машините.

„ От Световния икономически конгрес са пресметнали, че ще имаме повишаване на другите специалности с към 69 млн., а пък ще имаме намаляване от 83 млн. на работни позиции, които няма по какъв метод да продължат, което прави разлика от 14 млн., или това са 2% от работната мощност “, обясни Василева и заключи, че не би трябвало да се тормозим от фрапантни промени в идващите 5 години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР