Доскорошният премиер Бойко Борисов прави опит за обновяване на ГЕРБ.

...
Доскорошният премиер Бойко Борисов прави опит за обновяване на ГЕРБ.
Коментари Харесай

ГЕРБ - това е Борисов. Затова обновлението е невъзможно

Доскорошният министър председател Бойко Борисов прави опит за възобновяване на ГЕРБ. Или най-малко се пробва да го внуши. В поредност от включвания във Facebook той сподели по какъв начин поддържа връзка с хора от младежката организация и изслушва техните хрумвания за смяна.

На среща през май с националния и столичния избирателен щаб, както и с младежи, които ще намерят място в листите, Борисов съобщи, че срещите са го създали оптимист за партията. "Не съм очаквал, че имаме толкоз мощна подрастваща промяна от толкоз грамотни, умни, красиви и виновни младежи ", сподели той. И добави, че ГЕРБ могат да създадат "една доста добра амалгама " от уменията на потвърдени министри и силата на младите, чиито мощ и упоритости да се канализират в интерес на обществото.

На всички досегашни избори Борисов анонсираше смяна в листите на ГЕРБ, само че нормално тя беше козметична. Сега е по-голяма, както демонстрират тези образци: в листите в Благоевград за изборите на 11 юли се повтарят едвам половината от 22 имена; в столичния 25-и регион, където Борисов обичайно е лидер, единствено 19 от общо 28 имена са същите като в листата от пролетта; а в Пловдив-град листата е актуализирана на към 40%.

Обновление, само че не напълно

Разбира се, обновлението в листите не значи, че Народното събрание ще се изпълни с нови "гербери ". На изборите напролет Борисов вкара четирима души от 25-и МИР. По всяка възможност няма да са повече и на идния избор. Първите четирима в този момент са самият Борисов, Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов - все добре познати муцуни. Младите фрагменти са по предписание на по-задни места.

Място в листите не са намерили знакови имена за ръководството на ГЕРБ - да вземем за пример Вежди Рашидов, който дълги години се кандидатираше от Пловдив. В листите не е и дългогодишният народен представител Пламен Тачев, който водеше в Плевен, както и някогашният член на управлението на ГЕРБ Пламен Нунев. В Русе Нунев е сменен от 21-годишния Георги Кръстев - и то освен в листата, само че и като регионален координатор. Кръстев още учи право в Русенския университет.

Няма я и досегашната правосъдна министърка Десислава Ахладова, която се върна на съдийското си място. А някогашната екоминистърка Ивелина Василева не е в бургаската листа, където води новият “гербер” Любен Дилов-син.

Още напролет отвън борда останаха знакови имена като някогашния финансов министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Поредният опит на Борисов да се "изчисти "

Бойко Борисов заема премиерския пост в продължение на 9 години 10 месеца и 14 дни. По-малко от месец му оставаше да задмине Станко Тодоров, прекарал най-дълго време на този пост. Важен детайл от сполучливата му до момента тактиката за оцеляване беше да се отървава от министри и длъжностни лица и по този начин да пренасочва публичното неодобрение. За тези близо 10 години, през които Борисов ръководи отпред на три държавни управления, бяха осъществени 28 министерски промени. Подмяната на огромна част от кандидат-депутатските листи е продължение на тази тактика.

“Когато корабът потъва, плъховете първи го напускат” - това е другата догадка, обясняваща отсъствието на правилни на Борисов депутати, които бяха подготвени да извършат законодателни чудеса, с цел да изпълнят повелята му.

Обновяването на листите е следващият опит на Борисов да се "изчисти " от негативите, които му носи ръководството. Но обновлението на ГЕРБ е невероятно. Защото ГЕРБ - това е Борисов. А самият той няма по какъв начин да се обнови. Дори някогашният му заместител Цветан Цветанов си мислеше, че Борисов не може без него, откакто точно той построи структурите на партията. Но видяхме, че се е заблуждавал.

ГЕРБ без Борисов ще свърши като Национална движение „Симеон Втори"

Според сондажите ГЕРБ по всяка възможност въпреки всичко ще бъдат първа мощ в Народното събрание. А това ще трансформира партията във фактор при основаването на идващия кабинет. Има догадка, че ГЕРБ може да вземат участие в ръководството на страната, в случай че Борисов се отдръпна. Но това е малко евентуално. Борисов знае, че в случай че не държи лостовете на властта, няма бъдеще. Това се видя от разкритията на служебния кабинет, които демонстрираха какъв брой надълбоко е завзета страната от Борисов и кръговете му. А и ГЕРБ без Борисов бързо ще замине в небитието, както стана с Национална движение „Симеон Втори" без Сакскобургготски.

Автор: Георги А. Ангелов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР