Доскорошният мажоритарен акционер в Булгартабак холдинг - австрийското дружество BT

...
Доскорошният мажоритарен акционер в Булгартабак холдинг - австрийското дружество BT
Коментари Харесай

Приватизаторът на "Булгартабак" се оттегли като акционер от холдинга

Доскорошният мажоритарен акционер в " Булгартабак холдинг " - австрийското сдружение BT Invest, е продал всичките си останали акции и към този момент не има дял, оповестява " Капитал ". Купувачи сa двете лихтенщайнски сдружения, съакционери в BT Invest - Woodford Establishment и Stiga Anstalt.

Целта на интервенцията не е оповестена, по аналог с предходни акционерни промени в следения от Делян Пеевски холдинг. Възможно пояснение за изгубването на компанията, подписала приватизационния контракт за " Булгартабак ", е отбягване на неустойки към българската страна. Или разпродажба на цигарения холдинг след обособяване на страничните активи като " Техномаркет " и парцели, се показва в обявата.

Според оповестените покупко-продажби BT Invest е продал 33% на Woodford Establishment. Това е прагът, над който, в случай че нов акционер придобие дял, е задължен по закон да насочи търгово предложение и евентуално по тази причина и пакетът е разрушен. Така останалите близо 14.75% са трансферирани на Stiga Anstalt. Сделките не са минавали през фондовата борса, което значи, че са подписани през капиталов медиатор, което прави цената непублична.

Справка в австрийския указател не демонстрира промени в компанията, като тя продължава да е с два акционера с по 50% - посочените нагоре лихтенщайнски офшорки. Така че действително BT Invest продава каузи си на сдруженията нагоре по веригата на благосъстоятелност и излиза. За самите Stiga и Woodford няма данни чия благосъстоятелност са, само че се допуска, че са следени от депутата Делян Пеевски, написа " Капитал ".

От приватизацията на 79.8% от капитала на " Булгартабак " до края на предходната година BT Invest не беше променяла каузи си, като рокадите се правиха над нея.

Според изданието смяната може да се е наложила, с цел да се избегнат неустойки за неизпълнени следприватизационни задължения, срокът на някои от които е до 2021 година

Друга опция е приготовление на разпродажба на холдинга, чиито съществени активи са съсредоточени в дъщерното " Благоевград БТ ", като през предходната година то стана притежател на веригата " Техномаркет ", мандри и различен нетипичен бизнес, до момента в който продаде марките си и дистрибуторския си бизнес на BAT и загуби мажоритарния си дял във фабриката за опаковки " Юрий Гагарин ".

За първото тримесечие на 2018 година холдингът регистрира 3.1 млн. лева консолидирана загуба и спад на продажбите с към една четвърт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР