Доскорошната мечта за масови е-коли се сбъдва по неочакван начинНахлуването

...
Доскорошната мечта за масови е-коли се сбъдва по неочакван начинНахлуването
Коментари Харесай

Електромобилите: новата търговска война между САЩ и Китай

Доскорошната фантазия за всеобщи е-коли се сбъдва по непредвиден метод

Нахлуването на евтините китайски електрически автомобили в Съединени американски щати предизвика политиците да мислят по какъв начин да защитят автомобилните си производители, подклаждайки комерсиалната война сред двете стопански сили (снимка: CC0 Public Domain)

След като забрани редица китайски артикули, Съединени американски щати наподобява се готви да ограничи и електрическите автомобили от Поднебесната империя. Засега като съображение се показват „ опасности за сигурността “. Но огромният боязън в действителност е различен – локалните производители не могат да се конкурират с китайските „ електрички “. В последните дни Washington Post и New York Times си разрешиха да кажат „ право куме в очи “, че електрическите автомобили ще са новата сцена на комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай и това се обрисува като дълъг и зрелищен театър.

„ Голямата тройка “ на американската автомобилна промишленост – Ford, General Motors и Stellantis (компанията, която има Dodge, Chrysler и Jeep) – си имат огромни кахъри, написа New York Times. Тези компании имат положителни облаги, но… не съумяха да реализират задачите си за продажби на електрически транспортни средства. Това се случва в миг, когато на щатския пазар се появи „ нова генерация от налични електрически коли “ от чужбина.

Преди към десетилетие Америка избави Голямата тройка и се закле, че това ще е за последно. Но в този момент американското държавно управление ще би трябвало още веднъж да помогне на Голямата тройка и останалата част от пазара на коли в Съединени американски щати. И би трябвало да го направи по верния метод. Но какъв ще да е той?

Възходът на Китай

Най-голямата опасност за Голямата тройка идва от китайските автомобилни производители. Особено блестящо измежду тях грее името BYD. Тя и други китайски компании са профилирани в производството на електрически автомобили и плъг-ин хибриди.

Ръстът на BYD е удивителен: тя е продала три милиона електрически транспортни средства предходната година. Това е повече от която и да е друга компания. Сега компанията има задоволително индустриален потенциал в Китай, с цел да създава четири милиона коли годишно.

Но упоритостите ѝ не се изчерпват с това: тя строи заводи в Бразилия, Тайланд, Унгария и Узбекистан. Така ще създава още повече коли – покрай потребителите. И скоро може да добави Индонезия и Мексико към своя лист. Задава се „ потоп “ от електрически транспортни средства.

Автомобилите на BYD идват на цени, с които Западът не може да се конкурира. Наскоро BYD показа плъг-ин хибрид, който има порядъчен напълно електрически пробег и ще се продава за малко над 11 000 $ на американския пазар. Някой да е чувал огромните западни марки да пуснат електрически автомобил за 11 хиляди $?

Според анализаторите, китайските компании са доста положителни в производството на електрически автомобили, тъй като се възползват от „ господството “ на страната в производството на акумулатори и автоматизирани индустриални линии.

Възходът на китайските производители на електрически автомобили не е неочакван. Изглежда, че десетилетното повишаване на икономическата трудност в Китай е съвсем приключено: в миналото страната произвеждаше играчки и облекла, по-късно дребна електроника и акумулатори, а в този момент към този момент създава коли и самолети.

В резултат, BYD и други китайски производители на коли се трансформират на процедура в световни автомобилни компании, способни да създават електрически коли, които могат да се конкурират непосредствено с ДВГ колите – и то неустоимо.

Ще треперят

Ниските цени са нещо хубаво по принцип. Електрическите коли би трябвало да станат по-евтини и по-разпространени, в случай че желаеме да реализираме световните климатични цели. Но наклонността слага някои непосредствени и трънливи провокации пред американските политици.

След като BYD разгласи своя хибрид за 11 000 $, компанията се закани в китайската обществена медийна платформа Weibo, че „ цената ще накара производителите на бензинови коли да треперят “. Е, май се оказа правилно. И казусът е, че доста от тези производители на бензинови коли са… американски.

Ford и GM от дълго време се стремят да играят на пазара на електрически автомобили. Никоя от тях обаче не може да си разреши да предложи цена, съпоставима с 11-те хиляди $ на китайците. Вярно е, че двете компании имат известни триумфи и даже „ емблематични “ модели електрически автомобили, само че въпреки всичко те не се конкурират с новото потомство евтини електрически автомобили.
още по темата
Джим Фарли, основен изпълнителен шеф на Ford, неотдавна разкри, че компанията има „ скришен развоен екип “, който основава евтина, налична електрическа кола, която да се конкурира с такива като BYD. Но рентабилното произвеждане на електрически транспортни средства е организационно умеене. И като всяко умеене, неговото развиване изисква време, старания и пари.

Другият очертаващ се проблем за Ford и General Motors е, че техните финансови салда, въпреки и на пръв взор постоянни, прикриват структурна накърнимост. Въпреки че двете компании се оправят като цяло добре през последните години, техните многомилиардни облаги идват главно от продажбата на релативно дребен брой транспортни средства на дребна група хора. По-конкретно, облагите се основават на продажбата на пикапи, SUV и кросоувъри.

През идващите години тези компании ще би трябвало да преминат мост от един бизнес-модел към различен: ще би трябвало да употребяват своите съществуващи облаги от продаваните ДВГ коли, с цел да субсидират своите дивизии за електрически транспортни средства – и да се научат по какъв начин да вършат електрически автомобили по печеливш метод на фона на китайската конкуренция.

Ако съумеят бързо да минат по този мост, ще оцелеят. Но в случай че облагите им от ДВГ коли се срутен преди електромобилният им бизнес да се развие, ще паднат в пропастта и ще загинат.

Ето за какво наводнението от евтини китайски електрически транспортни средства основава толкоз огромен проблем. То може да събори „ моста “ им към новия бизнес-модел, преди да са минали по него, може би даже преди да са съумели да го построят. Така че имат учредения да „ треперят “.

Политически контрамерки

Изоставането на американските автомобилни производители не е допустима политическа алтернатива за управляващите. Това е емблематична промишленост за САЩ; тя е великански шеф и политиците не могат да си разрешат да не я бранят. Освен това една от задачите на политиците в този момент е да потвърдят, че декарбонизацията може да работи за американската стопанска система.

Тоест, американската власт има задоволително аргументи да желае да избави автомобилния си бранш, преди да я застигне суровата изборна действителност. Но какво да се направи?

Конгресът на Съединени американски щати към този момент предприе ограничения. Щедри дотации са планувани в Закона за понижаване на инфлацията за локалното произвеждане на електрически коли. Може ли това да помогне?

Може – и ще го направи. Ала тази мярка сама по себе си не е задоволителна, с цел да избави автомобилните компании от конкуренцията на китайските производители на електрически автомобили.

Могат ли да се наложат търговски ограничавания? Може. Съединени американски щати и без друго е в изискванията на комерсиална война с Китай и към този момент забрани редица нейни артикули, базирайки се на опасности за националната сигурност. С известно изпитание това може да се разгърне и върху електрическите автомобили.

Но тук става мъчно. Защитата на американския авто пазар от китайските електрически автомобили е явен и политически значим акт, само че също по този начин и доста притеснителен. В дълготраен проект сходен „ чадър “ може да изолира американския авто пазар от останалия свят, лишавайки го от тласъци да се развива бързо.

Иронията на една сбъдната фантазия

Китайските производители на коли са първата същинска конкуренция, пред която се изправя международната автомобилна промишленост от десетилетия. И всички „ обичайни “ автомобилни компании би трябвало да се изправят лице в лице с тази опасност – за тяхно положително. Това значи, че те би трябвало да почувстват студения мирис на гибелта във врата си – и да бъдат принудени да се изправят и да се борят с предизвикването.

Това, което американските политици се пробват да създадат с финансови тласъци, митнически усложнения, ограничавания за вноса – всичко това може да бъде впрегнато против китайските електрически автомобили през идващите няколко години, само че тази комерсиална война рано или късно ще бъде извоювана от тези, които умеят да плуват в пазарната действителност и да вършат бизнес без държавни дотации, предели за импорт и изкуствено наложени мита.

Не на последно място, има известна доза подигравка във обстоятелството, че Съединени американски щати и западните стопански системи в този момент недоволстват поради постигането на това, което до неотдавна беше фантазия и цел на същите тези стопански системи: да направи електрическите коли известни, налични, всеобщи.

Години наред редица щати в Съединени американски щати и редица страни по света се стараеха да реализират това посредством разнородни типове насърчителни ограничения и бонуси за купувачите. А китайските производители просто използваха силата си, с цел да го реализиран.

По-добре е да приемем, че американските автомобилни производители остро ще се конкурират с китайските си противници в идните десетилетия – и да се насладим на тази борба, заключават анализаторите в NY Times.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР