Доскоро Полша се бореше активно с бежанците - до конфронтация

...
Доскоро Полша се бореше активно с бежанците - до конфронтация
Коментари Харесай

Украйна накара Полша да раздели хората на две класи

Доскоро Полша се бореше интензивно с бежанците - до борба и битки по границите. Но тогава ставаше дума за хора от Африка и Близкия изток, в този момент Варшава чака „ вълна от бежанци от Украйна, към един милион души “. И освен тъй като това ѝ разрешава да приказва за " зверствата на Русия " - има и просто икономическо пояснение.

Дейностите за подготовка за приемането на украинци в Полша започнаха съществено. Полският министър на защитата Войцех Скуркевич сподели: „ Подготовката е в ход при положение на вълна от бежанци от Украйна. Те се организират на четири равнища – според от по-нататъшното развиване на обстановката. Ако има рецесия, тогава вълната може да наброява даже към милион души “.

Той също по този начин заяви, че ръководителите на всички провинции в Полша са подготвили места за приемане на евентуални бежанци. Привлечени бяха и средствата на Агенцията за военно имущество. Според локалните медии полското държавно управление е мобилизирало локалните управляващи, с цел да изготвят описи с вероятни уреди за образуване на настаняване на бежанци. Предлага се да се обърне особено внимание на пансиони, центрове за отдих и образование, хостели, хотели и разнообразни типове зали: развлекателни, изложбени и спортни.

„ Приоритетът е да се посочат места, които могат да бъдат подготвени да одобряват бежанци за по-малко от 48 часа. Все отново ви апелирам да посочите всички места, които могат да бъдат отворени за бежанци във вашите общини, в това число времето, належащо за тяхното пускане “, прикани ръководителят на Мазовецкото войводство Константин Радзивил. „ Моля, разглеждайте въпроса като незабавен “, добави служителят.

" Милиони бежанци "

Тук би трябвало да се означи, че небезизвестните „ бежанци от Украйна” от дълго време са печеливш коз за Варшава във външната ѝ политика. Когато Европейският съюз се сблъска с приток на бежанци от Сирия и други страни от Близкия изток през 2015 година, Полша отхвърли да ги одобри, базирайки се на обстоятелството, че съгласно тях към този момент е хазаин на огромен брой бегълци от Украйна, бягащи от „ съветската експанзия “.

Варшава въобще не се смути, че е хваната в неистина: от 4860 украинци, кандидатствали за статут на емигрант в Полша през 2014 и 2015 година, никой не е получил такова. Въпреки че голям брой украинци в действителност влязоха в страната, всички те са гастарбайтери. Повечето от тях не живеят непрекъснато в Полша, а я посещават на ротационен принцип.

Но в този момент, както обясняват във Варшава, нещата могат да се случат по друг метод. „ Трябва да се подготвим за най-лошия сюжет “, сподели Анджей Дера, държавен секретар в президентството. Докато водачът на парламентарната секта на ръководещата партия „ Право и правдивост “ Ришард Терлецки приказва за милион вероятни бежанци, а някои даже за няколко милиона, други политици демонстрират въздържаност. „ Никой не знае тъкмо какъв брой бежанци могат да дойдат. Но в случай че стартира война и хората би трябвало да бягат, те ще би трябвало да бъдат приютени “, сподели Дера.

Заместник-началникът на Министерство на вътрешните работи на Полша Блажей Побожий сподели, че в дебрите на ведомството му от няколко седмици работи спешна група, ръководена от самия министър Мариуш Камински, а в него вземат участие и ръководители на разнообразни войводства.

Рядък случай на политически консенсус

Ако по други въпроси има остри различия сред ръководещите консерватори и демократичната съпротива (която включва доста кметове на градове), то по въпроса за бежанците от Украйна те са единни. „ Ние сме наясно със сериозността на обстановката и сме подготвени да си сътрудничим с държавното управление “, сподели Кшищоф Косински, кмет на град Цеханув и член на борда на Съюза на полските градове. Този политик, който е в редиците на опозиционната Полска национална партия, откри похвални думи за държавното управление. „ За първи път държавното управление на „ Право и правдивост “ се държи почтено по въпроса за миграцията “, сподели той.

На въпрос къде тъкмо в неговия град могат да намерят заслон бежанци от Украйна, Косински отговори: „ Имаме градски хотел. Изчислихме, че 140 злоти на човек дневно, в това число храна. Това са разноски, които страната би трябвало да покрие “. Подобни оценки показаха и други общини. И в този момент полските медии оповестяват какъв брой украинци могат да одобряват другите градове.

Например, известният балтийски курорт Сопот, да вземем за пример, разгласи, че може да настани бежанци в 12 двойни стаи. Големият прилежащ град Гданск съобщи, че може да обезпечи на украинците 664 места за нощувка. В Краков се чакат до 17 000 вероятни бежанци, които могат да бъдат настанени в многофункционалната зала на града.

В град Елблонг, по време на съвещание на небрежно свиканата общинска спешна комисия, споделиха: „ Имаме 420 места в четири физкултурни зали в учебните заведения в Елблонг, които могат да бъдат отворени за настаняване на бежанци. Страхувайки се, че тези места може да не са задоволителни, кметът на града разпореди и подготовка на спомагателни просветителни институции, които да станат база за настаняване на бежанци, и разпределение на съществуващи пространства за това за сметка на общинските средства.

Министърът на фамилията и обществените въпроси Марлена Малонг сподели, че нейната организация работи по проекти за обезпечаване на обществени грижи за бежанците. А Павел Салек, консултант на президента на Полша, сподели, че Варшава има богат опит в даването на филантропична помощ. „ Това е значим детайл от нашата интернационална политика. Полша ще бъде подготвена да подаде ръка на нашите съседи при положение на война “, сподели служителят.

В същата стратегия евродепутатът от „ Право и правдивост “ Беата Кемпа напомни, че украинци, ранени на киевския Майдан през 2014 година, са лекувани в полски лечебни заведения. „ Около два милиона жители на Украйна към този момент работят в Полша. Имат фамилии. Процесът на презаселване на тези фамилии в Полша е вероятен поради заканите в Украйна “, сподели Кемпа. В същото време Павел Салек категорично акцентира, че „ не приказваме за стопански бежанци “.

Различни типове бежанци

Трябва да се означи, че полската стопанска система обективно печели от напора на украинци – бели християни, които се разграничават от поляците по своя нрав и просвета доста по-малко от тези от Азия и Африка. От 2014 година полската стопанска система е повишена с 22%. Според най-консервативните оценки украинците са добавили към 2,5% към Брутният вътрешен продукт на Полша.

„ Спомняме си жителите на Украйна, които живеят и работят в Полша. Те са значима тематика, без която динамичният стопански напредък, който регистрирахме от няколко години, би бил по-нисък “, призна полският министър председател Матеуш Моравецки напролет на 2020 година Така, заявявайки готовността си да одобри украинските „ бежанци “, Варшава убива с един патрон два заека– за следващ път припомня на света за „ зверствата на Русия “ и поправя икономическите си каузи.

Политическият наблюдаващ Алексей Иляшевич напомня, че Полша към момента изрично отхвърля да одобри търсещи леговище от Северна Африка и Близкия изток. „ Законът на живота е недопечен: не всеки има шанса да живее в страни, които Русия „ нападна “, се майтапи Иляшевич. Той отбелязва: „ Плановете за настаняване на бежанците предстоящо са обгърнати в обвивка на хуманизъм, която беше употребена и след всеобщите митинги в Беларус през 2020 година Всички бягащи от " последната тирания на Европа " в Европейски Съюз бяха посрещнати с съвсем празнични фойерверки. Но по някаква причина гостите от Северна Африка и Близкия изток на същата западна граница на Беларус получиха напълно друг банкет “.

Наистина ситуацията на бежанците от Африка и Азия в Полша е изцяло нежелано. Наскоро се организира особено съвещание на Комисията по цивилен свободи на Европейския парламент, на което беше поканена полската правозащитничка Хана Машинская. Тя направи презентация за ситуацията на бежанците в страната си. Според Машинская по този начин наречените отблъсквания (насилствено експулсиране на арестувани мигранти от страната) са единствено част от днешните проблеми в тази област. Другата част са изискванията за задържане на тези, които въпреки всичко са съумели да влязат в Полша и да изискат леговище. Според правозащитника през днешния ден в полските лагери има към 1500 души, от които към 290 дами и 400 деца.

Машинская описа за протест, зародил през ноември в център за задържане покрай град Венжина (50 километра от границата на Полша с Германия). Струва си да се означи, че центърът в града е част от полска военна база, която е преустроена да служи като охранителен център за задържане за хора, преминаващи границата. Гостите на центъра са най-вече жители на Ирак, само че има и хора от други страни.

Според Машинская изискванията за задържане на тези хора са били толкоз неприятни, че избухнал протест в охранявания център за чужденци във Венжина. Бежанците придвижват кофи за отпадък и шкафове до площада пред постройката на центъра, след което стартират да чупят оградите - само че протестът им е сподавен от полските сили за сигурност.

Хана Машинская се оплаква, че информацията за ситуацията на мигрантите би трябвало да се събира последователно - управляващите не разрешават на никого да влезе в лагерите или да отиде до границата. Няма достъп до депутатите в Европейския парламент. Това поражда ужасни клюки, в това число, че сякаш полските сили за сигурност не се стопират на кланетата на бежанци. Полските управляващи вкараха краткотрайни правила, които затрудниха мигрантите да аплайват за леговище, усилиха интервалите на задържане от един месец на три и започнаха построяването на 200-километрова гранична стена.

Като цяло за Полша има „ верни “ бежанци, има и „ неверни “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР