Доскоро най-студената температура, до която един газ можеше да достигне,

...
Доскоро най-студената температура, до която един газ можеше да достигне,
Коментари Харесай

Създадоха газ, по-студен от абсолютната нула

Доскоро най-студената температура, до която един газ можеше да доближи, бе „ безспорната нула “ по скалата на Келвин. С други думи: -273 градуса по Целзий или -460 градуса по Фаренхайт, написа Mashable.

Физиците от Лудвиг Максимилиан университет и Института за квантова оптика „ Макс Планк “ обаче реализираха температури, по-ниски от безспорната нула. Подобно изобретение би помогнало да учените да схванат концепции като феномена на тъмната материя - разбиране от астрофизиката и космологията, означаващо материя, която е недостъпна за наблюдаване със актуалните способи (нито излъчва, нито отразява задоволително електромагнитни вълни) и е с незнаен състав, само че може да бъде косвено засечена поради гравитационните си въздействия върху забележимата материя.

В средата на XIX век британският физик и инженер лорд Келвин основава безспорната температурна канара и пресмята, че нищо не може да бъде по-студено от безспорната нула. Когато частиците са достигнали безспорната нула, те стопират да се движат. Нямат безусловно никаква сила.

През 50-те години на предишния век някои физици стартират да откриват слаби места в теорията на Келвин, заявявайки че не е наложително частиците да губят своята сила при безспорна нула.

Идва ред и на немските физици. За да генерират тези негативни температури, те основават система, в която задават лимит на силата на атомите. Учените взимат 100 000 атома и ги охлаждат във вакуумна камера до температура една милиардна от нулата на Келвин. Контролът над атомите се осъществявал чрез лазерни лъчи и магнитни полета.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР