Доскоро идеята, че коронавирусът е излязъл от лаборатория в Ухан

...
Коментари Харесай

Теорията за лабораторния произход на ковид-вируса: От табу до вероятност

Доскоро концепцията, че коронавирусът е излязъл от лаборатория в Ухан се приемаше повече като тайна доктрина и даже бе нещо като тематика табу в научните и политическите среди. Тези, които споделяха, че въпреки всичко тя e евентуална, или твърдяха, че най-малкото би трябвало да бъде разследвана, бяха упреквани в антинаучно мислене, персонални политически ползи и даже расизъм. Над година след началото на пандемията обаче нещата се промени - в този момент точно тази доктрина е още веднъж на напред във времето, дотолкоз, че американският президент Джо Байдън изиска от разследващите си организации корав отговор до каква степен тя е евентуална.

След, която твърди, че теорията за лабораторния генезис на вируса не би трябвало да бъде отхвърляна заради липса на директни дозаказателства, а разследвана, скорошно още веднъж притегли вниманието на международните медии и отново изкара на повърхността хипотезата, че SARS-CoV-2 би могъл да е изминал от лаборатория в Китай. Година и половина след пандемията към момента не се знае тъкмо от кое място е пристигнал вирусът, който предизвиква COVID-19.

Преобладаващото научно мнение досега е, че вирусът се е пренесъл от прилепи към други животни, преди да направи скока си към хората на пазар за животинска храна в Китай. Но има възходящи апели да се проверява и опцията той да е изминал от лаборатория в Ухан. Градът е дом на най-големия проучвателен институт за прилепови коронавируси в Китай - Wuhan Institute of Virology (WIV), в чиито лаборатории се обитава и една от най-големите сбирки в света на проби от прилепи и варианти на вируси на прилепи - и където COVID-19 бе засечен за първи път в края на 2019 година
Жената прилеп
Водещият откривател на WIV в Ухан, Ши Чженли, е измежду първите, които идентифицираха прилепите от семейство Подковоносови като естествени резервоари за SARS-CoV - вирусът, който провокира зараза през 2002 година Тогава той аргументи гибелта на 774 души и болести над 8000 в международен мащаб. След SARS прилепите се трансфораха в главен предмет на проучване за вирусолозите по целия свят, а Ши стана известна в Китай като " Жената прилеп " поради изследванията си в пещерите, които населяват. Оттогава насам Ши и нейните сътрудници от WIV организират опити, които вършат патогените по-инфекциозни. Подобни проучвания, известни като " gain of function research " (медицински проучвания, които трансформират даден организъм или заболяване по метод, който усилва патогенезата, предаваемостта или обсега на гостоприемника, с цел да може да се оцени епидемиологичният им капацитет и да се потърсят вероятни противодействия), породиха несъгласия измежду вирусолозите.

За мнозина изглеждаше естествено да попитат дали вирусът, причиняващ световната пандемия, е изминал по някакъв метод от една от лабораториите на WIV - опция, която Ши настойчиво отхвърля. Съвпадението, че вирусът е тръгнал тъкмо от Ухан, където се намират лабораториите, както и информацията за случаи на заболяването, засечени още преди публично оповестените, гарнирани с нежеланието на китайското държавно управление да спомага на екипите на СЗО за следствие на произхода на вируса и да ги допусне до места от интерес за тях, даде задоволително учредения за подозрения - само че те бързо бяха отречени като тайна доктрина.
Източник: Reuters Становището на The Lancet
На 19 февруари 2020 година The Lancet, едно от най-уважаваните и авторитетни медицински списания в света, разгласява изказване, което изрично отхвърля хипотезата за приключването на вируса от лаборатория, като на процедура я дефинира за ксенофобски братовчед на отрицанието на климатичните промени и антиваксърството. Подписано от 27 учени, изказването показва " взаимност с всички учени и здравни експерти в Китай " и твърди: " Ние заставаме дружно, с цел да осъдим изрично тайните теории, предполагащи, че COVID-19 няма натурален генезис. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР