„Дошъл е моментът да дадем нов тласък на развитието на

...
„Дошъл е моментът да дадем нов тласък на развитието на
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Имаме последен шанс България да стане привлекателна за транзитните товари

„ Дошъл е моментът да дадем нов подтик на развиването на морската промишленост и не би трябвало да го пропущаме “, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов.

Бъдещето на пристанище Варна беше в центъра на разискванията за бъдещето на синия превоз по време на взаимна среща на министъра на превоза и известията Николай Събев. Както е известно от 15 години има план за пренасяне на товарните действия от сегашната територия на пристанище Варна –изток, освобождение на сегашните товарни кейове и превръщането им в атракционен и настоятелен център и построяването на интермодален терминал под кв. „ Максуда “,за който страната е платила 8 млн. лв..

„ Това, което чаках да чуя на тази среща, е по какъв начин морската общественост вижда бъдещето на варненското пристанище. Дали „ Варна – изток “ да бъде единствено атракционна зона, дали да бъде атракционна зона с товарни кейове, да се изместят ли товарните действия на избраното място във Варненското езеро “, съобщи Борислав Гуцанов. Според него построяването на интермодалния терминал като част от обединен транспортен център за директни с развита железопътна и водна инфраструктура и директна връзка с река Дунав посредством удвояване и ускорение на жп линията Варна – Русе, ще даде на района това развиване, от които стопанската система на страната има голяма потребност сега. Нов пасажерски терминал на мястото на сегашните товарни 6 и 7-мо кейово място, съвременно яхтено пристанище с всички улеснения за зимуване и ремонт на яхтите, биха развили града като желано черноморско пристанище с принос в морската промишленост и туризма, счита още Гуцанов.

Заедно с министър Николай Събев те се сплотиха към мнението, че развиването на пристанището би трябвало да се преглежда като част от развиването на общината и региона. Модернизирането на довеждащата инфраструктура, насърчаване на икономическите зони по пътя на транспортните коридори, построяването на Автомагистрала „ Черно море “ от Истанбул през Бургас, Варна и Констанца и връзките с Автомагистрала „ Хемус “биха трансформирали Варна в желано транзитнопристанище в направление Западни Балкани и Централна Европа

„ В момента имаме неповторим, само че финален късмет, България да стане атрактивна за прекосяване на директните товари и да бъде още веднъж част от международната транспортна мрежа “, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР