Досегашният председател на Софийския районен съд Александър Ангелов бе избран

...
Досегашният председател на Софийския районен съд Александър Ангелов бе избран
Коментари Харесай

Преизбраха председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов за втори мандат

Досегашният ръководител на Софийския областен съд Александър Ангелов бе определен от съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет за втори мандат. За него гласоподаваха 10 от членовете на колегията, двама бяха срещу.

Ангелов получи поддръжка по време на дебата от ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и на Върховния административен съд Георги Чолаков, както и от различен член на съдийската гилдия - Даниела Марчева. Атанаска Дишева съобщи, че няма да гласоподава за Ангелов и открои редица проблеми в съда. Против се изрече и Олга Керелска

Ангелов показва в концепцията си, че е съумял в първия си мандат да обърне наклонността и решените каузи в районния съд да са повече от новите. Според него главен проблем пред съда, който остава и през днешния ден, е неналичието на задоволително служебни чиновници. Голям триумф, съгласно Ангелов, е това, че от 1 май предходната година стартира сканиране на всички постъпващи бумаги.

За възстановяване на работата на призовкарите е въведено и електронно наблюдаване. Всеки от тях към този момент е с позициониращо устройство. Така на практика може да се ревизира дали в действителност е посетен всеки адрес. Причината са честите недоволства от участници в процесите, които настояват, че не са посетени.

В концепцията си Ангелов показва още, че са изпратени два стимулирани сигнала до Върховен касационен съд. Те са свързани с спорна правосъдна процедура. Един от тях е във връзка с каузи, свързани с домашно принуждение.

За възстановяване на работата на съда, Ангелов предлага да бъде понижен броят на делата в районния съд, като бъде изменена подсъдността на част от тях. Според него е добре да бъде повишен и броят съдии.

Ангелов загатва, че би трябвало да се работи в посока превъзмогване на казуса с неравномерната натовареност на съдиите.

Дебатът по избора на Ангелов продължи няколко часа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР