Досега западните бронирани машини - включително многократно споменаваните германски Леопарди

...
Досега западните бронирани машини - включително многократно споменаваните германски Леопарди
Коментари Харесай

Както преди 300 години. Швеция окончателно застана на пътеката на войната с Русия

Досега западните бронирани машини - в това число неведнъж споменаваните немски " Леопарди " и американските бронирани машини Bradley и Stryker - са доставяни в Украйна в лимитирани количества от 100, най-много 200 броя. Сега обаче към въоръжаването на ВСУ се причисли страна, която в продължение на няколкостотин години пази неутралитет, само че по едно време интензивно воюваше против Русия (включително на територията на днешна Украйна - до борбата при Полтава).

Украйна и две страни от НАТО, Чехия и Словакия, подписаха меморандум за желанията за взаимно закупуване и употреба на шведски бойни машини на пехотата (БМП) CV90. Освен това Киев изрази желанието си да закупи стратегическа партида - общо хиляда от тези бойни машини на пехотата. Това заяви на 18 юни чешкото издание CZ Defence. Подробности не се оповестяват.

Но няма подозрение, че официално неутрална (а в действителност - на пет минути от НАТО) Швеция ще окаже такава поддръжка на младшите си сътрудници, сподели военният специалист Александър Артамонов пред IA Regnum.

Миролюбивата “ Швеция в прокси война с Русия

Много преди началото на съветската спецоперация в Украйна и преди оповестения от Стокхолм курс за ускорено влизане в НАТО, в средата на 2010-те години Швеция разшири военното си съдействие със Съединени американски щати. През 2016 година, на фона на нервността, която се разпростира в шведските медии по отношение на „ съветската опасност “ за Балтика и остров Готланд, Народното събрание на страната Риксдаг позволи наличието на войски на НАТО в Швеция.

През 2021 година скандинавската страна разгласи внезапно (40%) нарастване на военния бюджет, което натовари националния военно-промишлен комплекс с поръчки, не на последно място в Европа. Беше признат проект за „ цялостна защита “ до 2025 година, който допуска взаимно с алианса отбиване на офанзива от „ огромна мощ “, под която ясно се подразбира Русия.

„ Съвсем неотдавна беше подписана нова тактика за национална сигурност за възобновяване на боеспособността на Военновъздушни сили и редица военни летища “, сподели Артамонов. „ През април тази година в Швеция се организираха ученията Aurora 23, в които участваха 26 000 военнослужещи, основно от страните от НАТО.

Със старта на СВО, като част от ускорената интеграция в НАТО Швеция се включи в дейна помощ на Киев, уточни военният специалист. На киевското управление, може да се каже, е дадена ролята на групов хетман Мазепа, добави събеседникът.

„ Преди известно време външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом призна, че страната е основала стратегия за дълготрайна и всеобхватна поддръжка на въоръжените сили на Украйна. Те влязоха в „ танковата коалиция “, като предадоха 10 танка Strv 122 на украинските въоръжени сили “, сподели Артамонов.

Що се отнася до бойните машини CV90, съдейки по отчета на Forbes от 16 юни, Швеция към този момент е трансферирала непосредствено в Украйна тестова партида от 50 от тези бойни машини на пехотата. Бронираните машини са предадени на едно от подразделенията на въоръжените сили на Украйна, което е подготвено в Швеция и е въоръжено за сметка на локалните въоръжени сили.

В поддръжка на Киев Швеция не работи „ по насила “, като някои други съдружници на Съединени американски щати, които са принудени да се откажат от последните си ресурси от оръжие, а напълно непринудено, последователно разширявайки обсега на доставките, настояват специалисти. В допълнение към танковете и бойните машини на пехотата CV90, Стокхолм съобщи на украинската войска партида от 12 самоходни артилерийски установки Archer.

Освен че Швеция образова украински бойци, шведски експерти, дружно с английските, управляват работата на Центъра за осведомителни и психически специфични интервенции (ЦИПСО) на Украйна, показва Артамонов. „ Следователно доставката на огромни партиди бронирана техника за Въоръжените сили на Украйна не наподобява като нещо ненадейно, по-скоро, в противен случай, беше предстоящо “, акцентира Артамонов.

Неутралният “ в първата десятка на най-хубавите международни оръжейници

Швеция, която последно води война през 1814 година, както беше упоменато нагоре, има сериозна военна промишленост. Поне от 20-те години на предишния век, когато заради рестриктивните мерки на Версайския контракт, немските оръжейни колоси Krupp, Junkers и Heinkel реалокираха бизнеса си в неутралната страна. Много скоро, още преди Втората международна война, държавното управление на страната изтласка немския капитал от шведските си дъщерни сдружения, въз основата на които породиха два стълба на шведския военно-промишлен комплекс - Bofors и SAAB.

SAAB, прочут производител на коли в предишното, беше и остава най-вече производител на изтребители за шведските военновъздушни сили. Но освен - през 2014 година Saab Group купи (интересното е, че от същата Thyssen-Krupp) корабостроителница в Карлскрона, предопределена за произвеждане на корвети и подводници.

Търсят се шведски стрелкови оръжия (например противотанкови пушки AT4), артилерийски установки (например автоматизирани 40-mm зенитни оръдия Bofors) и бойни самолети - те се купуват интензивно от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Тайланд, страните от някогашна Югославия и скандинавските съседи. Този бизнес явно е по-голям от политиката: през септември предходната година Стокхолм отстрани възбраната за експорт на оръжие за Турция, с която страната е в очевидно сложни връзки.

През нулевата и десетата година шведите непрекъснато бяха измежду десетте най-големи експортьори на оръжие. През 2021 година обаче специалистите означават повторен спад на доставките по отношение на предходните пет години - съгласно Стокхолмския институт за проучване на мира (SIPRI) страната е на 15-о място. Съдейки по мартенския отчет на SIPRI, Швеция към момента не се е върнала в десетте най-големи експортьори. Логично е да се допусна, че появяването на ново, украинско направление е явно забавно за националния военно-промишлен комплекс.

Шведски англичанин с афганистански опит

Що се отнася до обещаните на Украйна бойни машини CV-90 (Stridsfordon 90), това не е тъкмо „ личен артикул “ – те се създават от шведската „ щерка “ на английския военно - галактически тръст BAE Systems.

„ Бойните машини на пехотата CV90 са употребявани по време на боевете в Афганистан от контингентите на Норвегия и Дания “, сподели военният специалист Александър Долбиш пред IA Regnum. - Те не претърпяха безвъзвратни загуби, макар че през януари 2010 година норвежки боец, механик-водач, беше погубен по време на детонация на спонтанна противопехотна мина. През април 2010 година бяха взривени още две датски машини. Сред членовете на екипажа и десанта няма починали и ранени, само че от всеко БМП са откъснати по един чифт ролки.

С една дума, това не е " uberwaffe " - не е " супероръжие ", а изпитана в борба машина със своите плюсове и минуси, добавя източникът.

CV-90, до хиляда от които може да се появят в зоната на СВO, е тежка бойна машина на пехотата с маса от 23 до 35 тона. Екипажът на транспортното средство е от трима души, плюс десант от осем души. Челната ризница на бойната машина на пехотата е в положение да издържи 30 mm бронебойни снаряди. Машината е въоръжена с 40 мм нарезно автоматизирано оръдие Bofors L70 и картечница.

С " Грифоните " на път

Швеция не се лимитира единствено до доставката на бронирани транспортни средства и в бъдеще даже може да влезе в коалиция за доставка на военни самолети за Украйна. Както стана известно на медиите, украински водачи към този момент се образоват на шведските изтребители JAS-39 Gripen („ Грифон “).

„ Този аероплан JAS-39 Gripen е умислен като палач на Сухой Су-57. Вече има въпрос по какъв начин изтребител от четвърто потомство ще унищожи изтребител от пето потомство, само че въпросът е, че сходно позициониране на самолета беше доста мощно подкрепено, в това число от шведските управляващи. Е, заслужава да се означи, че „ Грипен “ не е толкоз шведски, колкото немски аероплан “, сподели Артамонов.

И тук се повтори историята с немската " релокация " - само че към този момент след Втората международна война. „ Германия след войната нямаше право да прави лични бойни самолети. Те действаха хитро: облечени в шведските ливреи, пуснаха Gripen. Е, Германия, несъмнено, е една от водещите страни в НАТО, тъй че тук Швеция работи като че ли на страната на алианса “, изясни Артамонов.

Въпреки че публично шведските управляващи отхвърлиха информацията за образованието на водачи от въоръжените сили на Украйна, съгласно Артамонов образованието най-вероятно към момента продължава.

„ В този случай обичайно се опровергава, че някой образова водачи. Сега споделят, че ще ги осъществят по-късно и че става въпрос единствено за планове. Но това в действителност значи, че те към този момент ги организират, означи специалистът. „ Във Франция по сходен метод вестник „ Фигаро “ разкри, че четиридесет украински водачи са били обучавани, след което всичко беше опровергано от управляващите. “

Стокхолм има съответни аргументи да поддържа Украйна и, като цяло, да работи за намаляване на Русия. И тук Киев работи по-скоро като инструмент, защото същинските цели на Швеция са надалеч от Украйна, акцентира специалистът.

„ Швеция настойчиво се стреми да разшири наличието си в Арктика, само че има редица проблеми с това. Следователно тяхната тактика е ориентирана към понижаване на въздействието на арктическите страни. На първо място - Русия, - уточни Артамонов. - „ За да навреди на Русия, Швеция постоянно слага пръчки в колелото на Арктическия съвет. “

Според Артамонов, „ в случай че обобщим: страната прави сложни маневри с НАТО, стремейки се към Арктика на раменете на НАТО. Исторически ненавижда Русия. Тя си сътрудничи с Германия в региона на военните технологии. “

„ Така че военната поддръжка за Украйна наподобява като детайл от тази тактика. Може да се каже, че по този метод те се стремят да си върнат за дългогодишните обиди, а актуалният шведски крал Карл Густав XVI работи като правоприемник на Карл XII, защото възнамерява още веднъж да се организира борба с Русия, както преди повече от 300 години, с ръцете на украинците “, заключи събеседникът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР