“Досега всичко беше хубаво, но вече чувствам, че възрастта ми

...
“Досега всичко беше хубаво, но вече чувствам, че възрастта ми
Коментари Харесай

Столетник: Куче ми спаси живота на фронта

“Досега всичко беше хубаво, само че към този момент усещам, че възрастта ми напредва. ” С тези думи шестият за 2020 година в община Асеновград Любен Кенанов приветства гостите си за юбилейния си рожден ден. Той е роден на 10.12.1920 година Заради пандемията от COVID-91, дядо Любен отпразнува празника си със непретенциозно празненство, на което участваха единствено с най-близките. Очакваше се да дойдат и негови родственици от Америка, само че гостуването се отсрочи.

 Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 година щях да се оженя отново (СНИМКИ) Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 година щях да се оженя отново (СНИМКИ)
Бай Идриз, както го назовават локалните, през днешния ден отпразнува своя 100-годишен празник. Столетникът посрещна празника в компанията на внучка си...
Пред присъстващите 100-годишният асеновградчанин описа мемоари от войната. „ Нападнаха ни и скъсаха фронтовата линия. Веднага влезнахме в окопите. До мен стоеше боец от Смолян. Не щеш ли появи се едно кученце отнякъде и отиде при него. Той го изгони и тогава животното пристигна при мен. Вечерта, когато останах самичък, стрелят пробиват канчето, с което пием вода. Кучето скочи, бута го, изсипва го и аз останах жив и здрав ", описа най-яркия си спомен от войната столетникът.
Дядо Любен е роден в село Дряново, община Лъки. Там приключва образованието си и малко по-късно с родителите се преселват да живеят в Асеновград. На фронта отива като боец в IX пехотен пловдивски полк, където служи седем години. Стига до звание „ подофицер “, като е бил и пълководец на взвод. След като се уволнява от полка постъпва на работа в тогавашното Горско стопанство в Асеновград, където се пенсионира през 1980 година Любен Кенанов има трима сина, шест внуци и 11 правнуци, като най-малкият носи неговото име. Съпругата столетника е умряла преди 18 години.

Днес, всекидневието му минава в гледане на телевизия и слушане на радио. Той е признателен на околните си, които го обгрижват с огромна обич и му оказват помощ. Попитан от какво поучава внуците и децата си, с цел да доближат и те неговите години, дядо Любен отговори: " Да не бъдат егоисти, да си оказват помощ и да няма злоба, това е най-важното “ . По мотив юбилейния рожден ден на столетника, община Асеновград му връчи приветствен плакет, букет цветя и финансова поддръжка. Любен Кенанов бе награден с приветствени адреси, медали и дарове и от Министерството на защитата, защото е деец от войната.
 Столетник обмисля да спре цигарите Столетник обмисля да спре цигарите
Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом описа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 година..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР