Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето,

...
Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето,
Коментари Харесай

СЗО: Коронавирусът няма да подмине младите, могат да развият тежки симптоми

Досега се смяташе, че коронавирусът визира най-вече възрастните. Но ето, че излизат от ден на ден информации за по-млади хора с тежки признаци. " Вирусът няма да подмине младите. Той може и да ви убие ", споделят от СЗО. Вижте в:

В Германия има от ден на ден случаи на по-млади хора с тежки признаци на Ковид-19. " Най-младите пациенти, развили симптоми, са 20-годишни. Като цяло както в интензивните, по този начин и в другите отделения са показани всички възрастови групи ", споделя основният доктор на отделението по инфекциозни болести в Мюнхенската клиника " Швабинг "  д-р Клеменс Венднер. Той е експертът, лекувал в края на януари първите заболели от Ковид-19 в Германия.

" Дори и при младите пациенти болестта може да протече тежко ", предизвестява експертът. " Това би трябвало да ви накара най-сетне да разберете, че хигиеничните и всички останали разпореждания би трябвало да се съблюдават ", подчертава Венднер.

Опасността, подбудена от новия вирус, в началото беше подценена както от политици, по този начин и от учени, споделя доктор Клеменс Венднер. Той показва, че с изключение на възрастните и заболели хора, на огромен риск са изложени и всички здрави пациенти с повредени бели дробове - като дългогодишни пушачи и астматици. Медикът акцентира, че диабетиците и хората с високо кръвно налягане също спадат към групата на по-застрашените, защото при тях значими органи като белите дробове са по-слабо снабдени с О2 и хранителни субстанции. Медикът обяснява още, че съгласно епидемиологичните модели, ефектите от затварянето на учебните заведения и магазините ще се усетят най-рано след три седмици.

СЗО: Никой не е застрахован

Съобщения за възходящия брой на по-младите хора с тежки признаци на ковид идват и от други страни. В Съединени американски щати съвсем половината от тежките случаи на Ковид-19 са на хора под 65 години, излиза наяве от отчет на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати. По думите на Дебора Брикс, координатор на националната група за ковид към Белия дом, тези данни демонстрират, че съвсем всички хора под 20 години са съвсем поравно застрашени от тежко развиване на Ковид-19. В Италия , където жертвите са най-вече хора над 79 години, също има от ден на ден приети в болница по-млади хора. " 50% от нашите пациенти в интензивното поделение са под 65 години ", споделя Антонио Песенти, който координира интензивните грижи в Ломбардия. Подобна е и обстановката в Париж. В Холандия пък половината от пациентите, заболели от ковид и настанени в интензивно поделение, са под 50 години, по данни от предходната седмица, представени от " Вашингтон пост ".

Световната здравна организация още веднъж прикани младежите да се придържат към строгите ограничавания за излизане по време на рецесията, породена от ковид. " Имам обръщение към младите хора. За ковид вие не сте недосегаеми ", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева. Той уточни, че въпреки всичко най-рисковата група си остават възрастните хора. " Но вирусът няма да подмине и младите. Този вирус може да ви принуди да стоите седмици наред в болница, а може и да ви убие ", сподели още Гебрейесус.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР