Досега Русия успя да избегне голяма част от последиците от

...
Досега Русия успя да избегне голяма част от последиците от
Коментари Харесай

Ройтерс: Застраховката - ахилесовата пета на руския нефт

Досега Русия съумя да избегне огромна част от последствията от глобите върху търговията с петрол, само че застрахователната промишленост заплашва да затрудни бизнеса, в случай че Москва и нейните клиенти не съумеят да запълнят празнината, оставена от западните застрахователи.

Застрахователи от Европа и Съединени американски щати, които преобладават на интернационалния морски пазар, лимитират покритието за съветски петролни танкери, с цел да не нарушат глобите, наложени след нашествието на Москва в Украйна, настояват източници от сектора. Дори и неруските кораби към този момент са изложени на риска да бъдат изключени от западните застрахователи, в случай че транспортират съветски недопечен нефт.

Действията на западните застрахователи биха могли да подкопаят неотдавнашния триумф на Москва в пренасочването на доставките на недопечен петрол от Европа и Съединени американски щати към Азия, да ускорят спада в европейския ѝ бизнес и да създадат още по-голяма дупка на енергийните пазари, защото рестриктивните мерки са в плен на втория по величина експортьор на недопечен нефт в света.

Очаква се отдръпването да настъпи през юни и юли, когато изтича цялостният период на деяние на полиците, които бяха изтеглени този месец в очакване на по-строгите ограничавания на Европейския съюз, оповестиха за Ройтерс четирима източници от корабоплаването и промишлеността. Те отхвърлиха да посочат имената си заради деликатността на тематиката на обвързвания с Русия бизнес.

" Международните морски застрахователи не престават да оказват напън да не застраховат корабни компании по света за транспорт на съветски нефт ", сподели Мария Берцелету, анализатор в основаната в Гърция Signal Maritime Services, водещ управител на петролни танкери.

" Не могат да бъдат изключени разтърсвания или краткосрочно спиране на морското обезпечаване. "

От корабите се изисква да имат застраховка за отбрана и обезщетение (P&I), която покрива искове за отговорност към трети страни, в това число екологични вреди и пострадвания. Отделни полици за корпуса и машините покриват физически вреди по корабите.

Макар че застрахователните компании, основани в страни, които са огромни купувачи на съветски нефт, може би ще могат да се намесят, тяхната дарба да покриват евентуално големи застрахователни опасности посредством приемане на лични застрахователни полици от презастрахователи наподобява също ще бъде наранена.

Както пазарът за морско обезпечаване е доминиран от западни компании, по този начин и световният пазар на презастраховане е доминиран от американски и европейски компании, които в този момент би трябвало да се преценяват с необятен набор от наказания, ориентирани против съветските ползи в региона на корабоплаването и банките.

" Сега ще бъде огромно предизвикателство да се разпознава презастрахован иск, който да не бъде обзет по някакъв метод от тези наказания ", споделя Майк Солтхаус, началник на исковете в North, член на International Group - асоциация на застрахователи, които дават застраховка P&I на към 90% от океанските кораби.

Държавни гаранции?

Без презастраховане осигурител, който подписва лавица за петролен танкер, евентуално ще се нуждае от държавна гаранция, с цел да покрие евентуални отговорности, които могат да доближат милиарди долари.

" Вероятно в Русия има застрахователи, които са способни да изготвят стратегии за отговорност към трети страни и презастраховане, които биха могли да бъдат подкрепени от върховен фонд от Китай или Руси или от композиция от двете ", сподели Солтхаус, който е и ръководител на подкомитета по глобите на Международната група.

„ Това е допустимо механически. Зависи от политическата воля и от това на кои пазари Русия ще концентрира своите товари. "

Според данни на промишлеността и търговци, към този момент клиентите в Индия и Китай събират товари с съветски нефт, които се заобикалят на Запад и са по-евтини. Доклад на Международната организация по енергетика (МАЕ) показва, че през април износът на съветски нефт се е върнал към междинните си стойности отпреди нашествието.

При неналичието на западни застрахователи Русия се обръща към локални застрахователни компании, в това число към осигурител № 4 в страната „ Ингосстрах”, настояват трима от източниците в бранша.

Ройтерс не можа да откри дали съветското държавно управление или друга суверенна страна е предоставила или възнамерява да даде на частната компания „ Ингосстрах” някакви финансови гаранции. Министерствата на стопанската система и на превоза и „ Ингосстрах” не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Индия, която е дълготраен съдружник на Москва, изкупува съветски недопечен нефт. По данни на МАЕ, от началото на тази година делът ѝ в износа на съветски петрол е повишен от нула на 10%.

Според почитан държавен чиновник Ню Делхи не счита, че застраховката е спънка за бъдещи покупки, защото " Ингосстрах " носи отговорност за всички опасности в морето.

" Индия признава застрахователното покритие на „ Ингосстрах”, в това число P&I, тъй че няма да има никакъв проблем, стига корабите да дават отговор на разпоредбите за влизане в пристанището. Тъй като не признаваме глобите на Съединени американски щати, ще приемем съветски кораби. Нашата отговорност ще възникне едвам след разтоварването на кораба ", съобщи чиновник, поискал анонимност.

Китай, най-големият вносител на нефт в света, също усилва покупките на петрол от Русия на преференциални цени, съгласно данни за корабоплаването и търговци на нефт, които са говорили с Ройтерс.

Но китайските застрахователи, които желаят да поемат бизнес, който преди този момент е бил покриван от западните им сътрудници, евентуално ще се нуждаят от държавна гаранция, съгласно тримата източници от промишлеността.

" Няма да е търговски жизнеспособно решение за който и да е китайски осигурител да поеме застрахователното покритие от европейските компании ", сподели Леонард Ли, сътрудник в консултантската компания за ръководство Oliver Wyman.

" Китайските компании нямат огромен опит или знания в този бранш ", добави той.

Бягство от боязън

Съществува казус, при който държавните управления се намесват, с цел да подсигуряват морските опасности, свързани с транспорта на глобени артикули.

През 2012 година Япония употребява държавна гаранция, с цел да подкрепи внасянето на товари с ирански нефт, откакто западните застрахователи прекратиха покритието поради глобите против Техеран преди да бъде реализирано нуклеарно съглашение.

Японски чиновник, който отхвърли да назове името си заради деликатността на въпроса, съобщи, че законодателството, признато през 2012 година, се отнася прецизно за вноса на ирански нефт и че ще би трябвало да бъдат утвърдени нови правила за всевъзможни гаранции, обхващащи Русия.

Двама японски държавни чиновници, измежду които и първият източник, обявиха, че не им е известно да са обсъждани такива аварийни проекти.

Японските застрахователи към момента обезпечават покритие за танкери, пренасящи съветски петрол, стига те да не са свързани с компании, включени в описите със наказания, съобщи японски източник от промишлеността, осведомен със обстановката.

Източникът добави, че в случай че Англия и други западни презастрахователни компании спрат да оферират покритие, застрахователите в Япония евентуално ще създадат същото.

Сложната плетеница от наказания на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия забрани на корабите, притежавани от Русия или плаващи под неин байрак, да посещават пристанища или да подписват нови търговски контракти, да набират капитал или да обезпечават ново застрахователно покритие от компании, работещи в тези юрисдикции.

Не съществува възбрана за обезпечаване на задгранични кораби, които транспортират съветски петрол, само че тя се преглежда като част от нов пакет от ограничавания на Европейския съюз, който ще включва и ембарго върху вноса на съветски нефт.

Междувременно застрахователният бранш се самосезира в очакване на възможни бъдещи ограничавания, а съветският морски бранш е очевидец на преустановяване на голям брой услуги, в това число узаконяване на кораби от страна на водещи задгранични снабдители - жизненоважно за достъпа до пристанища и обезпечаването на застраховки. Корабни компании се отдръпват, а производителите на корабни мотори преустановяват образованието за своето съоръжение.

" Частните предприятия вървят по-трудно и по-нагоре, в сравнение с държавните управления в миналото биха го създали, тъй като заобикалят вложители деятели и акционери ", сподели Рос Дентън, началник на отдела за интернационална търговия в адвокатската адвокатска фирма Ashurst. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР