Досега нито една проверка на Министерството на регионалното развитие и

...
Досега нито една проверка на Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Шофираме по 14, а не по 20 см. асфалт по Северната тангента

Досега нито една инспекция на Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не е открила строителство в нормите съгласно първичния план. Това съобщи на въпрос на News.bg служебният районен министър Иван Шишков, който в вторник направи инспекция на качеството на градеж на Северната дъга в София при сектора на надлеза над шосето за Чепинци. Аналогична е обстановката на тангентата, свързваща съществени коридори като Автомагистрала " Струма " с Автомагистрала " Хемус " и Автомагистрала " Тракия ".

" По план дебелината на асфалта би трябвало да е единствено 20 сантиметра, а тук установихме даже едвам 14. Тоест липсва 1/3, с една дума - част от пътя. За страдание, на всички места, където ревизираме, липсва част от пътя ", съобщи Шишков.

" Това е следващата автомагистрала, следващият скоростен път, който за 5-6 години употреба е за главен ремонт ", установи горестно министърът.

Какво следва - най-вероятно ще се наложи да се прави ремонт на Северната дъга и то с парите на данъкоплатците, тъй като гаранционният период е изминал. Първоначално ще се направи разбор на резултатите от днешното проучване, което ще отнеме към 2 седмици.

След това, безапелационен е Шишков, всички сходни поправки ще се разпореждат по закона за публичните поръчки, ще се вършат подробни планове авансово, с цел да може всичко да е изрядно по закон, въпреки и да лишава повече време.

Ще бъде тествано и качеството на градеж на самото мостово оборудване над пътя за Чепинци от Северната дъга. " Защото имаме подозрения, че всичко е наред. Гаранцията за мостовите уреди е малко по-дълга, тъй че в случай че установим нередности, най-малко да намерим опция и метод в този момент и незабавно да ремонтираме. А и в случай че има проблем с мостовото оборудване, това прави пътя рисков ", уточни Шишков.

А кой в последна сметка е виновен - всички по веригата - проектанти, строители, контрол. " Защото някъде в миналото се е разписал, че това, което държа в ръцете си, е 20 сантиметра, а то е 14 ".

По думите му пътищата в България не са рискови сами по себе си, само че казусът е, че поради некачествено строителство се разпадат след няколко години употреба. " Което значи, че всички ние би трябвало стремително да стартираме да плащаме. Т.е. Министерство на регионалното развитие и АПИ стремително да направи планове за съществени поправки и всички ние да стартираме стремително да плащаме. "

Аналогични проблеми са били открити и при инспекциите на други сектори - като този на Автомагистрала " Хемус " от София до Яна, както и на Автомагистрала " Марица ". " Проверките не престават и в границите на месец ще създадем такива на редица други първокласни и второкласни пътища ", разяснява на собствен ред шефът на АПИ инж. Венцислав Ангелов.

" Част от основата на пътя на " Марица " е отвън нормите, както и асфалтовите пластове. Същият резултат демонстрират и пробите на " Хемус " до Яна. Там също не излизат главните пластове от асфалтовата настилка, както и подасфалтовите пластове. В порядъка на от 6 до 8 сантиметра (по-тънък асфалт) ", даде детайлности още той.

Що се касае до София и по-конкретно инспекцията на ул. " Граф Игнатиев " - там са открити нарушавания, като към този момент планът е " под мушката " на Европейската прокуратура, тъй като за него са усвоени евросредства.

Проверката на Северната дъга, при която с изключение на ядки от асфалта бе изкопана и сериозна дупка, с цел да се инспекции по-обстойно и основата, докара до километрично запушване в лентата в посока Автомагистрала " Хемус ". АПИ твърдят обаче, че ще създадат всичко допустимо придвижването да бъде възобновено пълноценно още през днешния ден, като ще запълнят дупката със леден асфалт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР